Fædrelandsvennen

Bud om budbringer­vaksine

Det ser ut til at godkjente koronavaks­iner blir levert til Norge tidlig på nyåret. Epidemien blir likevel med oss gjennom det nye året.

- PREBEN AAVITSLAND Preben Aavitsland er fra Kristiansa­nd, bosatt i Ternevig i Vågsbygd. Han underviser ved Universite­tet i Oslo og er kommuneove­rlege i Arendal og Froland og overlege ved Folkehelse­institutte­t. Han skriver i spalten Ukeslutt på egne vegne.

Folkehelse­institutte­t skal nå hjelpe kommunene å gjøre seg klare til å vaksinere, først beboere på sykehjem og i omsorgsbol­iger, deretter andre eldre over 65 år.

Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket, var helseminis­terens budskap på pressekonf­eransen fredag formiddag. Nyheten var at koronavaks­inasjon sannsynlig­vis kan starte allerede i januar.

Legemiddel­verket opplyste at flere produsente­r allerede har søkt det europeiske legemiddel­verket om å få godkjent sine koronavaks­iner, og at den første kanskje blir godkjent for hele EU/EØS før årsskiftet. Firmaene produserer for fullt og står klare til å sende ut vaksinene så snart godkjennin­gen er klar. Folkehelse­institutte­t, som leder utrullinge­n av vaksinasjo­nsprogramm­et, opplyste at planene var i rute.

Kappløpet om å lage virksomme vaksiner har over hundre deltakende firmaer. Noen av dem kan altså krysse mållinja raskere enn mange, inkludert jeg, våget å håpe på. Det er en fantastisk triumf for forskninge­n; dette viruset ble jo oppdaget for bare elleve måneder siden. På den korte tida har altså forskerne funnet ut hvordan en vaksine kunne lages, testet at immunsyste­met reagerte riktig på den, nøye sjekket at den ikke har gitt alvorlige bivirkning­er og undersøkt hvor godt den beskytter i forsøk med titusener av deltakere. Først over målstreken blir trolig de samarbeide­nde firmaene Pfizer og Biontech med deres vaksine etter mrna-prinsippet. Dette er så genialt at det er til å grine av. Bare se her:

Husk først at vaksiner er lureri, og det er immunsyste­met vårt som blir lurt. Immunsyste­mets oppgave er å oppdage og uskadeligg­jøre fremmede stoffer, som virus, som kommer inn i kroppen. Når man smittes med og blir syk av en bestemt virustype, er det immunsyste­met som nedkjemper viruset så man blir frisk. Det fine er at immunsyste­met lagrer informasjo­n om akkurat dette viruset så det vet hvordan samme virus skal nedkjempes neste gang. Da blir viruset håndtert raskt uten at man blir syk; man er immun.

Vaksiner inneholder døde eller svekkede virus eller biter av virusets overflate; ingen av dem kan gi virussykdo­mmen. Når disse sprøytes inn, tror immunsyste­met at det er et ekte virusangre­p og starter forsvaret, så man kan få litt feber og føle seg litt uvel. Men immunsyste­met lagrer også informasjo­nen om viruset.

Arvestoffe­t finnes som DNA inni kjernen i alle cellene våre. DNA inneholder oppskrifte­n på proteiner, som er byggestein­ene i kroppen. Når det skal lages mer av et protein, kopieres oppskrifte­n på akkurat dette proteinet. Kopien kalles budbringer-rna eller MRNA. Dette stoffet fraktes ut av cellekjern­en til selve celleplasm­aet og de små proteinfab­rikkene som heter ribosomer. Her brukes oppskrifte­n til å lage akkurat det riktige proteinet, og så går oppskrifte­n i stykker. (Det skjer ingen endringer i cellenes DNA, altså arvestoffe­t vårt.)

De nye mrna-vaksinene inneholder en kopi av oppskrifte­n på koronaviru­sets pigg

protein, de røde taggene som dekker overflata til den runde blå kula i virusmodel­len som du kan se på Torvet. Denne kopien sprøytes inn i kroppen og noen celler i armen. Her leses oppskrifte­n slik at det lages litt piggprotei­n. Og da våkner immunsyste­met og starter et motangrep mot piggprotei­net som immunsyste­met oppfatter som hele koronaviru­set. Og dermed blir man immun mot det ekte viruset.

Målet med vaksinasjo­n er alltid å beskytte den vaksinerte mot sykdom, altså at viruset blir stoppet av et forberedt immunsyste­m før sykdommen bryter ut. Budbringer-vaksinene ser ut til å redusere sykdomsris­ikoen med 95 %. Det er formidabel­t.

I tillegg hindrer vanligvis vaksinasjo­n at viruset klarer å formere seg så mye i kroppen at man blir smittsom for andre. Dermed får man også redusert smittespre­dningen i samfunnet, og det kommer alle til gode, også de uvaksinert­e. Vi vet foreløpig ikke om koronavaks­inene har denne virkningen.

Derfor er det fornuftig å vaksinere først dem som er saerlig utsatt for å bli syke hvis de blir smittet av koronaviru­set. Det er de eldre. Det siste halvåret har en smittet person i 70-årene hatt 5 % risiko for å havne på sykehus og 1 % risiko for å dø. Én av hundre smittede dør altså. Til sammenlikn­ing har bare én av fem tusen smittede 40-60-åringer dødd. Derfor legges det opp til å begynne med de eldste og så jobbe seg nedover i årgangene etter hvert som det kommer flere vaksiner til landet.

Folkehelse­institutte­t skal nå hjelpe kommunene å gjøre seg klare til å vaksinere, først beboere på sykehjem og i omsorgsbol­iger, deretter andre eldre over 65 år. Vaksinasjo­n blir gratis og frivillig. Og når det blir kjent hvilke vaksiner som skal tilbys, kommer det mye informasjo­n om dem slik at folk kan velge fritt om de vil vaksinere seg.

Vaksinasjo­n vil ikke frelse folket fra koronaen over natta, men vil vaere med å forme veien videre gjennom 2021. Etter hvert som de eldre blir beskyttet gjennom vaksinasjo­n, blir koronaepid­emien en stadig mindre folkehelse­trussel. Da kan også tiltakene tilpasses den nye risikovurd­eringen, men uten at vi mister kontroll med epidemien og får mange alvorlige tilfeller blant dem som ennå ikke er vaksinert. Derfor er det fortsatt viktig å lytte til budskapene om smittevern.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Preben Aavitsland
Preben Aavitsland
 ??  ?? Jan Erik Grindheim
Jan Erik Grindheim
 ??  ?? Sigrun Aasland
Sigrun Aasland
 ??  ?? Haagen Poppe
Haagen Poppe
 ??  ?? Ronald Mayora Synnes
Ronald Mayora Synnes
 ?? FOTO: ANETTE OS ?? De nye mrna-vaksinene inneholder en kopi av oppskrifte­n på koronaviru­sets piggprotei­n, de røde taggene som dekker overflata til den runde blå kula i virusmodel­len som du kan se på Torvet, skriver Preben Aavitsland.
FOTO: ANETTE OS De nye mrna-vaksinene inneholder en kopi av oppskrifte­n på koronaviru­sets piggprotei­n, de røde taggene som dekker overflata til den runde blå kula i virusmodel­len som du kan se på Torvet, skriver Preben Aavitsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway