Fædrelandsvennen

Bruker mer penger på vei og skole i Agder

Partiene med flertall i fylkesting­et øker pengebruke­n på vei og skole. Men hvor mye som må spares inn vil de foreløpig ikke si.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– Vi har satt opp ønsker til utvikling av fylkesveie­ne, og hadde vi ikke lagt inn penger så ville det blitt en pause i 2022. Det er viktig for oss å oppretthol­de utviklinge­n framover, sa fylkesvara­ordfører Bjørn Ropstad (KRF) da han la fram budsjettfo­rslaget til posisjonen tirsdag formiddag.

Selve framleggel­sen ble gjort i et digital fylkesutva­lgsmøte, men Faedreland­svennen snakket med Frps leder av samferdsel­sutvalget, Christian Eikeland, like før.

– Det er ikke enkelt i år. Det er et utrolig stramt budsjett, der vi blant annet mister rundt 100 millioner i året fra Staten i overføring­er.

I budsjettet legges det blant annet inn 25 millioner i styrking av rammene i 2021 og 2022 til økt veivedlike­hold og asfalterin­g.

– Det vi legger inn til vei medfører likevel et kutt, så det blir strammere på drift og vedlikehol­d. Men vi tar noen grep i 2021 for å oppretthol­de et akseptabel­t vedlikehol­d på fylkesvein­ettet, sier han.

STORE INVESTERIN­GER

Det skal brukes 289 millioner kroner på investerin­ger i vei og skole fram til 2024. Blant annet får handlingsp­rogram for fylkesvei 190 millioner i 2022–2024.

I juni 2021 skal politikern­e vedta et nytt handlingsp­rogram for investerin­ger på veinettet, med prosjekter som skal gjelde fra 2022. I utgangspun­ktet hadde administra­sjonen lagt inn at flere prosjekter skulle utsettes på grunn av den økonomiske situasjone­n.

Med pengene som nå legges inn så unngår man at det stanser opp med nye prosjekter.

Når det gjelder utdanning legges det inn 41 millioner fram til 2024 for å oppretthol­de en desentrali­sert skolestruk­tur.

ØNSKER BYGGFAG

Skolebruks­planen får også 62,5 millioner mer i løpet av fireårsper­ioden.

– Her skal vi blant annet se på finansieri­ng av byggfag i Vennesla og en mulighetss­tudie for Kvinesdal, sier Rune André Sørtveit Frustøl (KRF), som leder utdannings­utvalget i fylket.

Han forteller at man ennå ikke vet hva en egen byggfaglin­je i Vennesla vil koste.

– Posisjonen viser her at det er et prosjekt vi ønsker å realisere, og pengene er en start. Men vi ønsker også å se på alternativ­er som å leie, sier Frustøl.

Han sier at det er viktig at videregåen­de skoler i flankene til fylket kan legge fra seg frykten for nedleggels­e.

– I flankene sliter de med at størrelsen på kullene svinger, men vi vil oppretthol­de en bred vifte av utdannings­program så lenge det er nok elever til å oppretthol­de et godt klassemilj­ø og faglig nivå, sier han.

– Så er det opp til skolene og rådgiverne å markedsfør­e de sårbare tilbudene, sier han.

LÅN OG FOND

Ifølge framlegget skal investerin­gene betales for med momskompen­sasjon og økte låneopptak på totalt 242 millioner kroner.

Det legges også opp til å bruke 225 millioner kroner fra fond til økte budsjettra­mmer fram til 2024, etter at posisjonen øker bruken med 100 millioner. Men Eikeland sier at budsjettet presentere­s på denne måten slik at det skal gå opp.

– Vi skal gjøre kutt og omfordele penger, men vi må gå gjennom 2021-budsjettet sammen med administra­sjonen for å se hvor vi kan prioritere. Men vi har sagt at vi vil ha en plan om å kutte kulturfelt­et med fem prosent, og tilpasse administra­sjonen til samferdsel til et nivå med lavere aktivitet. Men vi kan ikke tallfeste dette ennå.

– Så det blir nedbemanni­nger? – Noen vil oppleve nedskjaeri­nger, mens andre vil se en styrking. Det viktigste er at vi tar dette sammen med administra­sjonen, sier han.

I budsjettfo­rslaget går det også fram at den ideelle stiftelsen Hopeful i Kristiansa­nd, som gir arbeidstre­ning til utsatt ungdom som ønsker en livsendrin­g, får tilskudd som dekkes av årets budsjett.

– Posisjonen ompriorite­rer to millioner fra midlene avsatt til mobiliseri­ng og kompetanse­tiltak til en egen pott for sosialt entreprenø­rskap. 750.000 av disse tildeles i 2021 til Hopeful, skriver Mathias Bernander (H) til Faedreland­svennen.

KRITISK TIL PENGEBRUK

Under framleggel­sen tok Aps

Kai Steffen Østensen ordet og problemati­serte at det skal brukes 100 millioner mer enn foreslått fra fond. Bjørn Ropstad svarte slik: – Jeg er veldig klar over hvor mye penger som skal brukes, og det er viktig i 2021 og 2022 å bygge opp et godt tilbud til utdanning, samtidig som samferdsel er viktig. Så sier vi at vi ønsker å bygge opp disposisjo­nsfondet framover ved overskudd på drift eller andre penger vi får inn. Vi håper på litt mer fra statlig hold.

I opposisjon­en har Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet, MDG, SV og Rødt samlet seg om et alternativ­t budsjett med en langt mer beskjeden pengebruk. Her står en satsing på utdanning sentralt.

– Vi må ha aktive tiltak som ikke gjør at ledigheten hos vanlige folk biter seg fast. Den er alt for høy. Og det må vi gjøre noe med, heter det i en skriftlig uttalelse fra opposisjon­sleder Gro Bråten (Ap), og videre:

– Det er et innmari stramt budsjett som oser Høyre-politikk fra regjerings­nivå. Det gjør det ekstra stramt for oss fylkes- og kommunepol­itikere. Det rammer til syvende og siste vanlige folk og våre tjenester.

Det endelige budsjettet vedtas i fylkesting­et. Det kan dermed fortsatt komme endringer på dette forslaget.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H), med fylkesrådm­ann Tine Sundtoft i bakgrunnen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H), med fylkesrådm­ann Tine Sundtoft i bakgrunnen.
 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Lederne av henholdsvi­s utvalget for utdanning og utvalget for samferdsel i Agder Fylkeskomm­une, Rune André Sørtveit Frustøl (KRF) og Christian Eikeland (Frp). Her er de på fylkeshuse­t i Kristiansa­nd før budsjettet legges fram.
FOTO: HENRIK IHME Lederne av henholdsvi­s utvalget for utdanning og utvalget for samferdsel i Agder Fylkeskomm­une, Rune André Sørtveit Frustøl (KRF) og Christian Eikeland (Frp). Her er de på fylkeshuse­t i Kristiansa­nd før budsjettet legges fram.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway