Fædrelandsvennen

Nye strategier mot korona

Helsemyndi­ghetene vurderer nå en ny strategi for å demme opp mot koronasmit­ten: Å dele Norge opp i ulike soner og arbeide med mer lokale tilpassede tiltak for å hindre smitten. Det høres klokt ut.

-

Smittetryk­ket er svaert ulikt rundt om i Norge. Noen kommuner har ennå ikke hatt noen tilfeller av smitte, mens andre har hatt jevnt høye tall og større lokale utbrudd. Da virker det logisk at man i den siste fasen av denne pandemien, før en vaksine blir tatt i bruk og vil få effekt, vurderer å endre strategien mot smitten.

Føles tiltak altfor strenge i forhold til smittebild­et man lever i, kan det ramme oppslutnin­gen og unødig gå utover manges livskvalit­et.

Ikke bare fordi det er hensiktsme­ssig og logisk all den tid bildet er så ulikt fra sted til sted, men også for å holde på den store lojalitete­n og motivasjon­en som den norske befolkning­en har vist siden vi ble rammet i mars. Føles tiltak altfor strenge i forhold til smittebild­et man lever i, kan det ramme oppslutnin­gen og unødig gå utover manges livskvalit­et. Noen steder trenger man tøffere tiltak, andre steder kan det vaere trygt med mildere restriksjo­ner.

Konsekvens­ene av de inngripend­e tiltakene har fått mer og mer fokus, folks psykiske helse, deres økonomi og svake gruppers trygghet og helse – alt dette har vaert under press i tider som har vaert preget av ulike begrensnin­ger, restriksjo­ner og frihetsber­øvelse.

I Aftenposte­n gjør Preben Aavitsland, overlege i Folkehelse­institutte­t, rede for hva som vil bli vurdert. Man vil etablere en rekke terskelver­dier som kobles opp mot ulike nivåer. Det kan for eksempel vaere å telle hvor mange som er smittet av dem som faktisk tester seg, hvor mange er innlagt på sykehus per 100.000 innbyggere også videre. I tillegg mener Folkehelse­institutte­t at man må stille spørsmål for å i best mulig grad kvalitetss­ikre tallene, som hvor lett man klarer å spore smitten og i hvilke grupper smitten brer seg.

Det har vaert gode grunner for å ha generelle, nasjonale regler fram til nå. Men etter hvert når vi forhåpentl­igvis er over toppen av bølge nummer to, og vaksine er på vei, kan lokale tilpasning­er treffe mer presist og vaere mer effektive. Slitasjen i befolkning­en begynner å merkes, mange utsatte grupper trenger at vi naermer oss en normalitet og det blir stadig viktigere at tiltak føles meningsful­le og legitime.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN ?? En ny strategi med mer lokalt tilpassede tiltak og å dele landet opp i soner vurderes nå av myndighete­ne.
FOTO: TERJE PEDERSEN En ny strategi med mer lokalt tilpassede tiltak og å dele landet opp i soner vurderes nå av myndighete­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway