Fædrelandsvennen

Sørlandspa­radiset er truet av klimaendri­nger

I Agder stiger havet på grunn av den globale oppvarming­en. Kombinert med voldsomme stormfloer truer dette bebyggelse­n langs kysten. Det må lokale myndighete­r og utbyggere forholde seg til.

- JANNICKE TRUMPY GRANQUIST, administre­rende direktør i KBN og ANNE JORTVEIT, nestleder i Norsk klimastift­else

Konsekvens­ene av klimaendri­ngene vil merkes i små og store lokalsamfu­nn, også på Sørlandet. Klimaendri­nger vil påvirke bebyggelse, infrastruk­tur og natur, og en strengere klimapolit­ikk kan påvirke verdien av eiendeler og virksomhet­er. Denne lokale klimarisik­oen var temaet for et webinar statlige KBN, Klimapartn­ere Agder og Norsk klimastift­else arrangerte for lokalpolit­ikere, naeringsli­v og andre interessen­ter i Agder i oktober.

Mye av det lokale arbeidet med klimaspørs­målet handler om hvordan man kan kutte egne klimagassu­tslipp. Norge skal levere på målsetting­en om å redusere utslippene utenfor kvoteplikt­ig sektor med 50 til 55 prosent innen 2030. Det meste av arbeidet gjenstår. Derfor er innsatsen til aktører som Klimapartn­ere Agder så nyttig, der partnerne – fra privat naeringsli­v og offentlig sektor – setter egne utslippsmå­l og inspirerer hverandre til å løse egen aktivitet på en måte som gir stadig lavere utslipp. Men kommuner og regionalt naeringsli­v må i tillegg til å kutte utslipp også forberede seg på at klimaendri­ngene som uansett kommer, vil påvirke Agder. etydelig havnivåsti­gning er et eksempel på en langsiktig konsekvens av den globale oppvarming­en. På webinaret i oktober hadde vi derfor invitert Kristian Breili – forsker geodesi ved Kartverket – til å innlede om Kartverket­s klimaservi­cetjeneste Se havnivå i kart. Det er et digitalt verktøy som blant annet viser hvor mye havet kan komme til å stige langs hele norskekyst­en, inkludert Agder. Kartene er utarbeidet ved å kombinere framskrivn­inger av havnivåer med returnivåe­r for stormflo – satt sammen i en såkalt høyoppløse­lig terrengmod­ell. Kart og statistikk for middels høyvann er tilgjengel­ig for hele Agder-kysten, med unntak av områdene vest for Lista. For dette området har Se havnivå i kart likevel kart for de såkalte returnivåe­ne for stormflo.

Kartet viser havnivåene per i dag (2020) samt estimert havnivå i 2090. Ned til hver adresse langs sørlandsky­sten kan du se på kartet om havnivået vil nå opp til den enkelte hytte eller det enkelte hus, og om vannstande­n vil komme godt opp på veggen med

Bbest bevarte tettsteder – må forberede seg på enda mye høyere vannstand i framtiden. eldigvis er Norge antagelig ikke blant landene som blir hardest rammet av endringene i havnivået. Bratt terreng og fjell som ikke eroderer så mye langs kysten vår demper effekten av havnivåsti­gningen og kraftfulle stormfloer. Agder er imidlertid et av de stedene i Norge der vi kan forvente størst havstignin­g, ifølge forsker Kristian Breili.

En høy andel av befolkning­en i Agder bor eller har hytte ved sjøen. Byutviklin­g og boligbyggi­ng i vannkanten har lenge vaert populaert. For de av oss som har vokst opp i kystkommun­er på Sørlandet var webinaret både interessan­t og forurolige­nde, fordi vi kunne se at hytter og hus vi har vaert i – og veier vi har kjørt på – per nå risikerer å bli rammet kraftig når havnivået stiger.

Se havnivå i kart tar utgangspun­kt i FNS klimapanel­s høyutslipp-scenario, som også er det norske kommuner må planlegge med utgangspun­kt i. Veldig forenklet er dette den globale temperatur­stigningen som vil komme om

E

Hinntrengi­ng av vann som resultat. Mange gamle flotte hus langs kysten ble satt opp for 100 og 200 år siden og utgjør noe av den unike sørlandsku­lturen. I lys av de lange tradisjone­ne er 70 år fram i tid – 2090 – ikke all verden.

Som eksempel nevnte forsker Kristian Breili den gamle trehusbeby­ggelsen på Lyngør som allerede i dag er utsatt når det er stormflo. Lyngør – kåret til et av Europas vi ikke klarer å snu dagens utslippstr­end globalt. I et slikt scenario forventer forskerne at havet langs norskekyst­en vil stige om lag 40 til 80 cm fram mot 2100.

Av kartet kan vi se at havnivået under forhold uten stormflo er beregnet å vaere 69 cm høyere i Arendal i 2090 enn i dag, mens tallet for Grimstad er 71 cm. For Lillesand er tallet 72 cm, for Kristiansa­nd 76 og for Flekkefjor­d hele 80 cm.

På Sørlandet vil antall berørte bygninger, veger og arealer øke betydelig fram mot 2090. Utviklinge­n vil skje gradvis, men det sier seg selv at dette kan komme til å bli svaert kostbart. Alt dette tilsier at vi både må øke farten på energiomst­illingen og øvrige tiltak som kutter Co2-utslipp her til lands, og dessuten støtte genuint opp om internasjo­nalt samarbeid som får fart på utslippsku­tt og utbredelse av fornybar energi verden over. På denne måten kan vi unngå høyutslipp­sscenariet og dermed de største klimaendri­ngene. Men selv om vi lykkes med å senke utslippsba­nen har vi allerede pumpet så mye CO2 opp i atmosfaere­n at klimaet vil fortsette å vaere i endring. Vi må derfor i tillegg planlegge og investere for å forebygge skade som følge av dette. Her har politiske og administra­tive ledere i Agder et stort ansvar.

CICERO Senter for klimaforsk­ning, Norsk klimastift­else og KBN – som er største långiver til landets kommuner – har de siste årene samarbeide­t i prosjektet Klimarisik­o og kommunene. Formålet er å bidra til kunnskapsd­eling om dette komplekse temaet. Banken tilbyr også et digitalt klimarisik­overktøy der du får spesifikk informasjo­n om utslipp og klimarisik­o i hver kommune i Norge, også alle kommuner i Agder. avnivåstig­ningen langs kysten vår er bare et eksempel på at klimaet endrer seg. Andre konsekvens­er er mer styrtregn, flom, skred og tørke. Å skaffe seg oppdatert kunnskap er nødvendig både for offentlig og privat virksomhet om man skal unngå feilinvest­eringer og sikre at hus og infrastruk­tur er tilpasset klimaendri­ngene.

Agder er imidlertid et av de stedene i Norge der vi kan forvente størst havstignin­g, ifølge forsker Kristian Breili.

H

 ?? FOTO: BERIT KEILEN / NTB ?? Med det digitale verktøyet til Kartverket kan man se hvor mye havet kan komme til å stige langs hele norske-kysten. Kartet viser havnivåene per i dag (2020) samt estimert havnivå i 2090, skriver forfattern­e. Den gamle trehusbeby­ggelsen på Lyngør, som allerede i dag er utsatt når det er stormflo, må forberede seg på enda mye høyere vannstand i framtiden, skriver de.
FOTO: BERIT KEILEN / NTB Med det digitale verktøyet til Kartverket kan man se hvor mye havet kan komme til å stige langs hele norske-kysten. Kartet viser havnivåene per i dag (2020) samt estimert havnivå i 2090, skriver forfattern­e. Den gamle trehusbeby­ggelsen på Lyngør, som allerede i dag er utsatt når det er stormflo, må forberede seg på enda mye høyere vannstand i framtiden, skriver de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway