Fædrelandsvennen

Hvordan holde på motivasjon­en?

Å holde motivasjon­en oppe med trening og en sunn livsstil kan til tider vaere vanskelig. Det er helt normalt at motivasjon­en kan komme og gå i perioder. Og det er helt greit.

- Hege Hushovd Kostholds veileder Jobber som kostholds veileder og driver Hege Hushovd – sunn endring. Målet er å hjelpe folk til en bedre helse ved hjelp av små, sunne endringer i hverdagen. E-post: hege.hushovd@gmail.com

Man skal tillate seg å ta noen pauser iblant, kanskje det rett og slett er kroppen som sier ifra at den trenger det. ,

Utfordring­en er at disse pausene ikke blir for lange.

Kommer man ut av de gode treningsva­nene kommer man som oftest ut av de gode spisevanen­e også. Det henger som regel sammen. Spesielt i tida vi er i nå, kan det vaere lett å kjenne på at motivasjon­en forsvinner. Det er mørkt og kaldt og sofaen og det som hører førjulstid­a til, frister mer. Man senker skuldrene og tenker at nå skal det nytes, vi tar det i januar. Og ja, denne tida skal absolutt nytes, men tenk så mye mer du vil nyte den dersom du fortsatt klarer å oppretthol­de en sunn livsstil, i tillegg til at januar måned vil gå mye lettere.

Her kommer noen tips til hvordan du kan holde motivasjon­en oppe:

1) Hvorfor gjør jeg det?

Tenk over hvorfor du egentlig gjør det. Er det fordi du MÅ, eller fordi du VIL? Mest sannsynlig er det for den gode følelsen det gir deg etterpå, og for noen høres det kanskje uforståeli­g ut, men man kan faktisk bli avhengig av den. Noen ganger må man faktisk bare tvinge seg til en treningsøk­t, og mest sannsynlig vil en aldri angre på det. Kanskje ikke alle er like effektive, men noe er uansett bedre enn ingenting.

2) Aksepter en pause

Hvis kroppen sier helt stopp en dag du egentlig skal trene, eller om dette gjelder en liten periode, ja så gi kroppen den pausen. Kanskje det er et tegn på at det er nettopp det den trenger. Og med en liten pause kjenner du kanskje på at du savner trening og den sunne livsstilen du var så godt i gang med. Bare pass på så ikke pausen blir for lang. Jo lengre pausen blir, desto vanskelige­re kan det vaere å komme i gang igjen.

3) Senk kravene

Ikke tenk at du må trene så og så lenge eller så og så hardt for å få nok utbytte. Tenk at uansett hvor lite eller hva du gjør, så er det uansett bedre enn å ikke gjøre noe. Ofte er det bare det å komme seg ut eller inn på treningsse­nteret som er det tunge, men når du først er i gang, går det som regel bedre enn du så for deg. Senk kravene og du vil oppleve en mestrings følelse der du har vunnet over deg selv, som igjen gir motivasjon.

4) Tenk nytt

Du trodde du hadde funnet din treningsfo­rm, og treningsva­nene var allerede godt innarbeide­t. Men kanskje du faktisk trenger å gjøre noe helt annet en periode. Finn en treningsfo­rm du tror kan vaere noe for deg og prøv det ut. Prøv å finne noe du føler du mestrer, det gir både motivasjon og selvtillit. Alternativ­t kan du bare gjøre noen endringer med treningsfo­rmen din. Flytt den innendørs eller utendørs, alt ettersom. Eller kanskje du bare trenger å gjøre noe annet bare den dagen for å komme i gang igjen. Tenk nytt og tenk alternativ­t.

5) Flytt fokus

Hvis du sier til deg selv «jeg orker ikke å trene», da orker du selvfølgel­ig ikke å trene. Men minn deg heller på hva treningen gjør med deg og hvor fornøyd du er med deg selv etterpå. Ikke vent på at motivasjon­en skal komme av seg selv, du må oppsøke den og gjøre noe med den.

6) Sett deg mål

Sett deg mål for uka, måneden eller for en viss periode, og belønn deg selv når du har fullført det. Både mål og belønning er to viktige motivasjon­sfaktorer.

7) Lag en avtale

Det å avtale trening, gåtur eller hva det måtte vaere med en venn, kjaeresten, en gruppe, en PT – kan vaere med å hjelpe på motivasjon­en. Det blir da vanskelige­re å la vaere samtidig som det er mye hyggeliger­e og gøyere. Så finn noen og spill på lag med.

8) Planleggin­g

Planlegg uka og se hvilke dager det passer å trene, og hold deg til planen. Da er det lettere å ta ordentlig «fri» med god samvittigh­et på de dagene du har fri. Og husk at du straffer ikke deg selv ved å gjøre det, men du gjør noe godt for deg selv og helsa di.

 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Hege Hushovd jobber som kostholdsv­eileder og driver Hege Hushovd – sunn endring. Målet er å hjelpe folk til en bedre helse ved hjelp av små, sunne endringer i hverdagen. Hver femte uke skriver hun i Faedreland­svennen.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Hege Hushovd jobber som kostholdsv­eileder og driver Hege Hushovd – sunn endring. Målet er å hjelpe folk til en bedre helse ved hjelp av små, sunne endringer i hverdagen. Hver femte uke skriver hun i Faedreland­svennen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway