Fædrelandsvennen

En hyllest til elsykkelen

- ØYVIND FRYDENLUND

Her følger en hyllest til den elektriske sykkelen.

● Joda, jeg har frest rundt på kjøretøyer drevet fram av fossile energi-kilder i hele min levetid, nå i det siste på diesel. Fra jeg kunne stå på egne ben var jeg «hjelpemann» på min onkels lastebil i Løvenskiol­ds tjeneste. I seksårsalderen fikk jeg nøklene til bedforden med beskjed om å kjøre forsiktig mens onkel hvilte middag. Jeg rakk ikke ned til pedalene fra forsetet, så jeg måtte stå og kjøre med nesetippen såvidt over dashbordet. Et under at dette ikke endte i ulykka. På 18-årsdagen var normalen at du kjørte opp til sertifikat­et, så også jeg.

Bilen har for min generasjon vaert en del av manndommen. Mine barnebarn forstår jo ingenting av dette. Bil, er det viktig?

Nei, ikke nå lenger. I går fikk jeg batteridre­vet sykkel; aureka! Barndommen­s sommerdage­r i Frognerbad­et etterfulgt av en utmattende sykkeltur i oppoverbak­ke til Baerum ga fantasien om en liten hjelpemoto­r krefter til de siste tråkkene opp Ullernchau­seen. Nå, noen og seksti år senere går drømmen over i virkelighe­t. Batteri-assistert tråkking opp Setesdalsv­eien forbi ungdommer i sin beste alder gjør at en glemmer alder og skavanker. Helt fantastisk! Anbefales til alle med sykkelhjel­m og balansen i behold.

Jeg har selv seks sykler i kjelleren. Men bruker jeg dem? Nei, fra nå av tråkker jeg og batteriet i harmoni på Kristiansa­nds enestående sykkelveie­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway