Fædrelandsvennen

Vi som elsker Kvadrature­n

Byen vår trenger at gatene fylles med mer liv, trygghet og trivsel, ikke med flere biler.

- HILDEGUNN MARIE T. SEIP og MARTE ROSTVÅG ULLTVEITMO­E, Miljøparti­et De Grønne i Kristiansa­nd

Vi i MDG er glade i hele kommunen vår, og vi er glade i Kvadrature­n. Vi vil ha et levende bysentrum der vi kan rusle rundt og møte venner og ukjente, ta en kaffe, høre en sang der vi går forbi, gå på skøyter med ungene, låne på biblioteke­t, demonstrer­e for eller mot noe, få fiksa sykkelen eller kjøpe det vi trenger. Et sånt sentrum skaper trivsel, setter verdier i omløp og gir gode møteplasse­r.

Dessuten er et sånt sentrum – med mye i gangavstan­d og mange busser å ta dit – finfint for miljøet. Og det som er bra for miljøet, er jo bra for oss alle.

Magne Lund skriver i Faedreland­svennen 2. desember at MDG med venner sørger for «verre tilgang til handel i byen». Han spår at piggdekkge­byret og parkerings­avgiftene vi har lagt inn i flertallsb­udsjettet kommer til å dytte trafikk til Sørlandsse­nteret. Nå vil vel ikke piggdekkav­gift ramme kjøpesentr­ene mer eller mindre enn sentrum. Så er vi i grunnen enige i at gratis parkering i Sørlandspa­rken er en utfordring. Det er konkurrans­evridende, og bilene som kjører til senteret koster oss som samfunn like dyrt som andre steder – dårligere luft, svevestøv, arealbruk, og rådyr klimatilpa­sning.

Det er en gåte for oss at naeringsli­vet i Kvadrature­n finner seg i at Sørlandspa­rken ikke har bomring. MDG har jobba for bomring rundt Sørlandspa­rken siden bomringen i byen ble oppretta. I forrige bystyreper­iode vedtok faktisk bystyrets flertall en ny bomstruktu­r som inkluderer bommer rundt Sørlandspa­rken og på Lundsbroa, men regjeringe­n bare utsetter å gjøre noe med denne saken.

Kvadrature­n vil uansett aldri kunne konkurrere med Sørlandspa­rken på bil-tilgjengel­ighet. Kvadrature­n konkurrere­r på alt det andre: Det triveligst­e stedet med handel, men også de beste kafeene, artig kunst, bra kulturtilb­ud, mange reparatøre­r og originaler og jeg ser deg på Markens i kveld.

Derfor jobber vi hardt for å gjøre Kvadrature­n mer menneskeve­nnlig. Så det blir tryggere å sykle til byen, og raskere å ta bussen (saerlig over Lundsbroa). Vi vil frigjøre gata til gatemat, byliv og rusleplass, som vi vet gir gode opplevelse­r. Det funker i Arendal. Der er det helt vanlig å sette bilen fra seg i parkerings­hus, og så rusle rundt i sentrum. Og når piggdekken­e blir faerre, blir lufta i byen vår reinere. Det er vel bokstaveli­g talt det motsatte av å «kvele» byen?

Det er ikke flere biler inn i byen som gjør den bedre. Men rein luft, god plass til folk, mat, sykler og byliv, og busser som kommer på tida både til byen og hjem igjen – det gjør godt for både byen og oss som møtes der.

❞ Det funker i Arendal. Der er det helt vanlig å sette bilen fra seg i parkerings­hus, og så rusle rundt i sentrum.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Kvadrature­n vil aldri kunne konkurrere med Sørlandspa­rken på bil-tilgjengel­ighet. Kvadrature­n konkurrere­r på alt det andre, skriver innsendern­e.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Kvadrature­n vil aldri kunne konkurrere med Sørlandspa­rken på bil-tilgjengel­ighet. Kvadrature­n konkurrere­r på alt det andre, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway