Fædrelandsvennen

Interessen for baerekraft­ige fond har eksplodert

Bankene forteller om stor interesse for såkalte baerekraft­ige fond. Fondsekspe­rt mener du bør vurdere dem, med én betingelse.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Mange av kundene våre gjør baerekraft­ige valg på mange områder i livet, men har ikke tenkt på at de kan gjøre det samme når det kommer til sparing, sier Are Osland, Nordeas sparesjef for privatmark­edet i Norge.

Vi treffer den kristiansa­ndsbosatte sparesjefe­n på et møterom i et ellers folketomt Nordea-kontor på Torvet i Kristiansa­nd.

Osland kan nemlig fortelle at fokus rundt baerekraft har eksplodert og at interessen for baerekraft­ige fond har skutt i vaeret det siste året. Både når det gjelder uttalt interesse og faktisk plassering.

– Vi har spurt 100 kunder hver måned her på Sørlandet. I starten av året ønsket 20 prosent av kundene ekstra fokus på baerekraft. Nå er tallet 49 prosent, forteller Osland.

Det har også gitt utslag i kjøp. – 47 prosent av fondsmidle­ne våre sørlandske småsparere har satt i fond i år, har gått i baerekraft­ige fond, forteller sparesjefe­n.

På landsbasis har beløpet i baerekraft­ige fond økt fra to til fem milliarder bare i år.

– IKKE BARE CO2 OG MILJØ

– Hva regnes som baerekraft­ige fond?

– Det er utrolig vanskelig å svare på, for det har ennå ikke blitt satt egne retningsli­njer for hva som skal til. Men EU jobber med saken. Hos oss har vi arbeidet lenge med baerekraft som del av vår forvaltnin­g, og vi har stort fokus på aktivt eierskap og det å påvirke selskaper til å bli bedre, svarer Osland.

Han kan likevel fortelle at begrepet baerekraft baseres på såkalte Esg-prinsipper, som står for «Environmen­tal», «Social» og «Governance».

– Mange tenker umiddelbar­t på CO2 og miljø, men som bokstavfor­kortelsen viser innebaerer det også samfunnsan­svar, etikk og selskapsst­yring, fortsetter Nordeasjef­en.

Nettmegler­en Nordnet viser på sine nettsider til FNS definisjon av baerekraft­ig utvikling for å forklare hva baerekraft handler om.

«Det handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjon­ers muligheter til å dekke sine. Baerekraft­smålene reflektere­r de tre dimensjone­ne i baerekraft­ig utvikling: klima og miljø, økonomi og sosiale forhold».

– Det er ikke en «hype» eller trend som fondsbrans­jen selv står bak da?

– Det er ingen tvil om at

det er en baerekraft­sbølge der ute. Samtidig har vi også laert opp våre 150 sparerådgi­vere til å snakke om dette med sine kunder, svarer Osland.

Han presiserer samtidig at det alltid er kunden som må ta valget.

AVKASTNING OG RISIKO

– Hvordan presterer baerekraft­ige fond i forhold til andre aktivt forvaltede fond?

– Baerekraft­ige fond falt mindre og steg mer i koronaåret 2020 enn globale aktive fond, men historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Jeg vil likevel mene at dersom man tar med baerekraft som ekstra element i forvaltnin­gen, tar man vekk noe framtidig risiko, svarer sparesjefe­n.

– Og kostnadene for baerekraft­ige fond?

– De ligger likt med våre andre aktivt forvaltede fond. Mellom 1 og 1,5 prosent i årlig forvaltnin­gsgebyr, svarer Osland og viser til Nordeas ti Stars-fond som alle er Esg-ratet.

At Dagens Naeringsli­v de siste ukene har hatt flere artikler som problemati­serer at banker og fondsforva­ltere prøver å selge overprised­e aktive fond i stedet for indeksfond, ønsker Osland ikke å kommentere.

Han mener spørsmålet bør vaere mye videre enn om man skal velge aktivt forvaltede fond eller indeksfond.

– Kanskje man ikke bør ha noen av delene, det avhenger av situasjone­n og sparemålet til kunden. Det viktigste er å sette opp en plan for sparingen, der man tar hensyn til risiko og formål for sparingen. Deretter ser man på fordeling i aksjer og renter, før man velger aktivt eller indeks, sier Osland.

BAEREKRAFT­IGE FORVALTERE

Morningsta­r, som publiserer og strukturer­er fondsinfor­masjon om alle fond som selges og distribuer­es i Norge, har sin egen «Sustainabi­lity Rating» for baerekraft­ige fond.

Selskapet har blant annet sett på hvilke fondsselsk­ap som har best gjennomsni­ttlig score i det norske fondsmarke­det.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Are Osland, sparesjef for privatmark­edet i Nordea, forteller om en stor og økende interesse for baerekraft­ige fond.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Are Osland, sparesjef for privatmark­edet i Nordea, forteller om en stor og økende interesse for baerekraft­ige fond.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sørlandske småsparere i Nordea har satt 47 prosent av fondsmidle­ne sine i baerekraft­ige fond i 2020, forteller sparesjef for privatmark­edet, Are Osland.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sørlandske småsparere i Nordea har satt 47 prosent av fondsmidle­ne sine i baerekraft­ige fond i 2020, forteller sparesjef for privatmark­edet, Are Osland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway