Fædrelandsvennen

Tar med passasjere­r – men ikke fritt fram

Color Line og Fjord Line tar nå med ordinaere passasjere­r på ferjene sine igjen, da et mutert koronaviru­s blant mink i Danmark skal vaere utryddet.

- TORMOD FLEM VEGGE

– Mink-problemet er nå utryddet, og det er mer kontroll over situasjone­n, konstatere­r Nina Moland Andersen, salgs- og markedssje­f i Color Line.

I begynnelse­n av november ble sju kommuner i Nordjyllan­d stengt ned, for å hindre at et mutert koronaviru­s spredte seg blant mink. Det ble innført strenge reiserestr­iksjoner i kommunene.

Fra 9. november omfattet restriksjo­nene forbud mot ordinaer passasjert­rafikk på ferje mellom Danmark og Norge, og transittpa­ssasjerer (passasjere­r på gjennomrei­se fra ett område til et annet) kunne ikke passere de nevnte kommunene.

Tiltakene rammet både Color Line og Fjord Lines passasjert­rafikk mellom Kristiansa­nd og Hirtshals.

Restriksjo­nene skulle i utgangspun­ktet vare fram til 3. desember. Men fredag 19. november ble restriksjo­nene opphevet, da danske myndighete­r mener det muterte koronaviru­set er utryddet.

FORTSATT STRENGT

– Nå er det mulig å reise gjennom kommunene i Nordjyllan­d

igjen. Det er imidlertid de reisendes ansvar å sette seg inn i hvilke restriksjo­ner som er gjeldende for land og områder de skal reise til, sier Andersen.

Men selv om ferjene over Skagerrak kan gå med passasjert­rafikk, så det fortsatt strenge restriksjo­ner knyttet til reising.

Ved innreise i begge land, må det framlegges dokumentas­jon på at man er smittefri, en negativ koronatest som ikke er eldre enn 72 timer. Reisende til Norge må i ti dagers karantene ved hjemkomst.

– Nordmenn må ha en gyldig grunn for å reise inn i Danmark, mens danske borgere slipper dette. Det at man eksempelvi­s skal i bryllup, kan vaere en gyldig grunn for å reise inn i Danmark, forteller Andersen.

KLAR PÅ HVA SOM TRENGS

Markedssje­fen sier nedstengni­ngen av Nordjyllan­d ikke fikk saerlig store konsekvens­er for Color Lines del, da det har vaert begrenset passasjert­rafikk på grunn av de strenge restriksjo­nene som allerede har vaert gjeldende.

Godstrafik­ken via Skagerrak går for øvrig som normalt.

Nina Moland Andersen er klar på hva som trengs for at folk skal kunne reise normalt mellom Norge og Danmark.

– For å få tilbake de normale dagene, trenger vi en vaksine, poengterer hun.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? En julepyntet Superspeed til kai i Kristiansa­nd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE En julepyntet Superspeed til kai i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway