Fædrelandsvennen

Koronakule pryder Torvet

Ei svaer julekule som likner på covid-19-viruset snurrer rundt på Torvet. Kunstner Erik Pirolt står bak verket som har fått Cultiva-støtte.

- TEKST: ANETTE OS anette.os@fvn.no

– Jeg synes den var litt rar, men samtidig kul. Jeg så med en gang at det lignet på korona, men da jeg gikk naermere så jeg at det er julepynt på den. Da passer den godt inn her, sier Uia-student Ingrid Tangen.

Hun stoppet opp og tok et bilde med mobilen da hun gikk forbi den gigantiske kula på Torvet. Her, like ved skøytebane­n og midt på julemarked­et, står det som ligner på selve covid-19 og snurrer. Ser man naermere etter, består den av røde julekuler. Og kula ser ut som jordkloden. Den er tre meter i diameter, og ble satt opp på søndag.

Det er kunstner Erik Pirolt som står bak.

Til 17. mai i år lagde han også en gigantisk korona-kule. Denne var rød, hvit og blå og skulle trilles gjennom Kristiansa­nd på nasjonalda­gen.

JULEVIRUS

– Den forrige kula var mer som en billig 17. mai-rekvisitt. Nå har den mutert til å bli et julevirus, sier Erik Pirolt.

– Har kula en dypere betydning? – Jeg vil heller si at den har en iøynefalle­nde betydning. Korona er et globalt fenomen, og det er også jula. Og så liker jeg tanken på at viruset blir et slags tidsminnem­onument. I framtida kan den bli et minne om tida vi er i nå, sier han.

Pirolt forteller at han fikk 120.000 kroner i støtte fra Cultiva for å lage korona-kula. Den er laget av glassfiber og polyester. Pynten utenpå er laget av ventilasjo­nsrør, julekuler, stål og aluminium. Den er motorisert og kula snurrer. Rundt kula er det bygd opp et gjerde hvor det er skrevet «Hold avstand» og «Keep distance».

– Hva vil du folk skal tenke når de ser kula?

– Det er et godt spørsmål. Det har jeg ikke tenkt så mye over. Det er et overfladis­k verk på en måte, men på samme tid er det noe absurd over det som jeg liker, sier Pirolt.

– ARTIG

Verket skal stå på Torvet til nyttår.

– Kula er en artig kommentar til situasjone­n vi er i, og en ok påminnelse på et julemarked om at folk må holde avstand. Man kan fort komme i en situasjon hvor man glemmer smittevern­bestemmels­ene, sier Torbjørn Urfjell, direktør for kultur og innbyggerd­ialog.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANETTE OS ?? Midt på Torvet står kunstverke­t signert Erik Pirolt. Kula er tre meter i diameter.
FOTO: ANETTE OS Midt på Torvet står kunstverke­t signert Erik Pirolt. Kula er tre meter i diameter.
 ?? FOTO: ANETTE OS ?? «Hold avstand» og «Keep distance» står det på gjerdet rundt kula.
FOTO: ANETTE OS «Hold avstand» og «Keep distance» står det på gjerdet rundt kula.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her er Erik Pirolt med kula som ble trillet gjennom byen 17. mai.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her er Erik Pirolt med kula som ble trillet gjennom byen 17. mai.
 ?? FOTO: ANETTE OS ?? Ingrid Tangen stoppet opp da hun så kula på Torvet. Litt rar og kul, syntes hun.
FOTO: ANETTE OS Ingrid Tangen stoppet opp da hun så kula på Torvet. Litt rar og kul, syntes hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway