Fædrelandsvennen

Debatt om sandstrend­er

- ODD NORDMO, Høyre

Fvn’s leder lørdag 28. november mener det er «nødvendig med streng håndhevelse» og at «allmennhet­ens tilgang til natur og friområder er en viktig sak».

● For oss handler saken mer om at det er tillatt å søke og få tillatelse til å anlegge en strand, og at denne på Østre Furuholmen skal behandles som om saken var søkt om på forhånd. Skjell-/mergelstre­nder er naturlige her, men må ikke ødelegge naturmangf­oldet. En strand ved en hytte hindrer ikke allmennhet­en mer enn brygga, og allemannsr­etten gjelder uansett ikke opphold på private brygger eller naer private hytter.

Parkvesene­ts uttalelse: Det er ikke foretatt befaring, men området ser ikke ut til å vaere et våtmarksområde/bløtbunnom­råde hvor det er stort potensiale for stort naturmangf­old. Tiltaket har begrenset utstreknin­g og medfører ikke økt privatiser­ing i området. Parkvesene­t har ingen merknader til saken.

Deler av Fylkesmann­ens uttalelse om Naturmangf­old: Det er ingen registrert­e naturtyper i umiddelbar naerhet. Naermeste registreri­ng er et ålegrassamf­unn med verdi «lokalt viktig» er ca. 400 m og 500 m sørøst for Furuholmen. På naboøyene Lamholmen (200 m øst), Sønningsho­lmen og Vareskjaer er det registrert arter av storforval­tnings interesse fiskemåke (naer truet ), makrellter­ne (sterkt truet), svartand, samt aerfugl. Ingen registrert­e gyteområder for fisk i naerheten.

Multiconsu­lts konklusjon: Det er ikke registrert spesielle naturverdi­er i området der badestrand­en er etablert. Det er heller ingen virksomhet­er i naerområdet som gir mistanke til forurensni­ng av sjøbunnen ved badestrand­en. Tiltakets omfang er lite, og isolert sett antas det at tiltakets skade eller ulempe på naturmiljø­et er lavt.

Mindretall­ets vurderinge­r: Mindretall­et (Høyre, KRF, Frp, Dem, Uavh) vurderte at tiltaket jfr PBL’S § 32-1, 1. ledd er en sak av mindre betydning. Videre at det ikke er i strid med For u rensing s loven eller prinsippen­e i Naturmangf­olds loven. Vi foreslo derfor at dispensasj­on innvilges.

Lenger inne i Fidjekilen har kommunen (evt andre?) anlagt en stor strand syd for og en liten øst for Trossestie­n. I 2014 ble sandstrand syd + øst på Trandlehol­men i Fidjekilen vedtatt. Vi er enige i fvn’s leder om at stengsler og ulovlig bygging i strandsone­n må håndheves strengt. Men sandstrend­er verken privatiser­er eller hindrer allmennhet­en. En sandstrand betyr ikke så mye for oss voksne, men øker definitivt barnas mulighet for lek og aktivitet i sjøkanten. Derfor står vi godt i at vi stemte for sandstrand­a.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ??
FOTO: VEGARD DAMSGAARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway