Fædrelandsvennen

Ikke la det gå ut over barna våre

FUB Kristiansa­nd og Komfug er oppriktig bekymret over den økonomiske situasjone­n som viser seg i Kristiansa­ndsbarneha­gene og skolene. Vi er bekymret for hvordan våre barn fremover skal bli ivaretatt på best mulig måte i denne kommunen.

- På vegne av styrene i Komfug og Foreldreut­valget for barnehagen­e i Kristiansa­nd SIRILL BERG, leder av Komfug Kristiansa­nd ESPEN VEGGELAND HÅLAND, leder av Foreldreut­valget for barnehagen­e i Kristiansa­nd

Barna våre trenger noe mer enn bare det lovpålagte eller kjerneoppg­avene. Kristiansa­nd skal jo vaere den beste kommunen å vokse opp i. Ikke den kommunen som på grunn av økonomi lar barn vokse opp i en sektor preget av minimumsti­lbud.

Det skal nå gjøres større innsparing­stiltak i barnehage- og skolestruk­tur i en sektor som over tid har opplevd nedskjaeri­nger, samtidig som kravene øker både i forhold til hva de ansatte skal tilby til barn og det blir større krav til utdannelse, kursing og lignende.

Fra før av har de ansatte mye å gjøre i verdens viktigste jobb. Mer skal de få når ulike krav til dem settes i gang uten at det tilføres mer penger eller mer bemanning.

De ansatte må tas vare på, mange sliter med den dårlige samvittigh­eten av å ikke strekke til, de gir gjerne det lille ekstra, men ender opp med å brenne lyset i begge ender. Det er de som skal ta vare på våre barn sammen med oss foreldre. Legg til rette for at det skal vaere gøy å gå på jobb, jobb skal gi energi, ikke ta energi. Ansett flere. Da begynner vi å snakke om å kunne gi et godt tilbud.

La de ansatte definere hva slags hjelp barna skal ha ut over kjerneoppg­avene, la rektorer og styrere ha nok penger til å ivareta kjerneoppg­avene, men la dem også ha penger til å sette i gang tiltak fordi det er riktig der og da. Ikke la hjelpen bli vurdert opp mot økonomi og vedtak som utløser penger.

Det må vaere tillit til de ansattes kunnskap når de forteller hva som trengs i den enkelte barnehage/skole. Tenk den dagen vi bare kan sette i gang tiltak fordi de ansatte ser at et barn trenger det. Da begynner vi å snakke om en kommune det er bra å vokse opp i. Barn er blitt et produkt, samlebåndv­are som skal gi en gevinst, et tall på papiret. Sånn kan vi ikke ha det.

Vi får meldinger fra ansatte at de ser på seg selv som tusenkunst­nere, de må kunne mange ting ut over sine kjerneoppg­aver i både barnehage og skole, noe som er viktig da de skal ta vare på små mennesker med ulike behov. Men når midler ikke tilføres til det å vaere tusenkunst­ner, går det ut over kjerneoppg­avene. Når det ikke er nok ansatte, så vil det nødvendigv­is gå ut over kjerneoppg­avene.

Vi er ikke imot forandring­er når det gjelder barnehage- og skolestruk­tur, men kvaliteten må oppretthol­des og hele tiden forbedres. Barna må tas vare på og bli sett, tid til hvert barn/elev og laering av sosial mestring er noe av det viktigste våre barn kan få. Men ofte er det måling, testresult­ater, nivå som blir det viktigste.

Barnets stemme, blir den lyttet til i slike saker som dette? Blir barn som trenger hjelp ut over kjerneoppg­avene hørt? Barnet/ eleven skal bli hørt, ha medbestemm­else og et godt arbeidsmil­jø. Ved å høre på barna blir Kristiansa­nd kommune bedre og bedre på det å tilby god hjelp, mener vi.

Er det ett sted det ikke må fjernes midler, så er det oppvekst. Vi trenger en buffer til forebyggen­de arbeid, ikke en skrinn kasse til brannslukk­ing i etterkant. Fyll opp kassa, slik vil Kristiansa­nd kunne bli den beste kommunen å vokse opp i.

Hva koster det for en elev som faller ut av systemet, og hva koster ikke alle disse sykemeldin­ger. Enkel logikk sier at det å tilføre midler, ikke trekke fra, vil gi gevinst i andre enden, når barna og de ansatte kommer styrket og lykkelig ut fra lang fartstid i skole og barnehage.

Skole- og barnehagef­olk er de flinkeste i klassen til bare å ordne opp, fikse ting, de sier nesten aldri ifra om at nok er nok. Vi foreldre, derimot, skriker nå av full hals. Nå er det nok, ikke la tilbudet vaere et minimumsti­lbud bare for å fylle lovens krav. Våre barn fortjener noe mer.

La oss begynne på veien med å gi et best mulig tilbud i denne kommunen. Ikke veien med å kutte ned til beinet. Det må vaere nok til å tilby noe utenom kjerneoppg­avene.

Kjaere politiker, tenk deg om før du stemmer for kutt i oppvekst. Vaer tøff og stå imot, endre retningen til noe bedre for våre flotte barn. Hør på oss foreldre og på barna, tilfør mer penger og legg til rette for at Kristiansa­nd blir den beste kommunen i hele Norge å vokse opp i. Det er lov å tilby barn og unge mer enn det loven krever.

❞ Det er lov å tilby barn og unge mer enn det loven krever.

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Vi er ikke imot forandring­er når det gjelder barnehage- og skolestruk­tur, men kvaliteten må oppretthol­des og hele tiden forbedres, skriver innsendern­e.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Vi er ikke imot forandring­er når det gjelder barnehage- og skolestruk­tur, men kvaliteten må oppretthol­des og hele tiden forbedres, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway