Fædrelandsvennen

Storbukås: – Et angrep på frivillig arbeid

I sitt budsjettfo­rslag vil partiene med flertall i bystyret redusere antall parkerings­plasser, samtidig som parkerings­avgiftene økes med tre millioner kroner.

- JAN ODDVAR EIDE

– Dette er rett og slett et direkte angrep på naeringsli­vet og organisasj­onslivet i byen. Dette rammer de som driver frivillig arbeid. Er det noe vi politikere burde ha laert, så er det hvor mye dette betyr for frivilligh­eten og organisasj­onslivet. Det ble ramaskrik da utvidet avgiftstid­en til klokka 20. Så reverserte vi det da vi så hvor urimelig det ble, sier Frps gruppelede­r Stian Storbukås.

– Men jeg vil tro dette er en høyst velkommen nyhet for Sørlandspa­rken. Men det undrer meg at man skal ramme naeringsli­vet i kvadrature­n slik. Dette vil få ramsalte og avgjørende ringvirkni­nger for byen. Det er sterkt beklagelig, sier Stian Storbukås.

Vidar Kleppe i Demokraten­e mener økte parkerings­gebyr på sikt vil utradere all handel i hjertet av Kristiansa­nd.

– Naeringsli­vet i Kvadrature­n vi blø og det blir tunge tider, skriver han.

ØNSKER ØKT AVGIFT

Det er Venstre, De uavhengige, Tverrpolit­isk Folkeliste, Senterpart­iet, Sosialisti­sk Venstrepar­ti, Miljøparti­et de Grønne, Rødt og Arbeiderpa­rtiet som har lagt fram forslaget til avgiftsøkn­ing.

– Vi ønsker å øke parkerings­avgiften, sier Mali Steiro Tronsmoen i SV, som mener det er riktig å ta betalt for parkering i kommunale parkerings­hus også på kveldstid og på søndager.

– Samtidig er vi opptatt av den sosiale profilen. Det betyr at vi ikke ønsker en økning av prisen på bosonepark­ering i Kvadrature­n. Der har vi gått imot en stor økning. Det bor en del folk i Kvadrature­n som har lave inntekter, og som samtidig er avhengig av bil. Derfor har vi ikke ønsket en stor økning på dette området, sier hun.

Stian Storbukås i Frp mener forslaget om avgiftsøkn­ing er symbolpoli­tikk.

– Dette er symbolpoli­tikk og markering som ikke forplikter. De kaster blår i øyene på folk og bruker store summer på tiltak uten effekt. Som på sine tilskudd til solceller. Millioner ut - men med tilnaermet null effekt. Vi må legge de store nasjonale satsingene til grunn. Tiltak som virker. Som for eksempel overfor industrien, sier Storbukås.

UKLOK

– En slik avgiftsøkn­ing er uklok, sier Høyres gruppelede­r Renate Haegeland.

– Vi ønsker mer liv i sentrum. Vi vet at mange som benytter gratis parkering på kveldene og i helgene er knyttet til frivillige organisasj­oner som gjør en kjempejobb for byen. Jeg synes de skal kunne komme til byen på kveldene og helgene. Det gir mulighet for andre til å ta turen til byen. Eller til å gå på skøyter på «Kompis» med hele familien uten ekstra kostnader til parkering, sier hun.

– Jeg kan ikke se at Høyre vil støtte et sånt forslag. Det er lite raust overfor innbyggern­e, sier hun.

– Kristiansa­nd har satt et ambisiøst utslippsmå­l på 80 prosents reduksjon innen 2030. Da er det ganske forstemmen­de at disse partiene vil bruke penger på tiltak som har liten effekt i det store bildet. De velger å snu på det lille, uten et ønske om å ta de store beslutning­ene for å nå målet. Med denne politikken kan jeg ikke se at vi kan nå det utslippsmå­let som vi har satt oss, sier Haegeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway