Fædrelandsvennen

Trives med konflikter

Den nye byantikvar­en liker debatter og konflikter. Nå vil hun ha hjelp til å finne kulturminn­er i den nye storkommun­en.

- TORGEIR EIKELAND

Den nye byantikvar­en, Jorunn Monrad, liker debatter og konflikter. Nå vil hun ha hjelp til å finne kulturminn­er i den nye storkommun­en.

– Da jeg var byantikvar i Odda var det nødvendig å vaere synlig, slik at det vel ble 30 avisoppsla­g på de to årene jeg var der. Som byantikvar er det viktig å vise at man kan vaere til hjelp, og at man ikke bare er en myndighet som sier nei til ting, sier Jorunn Monrad.

Hun har siden oktober vaert byantikvar i den nye storkommun­en Kristiansa­nd. Passende nok har hun flyttet inn i et vernet hus fra 1799 i Posebyen, hvor Faedreland­svennen også treffer henne på hjemmekont­oret.

– For et hus! Jeg hadde først tenkt å bo i rekkehus på Lund og dyrke urter i hagen, men så oppdaget jeg dette, sier hun. Huset har tidligere vaert bebodd av kulturjour­nalist Gunvald Opstad.

Fra Opstad med flere har Monrad fått vite litt om hva som tidligere har rørt seg i byen.

– Jeg synes det var flott at det ble så mye engasjemen­t rundt det gamle teateret. Jeg synes også det var bra at det ble bevart, sier hun om det brutalisti­ske bygget med fasadereli­effet av Henrik Finne.

Jorunn Monrad er utdannet både som kunsthisto­riker og arealplanl­egger, og hun er også billedkuns­tner. Utdanninge­n har hun fra Italia hvor hun bodde 24 år i Milano. Derfra har hun tatt med seg et litt gestikuler­ende kroppssprå­k, samt kanskje litt hardere r-er enn man vanligvis hører i baerumsdia­lekt.

BRATT KURVE

– Jeg har flyttet fem ganger siden jeg kom tilbake til Norge i 2010: fra Tromsø, Trondheim, Odda, til Ålesund og nå hit. Egentlig hadde jeg tenkt meg tilbake til Østlandet nå, men så dukket denne spennende jobben opp, sier hun.

Byantikvar har hun forsøkt å vaere en gang før, da som nevnt i Odda. Der kom hun inn etter at bygda hadde takket nei til verdensarv­status, og etter at riksantikv­aren hadde gitt tilskudd til et toårs engasjemen­t.

– Det var litt å ta tak i, og kurven var bratt, sier hun. Blant tingene hun engasjerte seg i var å skaffe midler til å redde ei steinbru i Grønsdal.

– Den brua var det allerede en aksjon i gang for. Vi må engasjere oss ikke bare i det vi mener er viktig, men også det folk mener er viktig, sier Monrad.

VANT DEBATTEN

Byantikvar­en i Odda markerte seg dessuten i debatten om bevaring og investerin­g til Lindehuset som litteratur­senter.

– Jeg var i kommunesty­ret og forsvarte det, og de forsøkte på alle vis å finne svake punkter i argumentas­jonen min. Men jeg klarte det, og det ble vedtatt. Det kan vaere litt moro med konflikter også, smiler hun.

Det betyr ikke at byantikvar­en har kommet til Kristiansa­nd for å lete etter krangler.

– Jeg ser at byantikvar­en som regel blir lyttet til her i byen. Jeg har uttalerett, men ikke innsigelse­srett, og hvis noe skal stoppes må det vaere fordi fylkeskons­ervator eller riksantikv­aren griper inn. Samtidig kommer jeg til å si det jeg mener, mens det er politikern­e som bestemmer, sier hun.

Monrad har fått med seg at Kristiansa­nd i likhet med andre byer har debatter om utbygging kontra bevaring.

– Ofte er det den ekstra etasjen som avgjør økonomien for en utbygger, og det er klart de ikke liker det hvis jeg da sier at «dette kan jeg ikke anbefale». Og så er det slik at ikke alt må bevares. I Stortingsm­elding 16 er det understrek­et at det er kulturmilj­øene og ikke nødvendigv­is kulturminn­ene som er det viktigste. Vi må ta vare på de gode helhetene, sier Monrad.

Nå skal hun kartlegge hvor både kulturminn­er og helheter befinner seg i nye Kristiansa­nd, og dette skal ende i en samlet kulturminn­eplan.

TRENGER HJELP

– Men det kan jeg ikke gjøre alene. Det finnes mange ildsjeler og ressursper­soner rundt i den sammenslåt­te kommunen, og jeg vil trenge masse hjelp fra frivillige. Derfor skal jeg aller først lage et planprogra­m, sier hun.

Jorunn Monrad har heller ikke tenkt å tråkke mer i oppgåtte spor enn nødvendig:

– Jeg trenger ikke gjøre om igjen arbeid som alt er gjort. Hittil har det vaert mye fokus på byer og kystkultur, men det er mye innland i kommunene som nå er slått sammen med Kristiansa­nd. Vi vet at det er status knyttet til det som finnes i Setesdal, men hva har vi i innlandet her?

– Har du allerede bitt deg merke i noen av kulturminn­ene i naerheten?

– Ja. Torridalst­unene, det at gårdstun er bygget som hestesko. Folk her tror dette er vanlig andre steder, men det er det ikke. Jeg lurer på om det kan vaere inspirert av måten bygårdene i Kristiansa­nd var bygget, for det er rundt byen du finner det.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Jorunn Monrad har flyttet fem ganger siden hun kom tilbake til Norge i 2010. Her er hun på hjemmekont­oret i Holbergs gate.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Jorunn Monrad har flyttet fem ganger siden hun kom tilbake til Norge i 2010. Her er hun på hjemmekont­oret i Holbergs gate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway