Fædrelandsvennen

– Ingen forskjell i avkastning om det er baerekraft­ig

- RICHARD NODELAND

Ekspert advarer mot dyre fond.

– Baerekraft­ige fond gir like god avkastning som fond som ikke klassifise­res som baerekraft­ige, derfor bør du velge slike fond, så lenge du ikke lures inn i de dyreste fondene, sier fondsekspe­rt Geir Ormseth.

Han jobber nå som uavhengig konsulent i eget selskap, men har jobbet i flere år med fond i Dine Penger og Forbrukerr­ådet.

– Man må passe på at banken ikke bruker baerekraft som distraksjo­n for å få deg over i dyrere fond. Sparebanke­ne er verst på dette, noe både egne undersøkel­ser og tall fra Forbrukerr­ådet viser, fortsetter Ormseth.

– Men baerekraft­ige fond har altså noe for seg?

– Ja. Finansnaer­ingen jobber seriøst for at disse fondene skal vaere renset for uetiske og klimafiend­tlige investerin­ger. For det er jo ingen som har lyst til å bidra til for eksempel barnearbei­d. Sånn sett bidrar det trolig til en litt bedre verden, svarer Ormseth.

Han mener likevel man bør sjekke bankens vareutvalg før man investerer.

– Ikke lås deg til baerekraft­ige aktivt forvaltede fond. Det finnes baerekraft­ige indeksfond også, og aktivt norsk-forvaltede globale fond har aldri slått indeksen. Når det kommer til globale fond skal man velge indeksfond. Punktum, insisterer Ormseth.

– Med det sagt, er det i utgangspun­ktet en fordel at alle fond er baerekraft­ige.

At det er stor variasjon i avkastning­en også til baerekraft­ige fond, kommer tydelig fram i Morningsta­rs oversikt over Esg-vennlige fond med best og dårligst avkastning i september.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway