Fædrelandsvennen

Abort, sosialisme og nemndsbeha­ndling

Hva skjer hvis mor og barn har motstriden­de interesser, som ikke kan forenes? En må gi tapt!

- TRON EGIL MEIER HØYREM

● Liberalism­ens grunnlegge­nde tanke er at mennesket skal vaere fritt til å bestemme sin egen skjebne. Fritt i forhold til myndighete­r, religioner og interesseg­rupper, men også fritt i forhold til sin neste; den ved siden av deg. Liberalism­en gir imidlertid ikke noe svar når to menneskers ønsker og fremtid kolliderer, som ved et samlivsbru­dd hvor den ene parten vil ut og den andre holder igjen, som da kvinner og barn måtte vike plassen for brutale mannfolk under Titanics forlis eller som da fangevokte­ren i nazistenes dødsleir satte moren overfor et umulig dilemma i boken «Sofies valg».

Til tross for de liberales manglende svar, gjør venstresid­en i norsk politikk felles sak med aborttilhe­ngere i både AP og borgerlige partier: Dilemmaet løses ved å påtvinge mor det samme valget Sofie fikk. Et valg hun skal måtte ta før verken leger, prester, filosofer eller politikere har vaert i stand til å bli enige om fosterets rettsvern.

Sosialisme­ns grunnlegge­nde tanke er at mennesket skal bestemme sin skjebne med vekt på fellesskap­ets interesser. Med omtanke for den ved siden av deg. I det vanskelige skjaerings­punktet mellom egenintere­ssen og hensynet til den andre, til fellesskap­et, er sosialisme­ns svar at der liberalism­en kommer til kort, må fellesskap­et tre inn både ved fordeling av liv og goder. Derfor har vi regler som ivaretar den uten samtykkeko­mpetanse – og også den som i tillegg er uten evne til å formidle et samtykke. Venstresid­ens knefall for liberalism­en er derfor et svik mot fellesskap­ets erklaerte hensikt, å ta vare på både den svake og den umaelende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway