Fædrelandsvennen

Stopp feilinvest­eringene!

Igjen raser debatten om de store byutviklin­gssakene i Kristiansa­nd. Over et år etter valget hadde nok mange trodd på ro rundt spørsmål om Gartnerløk­ka og havneflytt­ing. Men nei. Utviklinge­n både lokalt, nasjonalt og globalt viser nemlig at de gamle planen

- MALI STEIRO TRONSMOEN, bystyre- og formannska­psmedlem for SV i Kristiansa­nd ROBIN HANSSON, bystyre- og Bsu-medlem for SV i Kristiansa­nd og 2. kandidat til Stortinget

Til tross for at et knepent flertall i bystyret stemte for å gå videre med Gartnerløk­ka, er det mye usikkerhet. Statsbudsj­ettet som er lagt fram for neste år har ikke inne finansieri­ng av prosjektet. Og mange andre veiprosjek­ter i Kristiansa­nd trenger penger, blant annet for å sikre flyt og flomutbedr­ing i Kjosbukta og økt trafikksik­kerhet og bedre flyt på Søm. Motstanden mot at alle nye bompenger skal øremerkes Gartnerløk­ka er stor. Parallelt jobbes det også med Ytre Ringvei, og her ligger det an til en fortgang ingen så for seg før valget.

Samtidig har Kristiansa­nd fått tidenes sjanse til ny jobbvekst. Batterifab­rikken Morrow kan gi kommunen 2500 nye arbeidspla­sser, bidra til etterlengt­et grønn omstilling av naeringsli­vet vårt og produsere batterier for framtidas klimaløsni­nger. Men Morrow vil også endre behovet for havnekapas­itet, utfordre vei- og eventuelt jernbanene­ttet og skape nye logistikku­tfordringe­r. Gamle planer bør oppdateres og tilpasses det som eventuelt kommer av endret behov. Her er det lurt å ha is i magen.

På Returkraft jobbes det på spreng for å fange de 140.000 tonn med CO2 som hvert år slippes ut fra søppelforb­renningsan­legget. Avhengig av hvordan man regner utslipp, kan det kutte mellom 15 og 25 prosent av de totale utslippene i Kristiansa­nd. Men hvordan skal de 140.000 tonnene med CO2 fraktes fra anlegget på Langemyr og ned til Kristiansa­nd havn? I containere på jernbanen? I rør? Eller i bil over til ny containerh­avn i Kongsgård/vige? Returkraft fikk i sommer bevilget statlige penger til å forske på denne logistikke­n, med en prosjektti­d på 2 år. asjonalt er også mye i endring. Koronakris­a fører med seg økonomiske nedgangsti­der, regjeringa strammer ytterliger­e inn i kommuneøko­nomien, offentlige inntekter er forventa å synke og mange har mistet jobbene sine. De råflotte Rolls Royce-løsningene i veiutbyggi­ngene er i ferd med å bli innhenta av virkelighe­ten. 3,2 milliarder på en liten veistubb som Gartnerløk­ka fremstår mer og mer absurd.

Samtidig ser vi at alvoret i klimakrisa er i ferd med å synke inn. Omstilling­en har gått for sakte, og vi må få til utslippsku­tt raskt. Verdens besluttsom­het i møte med

ND Ekoronakri­sa har bevist at raske omstilling­er er mulig. Folk er med på notene når det handler om overlevels­e. Tida for å si en ting og gjøre noe helt annet bør definitivt vaere forbi. Som f.eks. å skrive i planer om viktighete­n av å flytte godstransp­ort bort fra veiene og over til bane og sjø, men samtidig flytte containert­erminalen vekk fra jernbanen. a koronapand­emiens alvor gikk opp for oss i vinter, handlet det blant annet om cruiseturi­ster i krise. Vi har hørt en lang rekke historier om cruiseskip som har utviklet seg til smittebomb­er, skip som har seilt rundt på havet i uker og måneder uten å få komme i havn, og store tall på smittede og døde passasjere­r. Vi har også fått innblikk i kritikkver­dige arbeidsfor­hold og norskeide Hurtigrute­n har blitt kritisert for å ansette filippiner­e på det arbeidsret­tseksperte­r kaller slavekontr­akter. Omdømmet til miljøverst­ingen cruise er i fritt fall. Det framstår i dag urealistis­k å tro at naeringen kan reise seg til gamle høyder. Vi ser da også bilder av luksuriøse skip som er i ferd med å bli plukket fra hverandre for å bli solgt i deler, fordi eierne har gitt opp troen på at de skal gi dem inntekter på annet vis.

Kanskje har også pandemien fått flere land til å se viktighete­n av å bli mer økonomisk uavhengige og bedre egen forsynings­sikkerhet i internasjo­nalt usikre tider. De som skal spå utviklinge­n i internasjo­nale varestrømm­er og anslå framtidige import- og eksportvol­um er mer usikre enn tidligere.

Hva betyr alt dette for oss i Kristiansa­nd?

Utviklinge­n både lokalt, nasjonalt og globalt forteller oss at vi nå må unngå uheldige feilinvest­eringer. Gartnerløk­ka må stoppes til man vet mer om behovene til sentrale naeringsak­tører som Morrow og Returkraft. Så må planene sees mer i sammenheng med Ytre ringvei. I mellomtide­n er det mange klare veiprosjek­ter i Kristiansa­nd for bedre trafikksik­kerhet og -flyt som trenger finansieri­ng. lytting av havna til Kongsgård/vige uten jernbaneti­lknytning fremstår som et fryktelig dårlig alternativ, saerlig om Returkraft lander på at 140.000 tonn CO2 hvert år skal fraktes i container fra Langemyr til havna. Hva en eventuell ny batterifab­rikk vil innebaere, enten den har jernbaneti­lknytning fra Grovane, eller den blir liggende på Støleheia, må også tas inn i beregninge­ne før havna begynner å tenke på nye investerin­ger. Med krisa i cruise-naeringen er det lett å se for seg at man kan frigjøre store arealer til containere der dagens cruise-satsing ligger. Å

Fbeholde containerh­avna på Lagmannsho­lmen er det mest fornuftige i dagens usikre situasjon. På lengre sikt vet vi også at det er rask utvikling når det kommer til flytekai-teknologi, og at det med tiden kan bli billig å bygge flytekai for ferjetrafi­kk på Kmv-tomta, og slik frigjøre mer areal til containere hvis behovet viser seg.

Derfor bør vi la containerh­avna bli liggende på Lagmannsho­lmen, stanse cruise-satsingen, legge Gartnerløk­ka på is og gå framtida i møte med et åpent sinn og klima, arbeidspla­sser og naturmangf­old i fokus.

Gartnerløk­ka må stoppes til man vet mer om behovene til sentrale naeringsak­tører som Morrow og Returkraft.

 ?? FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Med krisa i cruise-naeringen er det lett å se for seg at man kan frigjøre store arealer til containere der dagens cruise-satsing ligger. Å beholde containerh­avna på Lagmannsho­lmen er det mest fornuftige i dagens usikre situasjon, skriver forfattern­e.
FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Med krisa i cruise-naeringen er det lett å se for seg at man kan frigjøre store arealer til containere der dagens cruise-satsing ligger. Å beholde containerh­avna på Lagmannsho­lmen er det mest fornuftige i dagens usikre situasjon, skriver forfattern­e.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway