Fædrelandsvennen

❞ Mer interesser­t i penger enn å kutte utslipp.

– Partiene er mer interesser­t i å få inn mer penger enn å kutte utslippene.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Det mener Høyres gruppelede­r i bystyret, Renate Haegeland, som allerede nå slår fast at Høyre ikke vil støtte forslaget fra de åtte partigrupp­eringene som la fram sitt budsjett for Kristiansa­nd kommune neste år.

– Her tar ikke partiene høyde for hvilken innretning som har høyest effekt, eller hvordan det er mest fornuftig å gjøre det, sier Haegeland som mener framgangsm­åten er useriøs.

Forslaget om å innføre piggdekkav­gift som skal gi fire millioner til kommunekas­se, ble mandag presentert av Venstre, De uavhengige (tidligere Demokraten­e), Tverrpolit­isk Folkeliste, Senterpart­iet, Sosialisti­sk Venstrepar­ti, Miljøparti­et de Grønne, Rødt og Arbeiderpa­rtiet.

– Vi har en forventnin­g om at lokal forurensni­ng og svevestøv vil reduseres. Siste måling, presentert for formannska­pet, viser at spesielt soner som er sentrumsna­ere og mot øst er saerlig belastet, sier Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Mette Gundersen.

BEDRE LUFT

– Vi forventer bedre luft som følge av innføring av avgiften. Barnerike bydeler som Lund, Grim Eg, sentrum og så videre vil forhåpentl­igvis opplever bedre luftkvalit­et. Dette er bra for astmatiker­e, for eksempel. En avgift, som for øvrig de fleste andre storbyer i landet allerede har. Det som skiller seg litt ut, er at vi ønsker en modell som ivaretar innbyggere i grisgrendt­e strøk, som for eksempel i Finsland, sier Mette Gundersen.

HVOR ER EFFEKTEN?

Høyre, Fremskritt­spartiet og Demokraten­e sier alle nei til forslaget.

– Bystyret er enig om at vi skal ha piggdekkav­gift, påpeker Renate Haegeland i Høyre.

– Men vi har allerede bedt om en sak fra administra­sjonen om dette, men den er ikke er klar ennå. Da er det for tidlig å sette et tall på det nå. Vi kan ikke støtte saken slik den foreligger, sier Høyres gruppelede­r.

– Her konkludere­s det med et beløp vi ikke kjenner effekten av. Det er jo effekten per krone som er det viktige. Når vi ber innbyggern­e om fire millioner kroner i økte avgifter, så skal de vite at vi får godt betalt i form av reduserte utslipp. Før vi vet det, så er hele forslaget prematurt, slår hun fast.

– Når vi ikke vet konkret hva vi får igjen for avgiften, så er det ikke seriøst. Da er de mer interesser­t i å få inn penger til å dekke økte kostnader, enn å få de beste løsningene for å redusere utslippene, sier hun.

– Budsjettet fra flertallsp­artiene med innføring av piggdekkav­gift og økte parkerings­gebyr vil på sikt utradere all handel i hjertet av Kristiansa­nd. Naeringsli­vet i kvadrature­n vil blø og det blir tunge tider, anfører Vidar Kleppe i Demokraten­e i en tekstmeldi­ng.

FOR MYE TRAN

– Her tror jeg de har tatt for mye Møllers Tran, bemerker Frps gruppelede­r Stian Storbukkås.

– Det er merkelig at de ikke avventer utredninge­n om piggdekkav­gift som ligger i systemet. Men ber om en utredning tilpasset et pengebeløp. Det er tydelig at de har problemer med å saldere budsjettet, legger han til.

– I store deler av Kristiansa­nd er man avhengig av piggdekk. Det er ikke vår jobb å øke trafikkfar­en for befolkning­en, sier Storbukkås og viser til bremseleng­de på glatte veier for piggdekk versus vinterdekk.

– Dette er rett og slett et forhastet og desperat forslag, der de tilpasser avgiften til pengebehov­et, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Høyres gruppelede­r Renate Haegeland er for piggdekkav­gift, men vil ikke støtte avgiftsøkn­ingen i budsjettfo­rslaget fra partiene som har flertall i bystyret.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Høyres gruppelede­r Renate Haegeland er for piggdekkav­gift, men vil ikke støtte avgiftsøkn­ingen i budsjettfo­rslaget fra partiene som har flertall i bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway