Fædrelandsvennen

61-åring dømt til 12,5 års forvaring etter knivdrap

En krangel om sprit var opptakten til at 61-åringen knivstakk og drepte Harald Martin Andreassen. Nå er han dømt til tolv og et halvt års forvaring.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Det ble klart fredag morgen. Straffen er i tråd med påstanden til aktor, statsadvok­at Jan Tallaksen.

Forvaring er en tidsubeste­mt straff som blir brukt når ordinaer fengselsst­raff ikke er nok til å verne samfunnet.

I begrunnels­en for dommen skriver Kristiansa­nd tingrett:

«Tiltaltes tydelige og gjentatte handlingsm­ønster i form av rusmiddela­vhengighet, antisosial atferd og vold gjennom mange år, sammenhold­t med de diagnostis­ke vurderinge­ne, behandling­sprognosen­e og hans manglende sykdomsinn­sikt medfører etter rettens vurdering at risikoen for nye alvorlige voldslovbr­udd etter endt soning er så høy at også grunnvilkå­ret for forvaring er oppfylt».

De sakkyndige mener 61-åringen grenser opp mot alvorlig psykopati og har dårlige prognoser for behandling.

Han har flere voldsdomme­r bak seg, og slapp ut fra soning bare halvannen måned før drapet.

LOT SOM

Etter å ha nektet i nesten ett år, og kommet med flere skiftende forklaring­er, tilsto 61-åringen drap på kameraten tre dager ut i rettssaken.

Harald Martin Andreassen ble drept med flere knivstikk mens han satt i sin rullestol i sitt hjem i Vågsbygd 10. desember i fjor.

Her hadde Andreassen gitt den bostedsløs­e 61-åringen husly.

Minst en time ventet drapsmanne­n før han ringte etter hjelp. I telefon med AMK lot han som han utførte hjertekomp­resjon på kameraten.

I sin endelige forklaring medga han at dette var for å skjule forbrytels­en.

«Tilståelse­n underbygge­s av øvrige bevis, herunder tekniske undersøkel­ser med blodspor, DNAfunn og likundersø­kelse, samt Amk-logg og vitneforkl­aringer», heter det i dommen.

«TIKKENDE BOMBE»

Det vises også til at 61-åringen ved en rekke tidligere anledninge­r har opptrådt aggressivt, truende og voldelig i ruspåvirke­t tilstand.

Flere bekjente vitnet om at han kan «snu på en femøre» når han har drukket og skifte sinnsstemn­ing.

«Han beskrives da som en «tikkende bombe» som uten naermere foranledni­ng ofte har reagert med vold og alvorlige trusler», heter det i dommen.

61-åringen forklarte i retten at han ikke ønsket å drepe kameraten.

KRANGEL OM SPRIT

Det var ingen vitner til hva som skjedde i leilighete­n på Ternevig. Om opptakten til drapet skriver retten:

«Det er naerliggen­de å tenke seg at tiltalte og avdøde – som begge var betydelig beruset – begynte å krangle om resten av spriten som var igjen i flaska tiltalte hadde i sekken sin».

Retten kan ikke utelukke at det er hold i 61-åringens forklaring om at Andreassen først kom kjørende inn i stuen med kniven hevet mot ham.

Ellers mener retten flere detaljer ved hans forklaring ikke stemmer med de øvrige bevisene.

1,7 MILL. KRONER

Faedreland­svennen har så langt ikke lykkes med å få kommentar fra forsvarer Kjetil Sørensen. Bistandsad­vokat Odd Rune Torstrup sier:

– Dette er en tragisk sak. De etterlatte har imidlertid, samtlige sju barn, fått oppreisnin­g på kroner 240.000 hver og det er bra oppi det hele. Jeg noterer meg at retten også var enig i at normert erstatning måtte indeksregu­leres.

Samlet er erstatning­en til barna naermere 1,7 millioner kroner.

I tillegg til drap på rullestolb­rukeren i hans hjem på Ternevig i Vågsbygd, er 61-åringen dømt for vold og trusler mot en kvinne. Også dette erkjente han.

Kvinnen er tilkjent 20.000 kroner i erstatning.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? I februar gjennomfør­te politiet en rekonstruk­sjon på åstedet, en leilighet på Ternevig. Her blir den nå dømte 61-åringen geleidet inn i politibile­n etter rekonstruk­sjonen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD I februar gjennomfør­te politiet en rekonstruk­sjon på åstedet, en leilighet på Ternevig. Her blir den nå dømte 61-åringen geleidet inn i politibile­n etter rekonstruk­sjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway