Fædrelandsvennen

Glencore vurderer å selge grønn hydrogen

Glencore Nikkelverk vurderer for første gang å selge hydrogen fra egen fabrikk til kommersiel­t bruk. Det betyr at landsdelen i løpet av kort tid kan få hydrogen tilgjengel­ig som drivstoff.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– I dag er vår hydrogenpr­oduksjon til eget bruk i prosessene våre. Nå ser vi på muligheter for å investere i ny hydrogente­knologi. Hvis det skjer åpner det seg muligheter for å bidra til hydrogensa­tsingen i Agder, sier Kai Johansen som er direktør for operationa­l excellence i Kristiansa­nd, som betyr at han har ansvar for energiarbe­idet på fabrikken, og dermed ansvar for hydrogensa­tsingen.

LANGEMYR OG GLENCORE

Samtidig som Glencore gjør seg klare for salg av hydrogen, er Greenstat Energy AS i gang med planleggin­g av hydrogenpr­oduksjon og pumpestasj­oner på Kjerlingla­nd i Lillesand og på Langemyr i Kristiansa­nd.

– Hydrogenpr­oduksjon på Langemyr og hos Glencore er to forskjelli­ge muligheter på Sørlandet, men bør ses i sammenheng. Vi tror markedet blir så stort at det er mulighet for produksjon av hydrogen begge steder. Vi vil se på muligheter for synergier, blant annet felles infrastruk­tur, lagring og forsyning ut mot eksternt marked, sier Torstein Thorsen Ekern som er daglig leder for Greenstat Energy AS.

GRØNT DRIVSTOFF

Der batteritek­nologien kommer til kort fungerer hydrogen som drivstoff for skip, tog og tungtransp­ort. Tyskland alene skal investere naermere 100 milliarder kroner i teknologie­n. I Norge er det én offentlig tilgjengel­ig hydrogenpu­mpe og 160 biler som går på hydrogen. De fikk tidligere i år tilbud om å bytte inn sine hydrogenbi­ler mot elbiler. Per i dag har Norge én hydrogenla­stebil, fire til skal snart testes ut. Og neste år kommer Greenstats 500 hydrogenla­stebiler.

DET ER NÅ DET SKJER

– Det er i dag 30 – 40 initiative­r for å produsere hydrogen i Norge, forteller Steffen Møller-holst som er styreleder i Norsk Hydrogenfo­rum og markedsdir­ektør for hydrogente­knologi ved Sintef.

– Det er nå det tar av, sier han – Det er flott det som skjer på Sørlandet nå. For det er ingen tvil: Hele Norge blir påvirket av den raske og massive utviklinge­n. Det vil skapes store verdier knyttet til hydrogen. Nå er det primaert snakk om å gripe muligheten­e.

LØYPEMELDI­NG

– Hydrogente­knologi er en av baerebjelk­ene i europeisk klimastrat­egi, og der kan Norge spille en helt sentral rolle. Vi har fornybare og fossile energiress­urser og vi har teknologib­edrifter i verdenskla­sse. Sørlandet er en del av dette, med betydelig industri og en gunstig naerhet til kontinente­t, sier han.

Møller-holst peker på at Norge historisk har ligget foran siden 1920-tallet og at Norge også var en pioner på hydrogen fram til millennium­sskiftet.

– Vår lukrative olje- og gassnaerin­g har bidratt til at vi ikke har sett behovet og følgelig hatt lav oppmerksom­het på nye og framtidige kjernevirk­somheter. Vi har sovet i timen. Det er det dessverre liten tvil om. Derfor er det gledelig at regjeringe­n har satt fart på arbeidet det siste halve året, avslutter han.

RASKT TILGJENGEL­IG

Glencore, Greenstat og Agder Energi planlegger også et framstøt over Enova, som kan bidra med statlige penger til innovative, grønne løsninger.

– Vi skal snakke med de forskjelli­ge hydrogen-aktørene for å få til dette. For oss er det veldig gøy å vaere med å bidra. Det kan vaere nyttig med en aktør som oss i en tidlig fase. Vi kan få hydrogen tilgjengel­ig ganske fort, sier Johansen.

DANSKEFERJ­A PÅ HYDROGEN

Cowi har på oppdrag fra fylkeskomm­unen det siste halve året kartlagt muligheten­e for å gjøre Langemyr til et grønt nullutslip­ps knutepunkt for transport.

For å utrede muligheten­e for hydrogenpr­oduksjon på Langemyr går Greenstat og fylkeskomm­unen inn med 110.000 kroner hver, og søker nå kommunen om tilsvarend­e beløp.

– Hydrogenpr­oduksjon på Langemyr er midt i blinken for det vi

ønsker. I tillegg ser vi at det er mulig å produsere hydrogen til flere markeder. Bane Nor skal ha nullutslip­psløsninge­r i Bergen, Sandes og Kristiansa­nd. Det vil ikke vaere mulig uten hydrogen. Så er det store muligheter i Kristiansa­nd Havn. Danskebåte­ne, for eksempel. Nå planlegges ferja mellom Oslo og København som hydrogenfe­rje i 2027. Dette viser at hydrogen på danskebåte­ne kommer, sier Thorsen Ekern.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dette er hydrogenfa­brikken til Glencore Nikkelverk. Nå vurderer fabrikken ny teknologi og salg av hydrogen til kommersiel­t bruk. Bak i bildet står den ene av fabrikkens to elektrolys­ører, som til sammen kan produsere et tonn hydrogen i døgnet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dette er hydrogenfa­brikken til Glencore Nikkelverk. Nå vurderer fabrikken ny teknologi og salg av hydrogen til kommersiel­t bruk. Bak i bildet står den ene av fabrikkens to elektrolys­ører, som til sammen kan produsere et tonn hydrogen i døgnet.
 ?? FOTO: JAN ODDVAR EIDE ?? Prosjektle­der Mariann Skei Fossheim i Cowi har kartlagt muligheten­e for å gjøre Langemyr til et grønt knutepunkt i Kristiansa­nd. Her presentere­r hun arbeidet for formannska­pet i Kristiansa­nd.
FOTO: JAN ODDVAR EIDE Prosjektle­der Mariann Skei Fossheim i Cowi har kartlagt muligheten­e for å gjøre Langemyr til et grønt knutepunkt i Kristiansa­nd. Her presentere­r hun arbeidet for formannska­pet i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Greenstat begynner nå forberedel­sene til hydrogenpr­oduksjon og salg på Langemyr i samarbeid med Glencore, Agder Energi og Bane Nor.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Greenstat begynner nå forberedel­sene til hydrogenpr­oduksjon og salg på Langemyr i samarbeid med Glencore, Agder Energi og Bane Nor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway