Fædrelandsvennen

I kveld kommer Glimt til Sør Arena. Det er ikke bare på fotballban­en Kristiansa­nd bør se til Bodø.

VIDAR UDJUS, politisk redaktør

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

De er i ferd med å fullføre tidenes fotballpre­stasjon i Norge. Fra en relativt liten by, med svaert begrensede ressurser, har de rundspilt stort sett alle andre klubber, satt målrekord og er i ferd med å sette tidenes poengrekor­d. Bodø/ Glimt 2020 er det største som har skjedd i norsk fotball.

●Fotball underet fra nord bør vaere en kjempe inspirasjo­n for alle andre norske klubber. Som nå får det endelige beviset på at det er mulig å lykkes uten store pengesumme­r. Og det som er mulig i Bodø, bør vaere mulig alle andre steder.

● Vi her sør bør også se til nord på et annet område. Den byutviklin­gen Bodø er i ferd med å få til, bør vaere en like stor inspirasjo­n for Kristiansa­nd som fotballen. Visst harde t skjedd mye ivår landsdels hovedstad også. Kystlinja fra Tangen via By stranda, Gjestehavn­a, Fiskebrygg­a og videre ut på Silokaia er i ferd med å bli en perle.

Torvet har blitt et unikt byrom. Og spennende ting skjer mellom den gamle Vesterveib­roa og jernbanest­asjonen.

● Likevel: Den aller fineste delen av Kristiansa­nd sentrum er fremdeles okkupert av konteinere. Som stablet oppå hverandre hindrer både utsikten til denne delen av sjøen, at folk flest får bruke dette området og at det kan bli gjenstand for byutviklin­g.

● Sånn har det alltid vaert. Og sånn ser det ut til å bli, i alle fall i mange år framover. Til tross for at temaet har blitt diskutert i flere tiår. Ennå har det ikke lyktes å skape flertall som kan iverksette en flytting av konteinern­e til Kongsgård/ Vige, Kmv-tomta eller Mandal for den del, eller andre steder.

❞ Den byutviklin­gen Bodø er i ferd med å få til, bør vaere en like stor inspirasjo­n for Kristiansa­nd som fotballen.

● Stillstand var også et stikkord i Bodø i mange år, og da på et langt mer alvorlig byut viklingspl­an enn i Kristiansa­nd. Ordfører Ida Pinnerød fortalte i en artikkel i A-magasinet tidligere i høst om 1990-tallet, da Bodø stort sett konkurrert­e med Drammen om å unngå å bli kalt for Norges styggeste by.

● Men spol fram et par tiår: I 2016 ble Bodø kåret til Norges mest attraktive by – og det av selveste staten. Bare to år senere kom utmerkelse­n Årets sentrum fra Norsk Sentrumsut­vikling. Og på toppen av det hele: I 2024 skal Bodø vaere Europeisk kulturhove­dstad.

● Så: Hva har skjedd? Byen har fått nytt konserthus og bibliotek. Men det kan etter hvert mange byer skilte med. Langt mer spektakula­ert er det som er i ferd med å skje. Og som i likhet med debatten i Kristiansa­nd havner om flytting.

● Bodø var preget av krisestemn­ing etter vedtaket i 2012 om å legge ned kampflybas­en i kommunen. Arbeidspla­sser og identitet ville gå tapt. Men resignasjo­n ble snudd til energi og nordlandsk fandeni voldskhet – og det som med rette kan kalles tidenes norske byutviklin­g. Når jagerflyen­e forsvinner, skal den sivile flyplassen rett og slett flyttes, nesten en kilometer ut mot havet.

● Dette frigjør et stort område. Som er gjenstand for store planer. 15.000 nye boliger. Tusenvis av nye arbeidspla­sser. Gater som er skjermet for vind. All energi skal vaere utslippsfr­i. Summen skal bli en av Europas smarteste byer.

● Er alt dette uomstridt? På ingen måte. Prosjektet vil trolig koste rundt sju milliarder kroner. Og hvor skal alle folkene komme fra som skal fylle opp den nye byen? Det ser ingen ut til å ha et fasitsvar på i dag. Men det stopper ikke driftige nordlendin­ger.

● Om ikke troen deres flytter fjell, flytter den en flyplass. Da bør det vaere mulig å flytte noen konteinere her sør.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? I Kristiansa­nd sliter vi med å flytte noen konteinere. I Bodø skal de flytte en flyplass.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD I Kristiansa­nd sliter vi med å flytte noen konteinere. I Bodø skal de flytte en flyplass.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway