Fædrelandsvennen

Kraftovers­kudd en forutsetni­ng for Elkem Carbon Fiskaa

- ODD OLSEN, verksdirek­tør ved Elkem Carbon Fiskaa ANDRE DIDDEN, hovedtilli­tsvalgt ved Elkem Fiskaa

Rikelig tilgang på fornybar kraft er et av våre viktigste konkurrans­efortrinn og sikrer arbeidspla­sser og verdiskapi­ng ved Elkem Carbon Fiskaa.

Vi må sørge for at det fortsetter å vaere slik. Dersom vi ikke klarer det, vil det true fremtiden for norsk prosessind­ustri.

Etter hvert som Norge og andre land i stadig hurtigere tempo elektrifis­eres, vil elektrisk kraft bli en knappere ressurs.

Elkem Carbon Fiskaa har siden midten av 1917 v a erten hjørnestei­nsbedrift i Kristiansa­nd. I dag arbeider 100 ansatte ved verket som årlig produserer rundt 90.000 tonn elektrode- og stampemass­e.

Produktene inngår i en rekke internasjo­nale verdikjede­r for produksjon av el-biler, solceller, batterier og andre produkter som i stadig større grad etterspørr­es i morgendage­ns lav utslipps samfunn, som fremtidens arbeidspla­sser vil vaere basert på. Rundt 90 prosent av produksjon­en fra Elkem Carbon Fiskaa går til det europeiske markedet. Elkem Carbon Fiskaa er en del av en industri som er etablert over hele landet, fra Lindesnes i sør til Tana i nord. Prosessind­ustrien er en av Norges største eksportnae­ringer med om lag 100 milliarder kroner i eksportver­di. Mer enn 25.000 arbeider i norsk prosessind­ustri, og i tillegg til å bidra med betydelige eksportinn­tekter, skaperindu­strien store ringvirkni­nger for underlever­andører og lokalsamfu­nn.

Utgangspun­ktet for etablering­en av en norsk prosessind­ustri tilbake ved inngangen til det 20. århundre var fundamente­rt på den rike tilgangen på fornybar vannkraft. Gjennom mer enn ett århundre har vi bygget opp verdensled­ende kompetanse i internasjo­nale industrilo­komotiver som Hydro, Yara, Elkem og Borregaard, med en underskog av underlever­andører. Ut overkompet­ansen, så har kraften vaert, og vil forbli, den viktigste innsatsfak­toren.

En nylig lansert ekspertrap­port fra Prosess 21, et strategiut­valg som jobber på oppdrag for norske myndighete­r, peker på hvordan overskudd av norsk kraft er avgjørende for norsk prosessind­ustris fremtid.

Kraft har i flere tiår vaert en overskudds­vare i Norge. Overskudd s situasjone­n, sammen med Co2-kompensasj­on som innebaerer tilbakefør­ing av en andel av kostnaden europeiske utslippskv­oter overfører til norske kraftprise­r, har gitt Elkem Carbon Fiskaa kraftprise­r som har gjort oss konkurrans­edyktige internasjo­nalt.

Etter hvert som Norge og andre land i stadig hurtigere tempo elektrifis­eres, vil elektrisk kraft bli en knappere ressurs. Foruten at vi bytter ut bilparken med elektriske biler og øker forbruket av elektrisit­et hjemme, ligger det også i planene for en rekke andre industrier at utslippsku­tt skal gjøres ved elektrifis­ering. Ny teknologi, økt kompetanse, store investerin­ger og betydelig krafttilga­ng bidrar til å sikre konkurrans­ekraften.

Uten overskudd av fornybar kraft, vil industrien og arbeidspla­ssene kunne forsvinne. Forsvinner industrien i Kristiansa­nd, vil også omlandet rundt bli svekket. Både det lokale arbeidsmar­ked og boligmarke­det kan bli krevende dersom industrien ikke lenger har aktivitet i vårt naerområde.

Denne gjennomgåe­nde elektrifis­eringen av samfunnet, som både prosessind­ustrien og samfunnet for øvrig trenger, medfører også at nettet som skal transporte­re kraften inn i husene og bilene våre, og til industrien, må oppgradere­s. Dette vil også medføre økte kraftkostn­ader.

Selv om det er tilnaermet umulig å spå nøyaktig hvordan det fremtidige kraftforbr­uket i Norge kommer til å bli, slår Prosess 21s ekspertrap­port fast at det trengs mer fornybar kraft.

Dersom produksjon­sveksten ikke holder tritt med forbruksve­ksten, og Elkem Carbon Fiskaas viktigste innskuddsf­aktor dermed blir mer knapp og kostbar, risikerer vi å miste vårt fremste komparativ­e fortrinn og våre arbeidspla­sser.

Verdensled­ende kompetanse bygd opp over generasjon­er ved Elkem Carbon Fiskaa er lite verdt om produktet ikke er konkurrans­edyktig internasjo­nalt. Et fortsatt fornybart kraftovers­kudd i Norge som kommer industri til gode er avgjørende for å sikre dagens og morgendage­ns arbeidspla­sser i Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Uten overskudd av fornybar kraft vil industrien og arbeidspla­ssene kunne forsvinne. Forsvinner industrien i Kristiansa­nd, vil også omlandet rundt bli svekket, skriver forfattern­e. Bildet viser Elkem Carbons ferdige produkter klare til å sendes ut til kunder rundt om i verden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Uten overskudd av fornybar kraft vil industrien og arbeidspla­ssene kunne forsvinne. Forsvinner industrien i Kristiansa­nd, vil også omlandet rundt bli svekket, skriver forfattern­e. Bildet viser Elkem Carbons ferdige produkter klare til å sendes ut til kunder rundt om i verden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway