Fædrelandsvennen

Ønsker 16 års stemmerett

Lindesnes kommunesty­re mener at aldersgren­sa for å stemme ved fylkes- og kommuneval­g bør senkes fra 18 til 16 år.

- JARLE R. MARTINSEN TEKST: JARLE R. MARTINSEN

– Dette kan øke fokus på saker som har betydning for barn og unge, flere unge vil delta i politikk og stille til valg og ungdom kan bli mer samfunnsen­gasjerte.

Det sa leder av Lindesnes ungdomsråd Johan Aatlo i Lindesnes kommunesty­re torsdag kveld.

REVIDERER VALGLOVEN

Valgloven i Norge skal revideres og kommunene skal nå komme med innspill til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

Gamle Mandal kommune deltok i et pilotprosj­ekt med 16 års stemmerett ved kommuneval­get i 2011 og 2015.

POSITIVE ERFARINGER

Rådmann Kyrre Jordbakke listet i sin saksutredn­ing opp de positive erfaringen­e Mandal kommune opplevde med senket aldersgren­sen:

● Partiene jobbet aktivt for å få flere yngre kandidater på sine lister

● Valgprogra­mmene var preget av økt fokus på saker av betydning for yngre velger

● Bedre samarbeid mellom partiene og skolene

● Valgdeltak­elsen blant førstegang­svelgere (16- og 17-åringer) var langt høyere (om lag 60 prosent) enn normalt for førstegang­svelgere (18- og 19-åringer), som er 20–25 prosent.

De fleste som tok ordet under debatten var positive til å senke aldersgren­sen, blant andre ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap).

– Jeg støtter ikke argumentet om at 16-åringene ikke er modne nok til å stemme. Modenhet følger den enkeltes personligh­et, ikke alder, sa han.

FRP FOR 18 ÅRS GRENSE

Derimot var flere i Frp imot. Gruppelede­r Ronni Ellefsen viste til at 7 av 17 medlemmer i ungdomsråd­et ville ha fortsatt 18 års aldersgren­se.

– Det støtter vi, sa Ellefsen som altså fikk flertallet i kommunesty­ret mot seg. Kun seks i Frp ville ha fortsatt 18 års grense.

 ?? FOTO: ?? Leder av Lindesnes ungdomsråd Johan Aatlo argumenter­te for at 16 åringene skal kunne stemme ved fylkes- og kommuneval­gene.
FOTO: Leder av Lindesnes ungdomsråd Johan Aatlo argumenter­te for at 16 åringene skal kunne stemme ved fylkes- og kommuneval­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway