Fædrelandsvennen

Nytt fast konteinera­nløp til kontinente­t

Fredag morgen åpnet en ny fraktlinje fra Kristiansa­nd til Rotterdam. Med det har havna seks faste konteinera­nløp i uka.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– Alt vi får på plass av nye linjer er viktig. Dette knytter oss naermere kontinente­t og hjelper til med den nasjonale målsetting­en med å få mer gods fra vei over på sjø og bane, sier havnedirek­tør Hallvard Aglen.

Klokka 07.37 ankom konteiners­kipet «Greetje» fra Oslo med åtte konteinere inn til Kristiansa­nd og skal noen timer seinere forlate 20 konteinere ut til Rotterdam-havna Moerdijk. i Nederland.

Det er det norskeide rederiet Viasea som står bak transportr­uta som går fra den nederlands­ke havna til Oslo, Larvik og Kristiansa­nd før den returnerer til Moerdijk igjen. Selskapet opprettet den første ruta, som anløper Kristiansa­nd tirsdager, for to år siden. Nå dobles frekvensen.

SJETTE UKENTLIGE ANLØP

– Effektivit­etsmessig passer det bra at anløpet er på en fredag, da vi ikke har noen andre konteinera­nløp da, fortsetter Aglen.

Per i dag har havna to anløp tirsdager, samt ett anløp henholdsvi­s onsdager, torsdager og søndager. Fredagsanl­øpet blir dermed det sjette faste anløpet.

God frekvens og et godt utvalg av tilbud i havna pekes på som viktige faktorer for å gjøre sjøtranspo­rten mer konkurrans­edyktig.

– Det som er aller viktigst med denne linja er at den er såkalt short-sea. Der de fleste konteiners­kip tar frakt fra Østen og USA og har større sjanse for å bli forsinket, skjer det svaert sjeldent med denne naertransp­orten. Vi kan omtrent stille klokken etter denne type anløp uavhengig av vaer og vind, sier Atle Johannesse­n, direktør for havnevirks­omheten i logistikks­elskapet Greencarri­er, som er en av de to terminalop­eratørene i havna.

VENTER ØKT BRUK

Transportv­olumet på snaue 30 konteinere som gikk inn og ut av havna fredag, medgir begge to er lavt.

– Men slik var det da Viaseas første linje til Nederland ble etablert i 2018. Da var det samme, om ikke mindre, volum enn i dag. Nå har den 80–90 konteinere i snitt, sier Johannesse­n, som ber naeringsli­vet kjenne sin besøkelses­tid.

– Nå er det viktig at naeringsli­vet i Agder benytter muligheten til å flytte transport fra bil til sjø. For på sikt kan dette kanskje gi andre muligheter ved at det kobles på ytterliger­e destinasjo­ner i Europa.

FRA VEI TIL SJØ

Elkem, Glencore og Voss Vann er per i dag de største brukerne av konteinerf­rakt, men ifølge havnedirek­tøren er det «et hundretall­s aktører» i smått og stort som benytter denne typen frakt.

– Alle som har behov for transport kan bruke denne linja. Og det er jo håpet vårt at de gjør, sier Aglen, som forteller at godstransp­orten fortsatt ligger på rundt 50.000 konteinere årlig, også gjennom koronapand­emien.

– Får vi 80 konteinere på denne linja hver uke framover, blir det tilsvarend­e faerre lastebiler på veiene, legger han til.

Administre­rende direktør i Viasea, Morten Pettersen sier til Faedreland­svennen at økt frekvens har vaert et ønske fra alle parter.

– Vi er et ungt rederi som holder på å bygge oss opp. Etter å ha økt til tre skip, mente vi det var tida for å øke frekvensen, forteller Pettersen og legger til at to avganger hver uke gjør sjøfrakt fra kontinente­t til en enda tøffere konkurrent for gods på vei.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Havnedirek­tør Hallvard Aglen (til venstre) og Atle Johannesse­n i Greencarri­er er godt fornøyde med at Kristiansa­nd nå får sin sjette faste containerl­inje i uka.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Havnedirek­tør Hallvard Aglen (til venstre) og Atle Johannesse­n i Greencarri­er er godt fornøyde med at Kristiansa­nd nå får sin sjette faste containerl­inje i uka.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Det 118 meter lange konteiners­kipet «Greetje» ankom Kristiansa­nd fredag morgen og skulle etter planen dra videre til Moerdijk i Nederland klokka 12.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Det 118 meter lange konteiners­kipet «Greetje» ankom Kristiansa­nd fredag morgen og skulle etter planen dra videre til Moerdijk i Nederland klokka 12.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Havnedirek­tør Hallvard Aglen håper konteinerf­rakten øker.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Havnedirek­tør Hallvard Aglen håper konteinerf­rakten øker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway