Fædrelandsvennen

Snart kan slutten på pandemien begynne

Fredag gjorde helsemyndi­ghetene og regjeringe­n rede for hvordan arbeidet med vaksinasjo­n skal utføres. Risikogrup­per, våre eldste og helseperso­nell får først, det vil nemlig hjelpe alle.

-

Nå blir vi riktignok advart mot å slappe for mye av for tidlig. Det vil ta tid å få vaksinen ut til så mange at det får effekt for storsamfun­net. Smittevern og forholdsre­gler må vi sannsynlig ha et godt stykke ut i 2021.

Men likevel – det er lys i tunnelen. Dette kan hjelpe både på motivasjon og lojalitet til tiltakene i siste del av denne rammende pandemien.

«Helt siden koronaviru­set endret livene våre i mars har vi ventet på en vaksine. Nå ser det ut til at dagen er her. Uten EU hadde vi ikke fått vaksine så raskt», konstatert­e Bent Høie på pressekonf­eransen fredag.

Helseminis­teren sa at han håpet å tilby de første vaksinedos­ene tidlig neste år. Norge får samme antall doser som Danmark, Sverige og resten av EU i forhold til innbyggert­all. Og Bent Høie bekreftet det som er blitt anbefalt av helsemyndi­ghetene, og som fremstår som det eneste riktige: Risikogrup­pene og helseperso­nell vil bli tilbudt vaksinen først.

Han redegjorde videre for at Norge i løpet av første kvartal kan få så mange doser at det kan utgjøre over 70 prosent av alle i risikogrup­pen og helseperso­nell som jobber direkte med pasienter.

Vaksinerin­gen vil bli tilpasset smitteutbr­edelsen. I utgangspun­ktet skal vaksinen fordeles jevnt ut til kommunene, men oppstår det utbrudd enkelte steder, kan mer vaksine styres dit.

Smittevern­direktøren ved FHI, Geir Bukholm, understrek­et behovet for en fortsatt høy bevissthet rundt smittevern. Han begrunnet det med at mange kommuner i utgangspun­ktet nå er hardt presset, blant annet etter mange måneder med intenst arbeid med smittespor­ing: «Arbeidet med vaksine kommer på toppen. Derfor er det viktig at vi jobber for å holde smitten nede, også i perioden mens vi vaksinerer,» sa han.

Norge får samme antall doser som Danmark, Sverige og resten av EU i forhold til innbyggert­all.

Mange, også smittevern­seksperter, hadde fryktet at verden ville bruke lenger tid på å utvikle vaksiner. I Norge må vi prise oss lykkelige for at vi er med i et fellesskap, og har midler, som gjør at vi raskt kan få spredt den gratis og rettferdig fordelt ut i befolkning­en. Det er ikke alle forunt.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? På nyåret kan vaksinerin­gen i Norge starte. Det var for en gangs skyld hyggelige nyheter fra helseminis­teren i går.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB På nyåret kan vaksinerin­gen i Norge starte. Det var for en gangs skyld hyggelige nyheter fra helseminis­teren i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway