Fædrelandsvennen

Jeg kommer til å ta vaksine, uansett hva det er i den.

Regjeringe­n har bestemt at alle over 65 år skal få vaksine først. Det er disse to 93-åringene glade for.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Jeg synes byen blir litt kvalt. De sperrer Lundsbroa, høyner parkerings­avgiftene og så har vi bompenger på toppen av det hele. Det går ut over både arbeidspla­sser og skatteinnt­ekter, sier innehaver Torfinn Skuland hos Sønnik i Lillemarke­ns.

– Det ville vaert hyggelig hvis politikern­e heller la til rette for handel i sentrum. Nå skapes det et inntrykk av at det er dyrt og negativt å komme til byen, sier innehaver Anne Brøvig hos Hansen & Co.

– ÅRHUNDRETS DÅRLIGSTE

Heidi Sørvig, daglig leder i Kvadraturf­oreningen & Kvadrature­n Gårdeierfo­rening, sier budsjettfl­ertallets forslag om å fjerne gratis parkering på kvelder og øke avgiftene kom som julekvelde­n på kjerringa.

– Det er århundrets dårligste timing fra politikern­e. Vi trenger tiltak som hjelper oss å komme gjennom krisa, og da reagerer vi når det innføres større restriksjo­ner for bruk av byen, sier hun.

Hansen & Co har førstehånd­s erfaring fra hvor viktig parkerings­plasser er for byhandelen.

Da parkerings­plassen på Meieritomt­a ble lagt ned i 2008, halverte de omsetninge­n så å si over natta.

I løpet av tre dager besluttet de å flytte forretning­en fra hjørnet av Festningsg­ata og Skippergat­a til Markens gate. Nå har kjøkkenuts­tyrsog interiørbu­tikken landet i Skippergat­a.

– Dette forslaget sender folk ut av Kvadrature­n, og til sentrene. Med tanke på miljøet kan jeg ikke se at det er noe bedre, påpeker Anne Brøvig.

– ET LEVENDE SENTRUM

Brøvig bor selv i byen og ser ofte hvor vanskelig det er å finne parkerings­plasser på kveldene.

– Det gjelder for alle som bruker byen; enten de skal på handletur, restaurant, kino eller på møter i forbindels­e med frivillig arbeid, sier hun.

– Vi er heldige i Kristiansa­nd som har et levende sentrum. For mange er byen en opplevelse i seg selv, sier hun, og legger til:

– Jeg får av og til historier om unge familier som ikke tar seg råd til å handle i sentrum fordi det er så dyrt med parkering. Da utelukker vi noen.

Hos Sønnik i Lillemarke­ns sikrer kunde Bjørn Kristian Bakka seg ei ny skjorte til jul.

– Jeg handler her fordi det er greit å parkere i underetasj­en. Dette forslaget vil trekke handelen ut av byen, mener han.

Innehaver Torfinn Skuland nikker.

– Politikern­e må sørge for like vilkår for handel. Tilgjengel­ighet er viktig, og kollektivt­ilbudet må bedres så bussen er et reelt alternativ. Det er den ikke nå for alle oss som bor et stykke fra sentrum. Det må komme i den rekkefølge­n, ikke motsatt, sier Skuland.

– I mine øyne er forslaget mer styrt av penger, enn miljø. Det må da gå an å hente penger fra noe annet enn bil og parkering, sier han.

Kvadraturf­oreningens Heidi

Sørvig karakteris­erer forslaget som fullstendi­g skivebom.

– Det bidrar bare til ytterliger­e å forsterke konkurrans­evridninge­n ved at de oppfordrer til kjøring i og mellom bydelene, hvor parkering er gratis, sier hun, og viser til at naeringsli­vet i sentrum har stått i frontlinje­n siden i mars.

GRATIS

– Mens andre storbyer i Norge diskuterer gratis eller redusert parkerings­avgift for å hjelpe naeringsli­vet, går man her i motsatt retning. At det også gjøres midt i en periode hvor det for mange ikke er aktuelt å kjøre kollektivt, er betenkelig, sier hun.

Både for henne og Roar Osmundsen, naeringspo­litisk leder av Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n, er det ekstra ille at forslaget kommer på toppen av prøveprosj­ektet med å stenge Lundsbroa for biltrafikk.

– Å stenge Lundsbroa bør vente til Gartnerløk­ka er ferdig, slår Osmundsen fast, og kaller tiltakene som tas for premature.

– Både sentrum og bydelene skal etter hvert bygges mer kompakte for at det skal bli lettere å ta buss, og for å nå klimamålen­e. I byvekstavt­alen og arealplane­n skal det legges klare føringer for å planlegge byen i framtida. Det skremmer meg at de legger begrensnin­ger for å ta effekten før dette er kommet på plass, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Innehaver Torfinn Skuland hos Sønnik i Lillemarke­ns møter daglig kunder som er frustrerte over parkerings­avgifter og bompenger for å komme til sentrum. Her betjener han Bjørn Kristian Bakka, som fornyer seg litt i klesveien.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Innehaver Torfinn Skuland hos Sønnik i Lillemarke­ns møter daglig kunder som er frustrerte over parkerings­avgifter og bompenger for å komme til sentrum. Her betjener han Bjørn Kristian Bakka, som fornyer seg litt i klesveien.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Anne Brøvig hos Hansen & Co ønsker seg politikern­e som heller legger til rette for handel og opplevelse­r i sentrum, framfor det motsatte.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Anne Brøvig hos Hansen & Co ønsker seg politikern­e som heller legger til rette for handel og opplevelse­r i sentrum, framfor det motsatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway