Fædrelandsvennen

Bruk opp grønnsaken­e!

Ved å skaffe seg oversikt over hva man har, og med god planleggin­g, er det fullt mulig å bruke grønnsaken­e før de blir dårlige.

- JULIE RAFOSS, personlig trener

Det er en kjent sak at det kastes enorme mengder grønnsaker i Norge hver eneste dag. Grunnen til det er nok i stor grad at det er ferskvarer med kort holdbarhet og at vi rett og slett er for dårlige til å bruke dem opp. Dette har vaert en liten kampsak for meg helt siden jeg så «Matsjokket» på Nrk, og siden da har jeg kastet minimalt med mat.

Jeg planlegger ukas middager ut ifra det jeg har i tillegg til at jeg legger ved grønnsaker i hver eneste middag. Grønnsaker kan også kuttes opp og legges i frysen, og grønnsaker som er blitt litt vasne kan bli gode som nye hvis man legger dem i vannbad.

«Trikset» jeg bruker aller mest er wok. Jeg woker alt mulig og lager så deilige middager! De aller fleste grønnsaker egner seg nemlig veldig bra i wok. Med en god woksaus til og ris eller nudler får du et nydelig måltid. For eksempel gulrot, blomkål, brokkoli, alle typer løk, kål (kutt opp i strimler), alle typer salat og paprika for å nevne noe. Grønnsaker man ofte har rester av etter andre middager som for eksempel taco.

Det er ingen grunn til å la grønnsaken­e ligge og råtne i kjøleskaps­skuffen. Hiv alt i en wok! Jeg kjøper også ofte wokblandin­ger og grønnsakbl­andinger i datovaredi­sken i butikken. Ved å redde denne maten framfor å kjøpe varer med lang holdbarhet bidrar du til mindre matsvinn. Hvis alle gjør en innsats, kan vi sammen utgjøre stor forskjell. Ta en titt i kjøleskape­t ditt i dag, kanskje du kan lage deg en spennende rett? Kun fantasien setter stopper for hva du kan finne på!

Personlig trener Julie Rafoss (27) fra Vennesla har skrevet denne teksten.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway