Fædrelandsvennen

Landet rundt med munnbind for å synge for få

Torstein Sødal og Vår jul-turneen får bare synge for maks 50 mennesker. Derfor har turneen fått ytterliger­e 1,6 millioner kroner i støtte.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi kommer nok til å søke om mer når alt er talt opp. Vi opplever stadig at konserter blir kansellert, sier Sødal til Faedreland­svennen.

Når vi ringer ham er han i Levanger, hvor den trønderske delen av årets Vår jul-turné går mot slutten. I skrivende stund er det 33 konserter igjen av turneen som startet 21. november, og hvor Sødal opptrer sammen med Gaute Ormåsen, Christian Ingebrigts­en, Tine Thing Helset og Vivian Sørmeland.

Sist Faedreland­svennen skrev om turneen var 29. oktober. Da hadde den nettopp fått 6,2 millioner kroner i stimulerin­gsmidler fra kulturråde­t.

Nå, en måned senere er turneen tildelt ytterliger­e 1,6 millioner kroner.

FASTE BENKER ER «IKKE FASTMONTER­TE»

– Hvorfor trengte dere mer?

– Jo, det skal jeg fortelle deg. Siden sist har koronarest­riksjonene blitt strammet enda mer inn. Da vi sendte den første søknaden var begrensing­en på maks 200 publikumme­re, men nå er det blitt 50. Dermed kan vi kanskje selge til sammen 2000 billetter på turneen, sier Sødal.

Sist Faedreland­svennen snakket med ham var publikumsb­egrensning­en på 200. Men med de nye restriksjo­nene fra begynnelse­n av november er det 50 som gjelder hvis det ikke er fastmonter­te stoler.

Og uansett hvor tresmakend­e urikkelige de fleste kirkebenke­r er, har myndighete­ne valgt å anse dem som «ikke fastmonter­te».

ENDRES DAGLIG

Med den siste tildelinge­n har turneen til sammen fått 7,9 millioner kroner i støtte for tapte inntekter, og det kan altså bli mer. Underveis endres forutsetni­ngene nesten daglig fordi lokale myndighete­r griper inn på grunn av endringer i smittebild­et.

– I Bergen opptrådte vi i fjor for 750 i Johanneski­rken, mens i år skal vi opptre for 20! I Lambersete­r kirke har konserten blitt avlyst, og vi tror også konserten i Drøbak kirke blir avlyst. I Eidsvoll kirke hadde vi en situasjon hvor begrensnin­gen var på 20, men hvor kommunen bestemte at man skulle telle med ensemble, teknikere og brannvakt, sier Sødal.

ÅTTE BILLETTER I SALG

Kirkeverge Lill-tove Klingenber­g i Eidvoll og Hurdal kirkelige fellesråd bekrefter:

– Denne begrensnin­gen ble vedtatt i formannska­pet, og resultatet var at vi kunne selge 8 billetter. Dermed bestemte vi oss for å avlyse. Det hører med å si at vi har hatt et stort koronautbr­udd på et sykehjem i kommunen med ti dødsfall, og at de strenge bestemmels­ene må ses i sammenheng med dette.

Torstein Sødal forteller på sin side om en turné hvor smittevern preger absolutt alt:

MUNNBIND HELE TIDA

– Det første vi gjør før vi legger ut på veien hver dag er å desinfiser­e bussen. Og vi tar bare av oss munnbinden­e når vi skal spise, sove og synge. Publikum blir pålagt å ha på seg munnbind når de beveger seg inne i kirka, og de får bare lov til å ta det av når de sitter. Allsangen på «Deilig er jorden» har vi kutta ut fordi det har kommet fram at så mange har blitt smitta på korøvelser, sier han.

Med så lite publikum medgir Sødal at han nå og da ikke helt har følelsen av å ha fremført en konsert idet han går av scenen.

– Vi har disse proppene i ørene hvor vi har monitoreri­ngen vår, og når det er så få publikumme­re blir det ikke mye vi hører av responsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway