Fædrelandsvennen

Farsund-investorer kjøper for 160 millioner

Glastad-familien i Farsund betaler rundt 160 millioner for aerverdige Sola Strand Hotel som måtte selge på grunn av presset økonomi.

- TEKST: KJELL-IVAR GILJE GRØNDAL kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

– Dette er en gledens dag. Vi er veldig fornøyd med å ha sikret oss en perle av et hotell med en spektakula­er beliggenhe­t rett ved en av verdens fineste strender, sier administre­rende direktør i Glastad Holding, Endre Tarald Glastad, til Stavanger Aftenblad.

I fjor gikk det 106 år gamle hotellet som eies av Ellen & Axel Lunds stiftelse, et resultat før skatt på 2,9 millioner kroner, men før det var det fire år med totalt 15,5 millioner kroner i minus. Driftsinnt­ektene var i fjor 87,7 millioner kroner mot 79,5 millioner kroner året før.

– Det har vaert noen utfordrend­e år. Derfor er det en lettelse å kunne gi stafettpin­nen videre til Glastad-familien. Nå er noe av presset på oss borte og vi kan igjen senke skuldrene. Samtidig er det en litt trist og vemodig dag for oss i stiftelsen. Det er ikke lett å selge et hotell med så mye sjel etter å ha driftet det i så mange år, sier styreleder i Ellen & Axel Lunds stiftelse, Leon Eide.

GJELD PÅ 160 MILLIONER

Ingen av partene ønsker å oppgi kjøpesumme­n, men Aftenblade­t kjenner til at summen ligger et sted mellom 150 og 170 millioner kroner.

Sola Strand Hotel er verdsatt til 145 millioner kroner. Samtidig har hotellet en langsiktig pantegjeld på 142 millioner kroner, mens den totalt gjelden er på 160 millioner kroner. Den forfaller i sin helhet om to år.

– Sett i lys av den økonomiske situasjone­n til hotellet, så hadde vi nok håpet at vi skulle få det noe billigere, men det var også et par andre aktuelle kjøpere som var ganske hissige på grøten. Det gjorde at vi måtte strekke oss relativt langt for å sikre oss denne perlen, sier Endre Tarald Glastad.

– Vi skal vaere her på hotellet i noen dager framover for å få en oversikt over hva som bør gjøres. Vi overtar som eier formelt fra 1. januar, og planen er å starte med en litt større ansiktsløf­ting like etter det, sier prosjektle­der i Glastad, Rune Jakobsen.

– SATSER I NEDGANGSTI­DER

I 2007 vedtok stiftelsen en kraftig utbygging av hotellet til en prislapp på over 150 millioner kroner.

Denne gangen det ikke snakk om å investere like mange millioner.

– Vi snakker ikke om et slikt beløp i første omgang. Hotellet har mye på plass allerede, men vi vil dreie det mer inn mot å bli et klassisk europeisk badehotell og Norges mest unike flyplassho­tell, sier administre­rende direktør Endre Tarald Glastad.

Hotellet går inn i portefølje­n til Glastad Holding, og vil driftes av Team Hotels AS.

– Vi har ambisjoner om å befeste Sola Strand Hotel som Rogalands ledende destinasjo­n både for turister og forretning­sreisende. Vi skal vaere best på velvaere, selskaper og konferanse­r. I en usikker situasjon for internasjo­nal turisme skalv i tilby unike fritids muligheter, sier administre­rende direktør Terje Ropstad i Team Hotels.

EIER OGSÅ VICTORIA

Sola Strand Hotel er det andre hotellet Glastad-familien kjøper i Stavanger-regionen i løpet av få år. For ganske nøyaktig tre år siden kjøpte de Hotel Victoria i sentrum.

Hovedvekte­n av Glastad-gruppens hotell- og selskapsin­vesteringe­r ligger på kyststrekn­ingen mellom Oslo og Bergen, ikke unaturlig da familiens 200-årige naeringsev­entyr kan spores tilbake til den lille byen Farsunds shippingmi­ljø.

– Vi har ikke formelt avgrenset investerin­gene våre til denne kyststripe­n, men det er klart at vi kjenner denne regionen best og det er derfor enklere for oss å følge opp investerin­gene her, sier Endre Tarald Glastad.

Glastad-gruppen har en bred portefølje, og er blant annet investert i skipsfart, eiendom, finansiell­e tjenester og sjømat. Egenkapita­len i Glastad-konsernet er 2,25 milliarder kroner.

 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? Denne trioen represente­rer Glastad Holding som har kjøpt Sola Strand Hotel for rundt 160 millioner kroner. Fra venstre: Prosjektle­der Rune Jakobsen, administre­rende direktør i Glastad Holding, Endre Tarald Glastad og administre­rende direktør i Team Hotels, Terje Ropstad.
FOTO: JON INGEMUNDSE­N Denne trioen represente­rer Glastad Holding som har kjøpt Sola Strand Hotel for rundt 160 millioner kroner. Fra venstre: Prosjektle­der Rune Jakobsen, administre­rende direktør i Glastad Holding, Endre Tarald Glastad og administre­rende direktør i Team Hotels, Terje Ropstad.
 ?? FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD ?? Glastad-familien eier også Hotel Victoria i Stavanger sentrum. Det kjøpte de for ganske nøyaktig tre år siden.
FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD Glastad-familien eier også Hotel Victoria i Stavanger sentrum. Det kjøpte de for ganske nøyaktig tre år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway