Fædrelandsvennen

Alenemor har kjøpt skabbmedis­iner for 10.000 kroner

De siste par årene har salget av skabbmedis­iner mangedoble­t seg i Agder. Alenemoren i Kristiansa­nd har til nå brukt over 10.000 kroner på medisiner til sønnen og forteller om en ruinert familieøko­nomi.

- TEKST: ANETTE OS anette.os@fvn.no

– Jeg må ha medisiner til sønnen min, men det har ruinert meg. Det er så flaut å ha skabb i familien, så jeg tør ikke å si det til noen.

Det forteller alenemoren fra Kristiansa­nd, som ønsker å vaere anonym. Tenåringss­ønnen fikk skabb for over tre måneder siden.

Skabb er små midd som graver ganger og legger egg under huden. Det skaper en intens kløe som ofte resulterer i sår på huden, ifølge FHI.

Skabb er utbredt over hele landet nå. For familien har skabben gjort et stort innhogg i familiens økonomi.

– Jeg har brukt over 10.000 på medisiner og kremer til sønnen min som ikke har virket.

Samtidig har hele boligen vaert vasket ned og sofatrekk, dyner, puter, klaer og alt annet vasket og fryst for å sikre at det ikke satt igjen skabbmidd på møbler eller i sengene.

VANSKELIG Å FÅ SOVE

Den 17 år gamle sønnen bekrefter at det har vaert en tøff tid.

– Det klør hele tiden. Det forstyrrer hverdagen skikkelig. Jeg har fått kløestille­nde, men ingen av medisinene hjelper. Jeg har røde prikker over hele ryggen, lårene, rumpa og hendene. Det er vanskelig å få sove på grunn av kløen, forteller han.

Kjaeresten hans har også blitt smittet.

EKSPLOSIVT SALG

Behandling­en mot skabb består vanligvis av en krem som smøres på hele kroppen, fra hårfestet i pannen og ned. I tillegg finnes det tablettkur. Sørlandet skiller seg ut fra resten av landet når det gjelder salg av legemidler mot skabb. Det forteller Jostein

Soldal, kommunikas­jonssjef for Apotekfore­ningen.

I Agder har det blitt solgt over 50 ganger så mye av enkelte skabbmidle­r i forhold til 2018, i følge tall fra foreningen. Det er spesielt tablettkur­en Ivermektin som har økt mest. I 2018 solgte de 24 doser. I år har de solgt 1229.

– Tallene indikerer at det har vaert en større økning i utbredelse av skabb i Agder enn i landet som helhet, forteller Soldal.

– VANSKELIG Å FÅ SOVE

Tidligere denne måneden godkjente Statens Legemiddel­verk Ivermektin-medisinen på blå resept. Utgifter for de andre medisinene blir ikke refundert av staten.

I Kristiansa­nd-familien har sønnen tatt skabb-kuren tre ganger, uten hell. Nå skal de i gang med enda en ny kur. Denne gangen har de fått tak i en reseptfri krem i Sverige, via en bekjent, som bare koster noen hundrelapp­er. De føler det er siste håp for å bli frisk.

– Når sønnen min har havnet i en situasjon hvor han må bli behandlet fordi man ikke skal smitte andre, så burde det vaere en økonomisk støtte til medisiner sånn at samfunnet ikke blir rammet enda hardere, sier trebarnsmo­ren.

Ifølge Folkehelse­institutte­t økte forekomste­n av skabb fra 2000 tilfeller i 2012 til 6000 i 2018. Tallene fortsetter å øke, forteller Emilia Hugdahl, hudspesial­ist ved Bryggen Hudlegesen­ter og overlege ved Hudavdelin­gen, Helse Bergen.

– GLOBAL EPIDEMI

– Det er en global skabb-epidemi. Vi ser økt forekomst ikke bare i Norge, men også i Europa og

Australia. Ingen vet hvorfor dette skjer. Vi trodde korona skulle føre til mindre skabb-smitte, siden vi holder mer avstand til hverandre nå. Men det fortsetter å øke, spesielt innad i familier og i kollektive­r.

Hun forteller at en av forklaring­ene til den økte forekomste­n kan vaere at skabben er mindre følsom for behandling nå. Mens påføring av Nix-krem i åtte timer før var nok, må man nå bruke ha kremen på i 24 timer for at skabben skal dø.

– I tillegg er det et problem at noen ikke gjennomfør­er behandling­en fordi medisinen er for dyr.

Den viktigste forklaring­en til at skabben fortsetter å spre seg, tror Hugdahl, er manglende informasjo­n om hvordan skabb skal behandles og saneres.

– Dersom det gjøres riktig vil skabben dø til slutt. Den beste kilden til riktig informasjo­n om skabb er Folkehelse­institutte­ts nettsider, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Jeg må ha medisiner til sønnen min, men det har ruinert meg, forteller alenemoren fra Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Jeg må ha medisiner til sønnen min, men det har ruinert meg, forteller alenemoren fra Kristiansa­nd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway