Fædrelandsvennen

Er det galt å synes at Askepott er litt sexy?

Endelig har jeg også sett «Tre nøtter til Askepott». Dette er tankene jeg gjorde meg underveis.

-

Som de fleste andre har jeg mine favorittju­lefilmer. Jeg ser «Livet er vidunderli­g» hvis jeg føler meg sentimenta­l og «Bad Santa» hvis jeg føler meg slem. Jeg ser «Hjelp, det er juleferie!» hvis jeg har lyst til å le og «Karl-bertil Jonssons julaften» hvis jeg har lyst til å bli varm om hjertet. De gangene samboeren bestemmer kan jeg se «Love Actually» også.

● Den ene, visstnok essensiell­e julefilmen jeg aldri har fått med meg, er «Tre nøtter til Askepott». Jeg vet ikke hvorfor. Det har bare blitt sånn.

● Da jeg endelig satte meg ned for å se den, visste jeg nøyaktig tre ting om filmen med den underlige tittelen: Den er tsjekkisk, den er fra 1973 og alle stemmene er dubbet til norsk av Knut Risan.

● Her er notatene jeg gjorde underveis. Det ble en del spørsmål, ja.

● Hvilken tid befinner vi oss i? Umulig å si om det er middelalde­ren eller flere hundre år senere. Stemmen til Risan er mild, faderlig og klassisk teatralsk. 70-tallets Barne-tv i et, ahem, nøtteskall. Stemoren og søsteren er betydelig mer sadistiske enn i Disney-versjonen. Her må Askepott vaske klaer i isvann og sortere linser og bønner stemoren tømmer ut over gulvet. (Hvorfor er de egentlig så slemme mot henne?)

● Er det galt å synes at Askepott er litt sexy?

● Mesteparte­n av budsjettet later til å ha blitt blåst på kostymer. Scene etter scene stjeles av spektakula­ere hodeplagg. Hva er det kongen har på seg? En slags ekstra posete one-piece?

● De tre nøttene kommer fra et reir! Nå er ikke jeg så stiv i biologi, men …

● Sterk scene der prinsen og vennene hans baser i snøen. For noen tøysegutte­r! Askepott er enda søtere enn prinsen i tights og tyrolerhat­t.

● Jeg har skjønt at en del irriterer seg over fortellers­temmen. Jeg sliter mer med de musikalske temaene som kommer igjen og igjen. Den fløyta, ass!

● Risan er spesielt god på arrogante kvinnestem­mer og den superkoket­te laereren. Narren som sitter ved kongens kne kan minne om The Gimp i «Pulp Fiction». Litt ubehagelig i grunnen.

● En av filmhistor­iens mindre gripende avslutning­sreplikker: «Deres kongelige høyhet, vent! Historieti­men!»

● Hvorfor ble det tradisjon å se akkurat denne rare og ganske kjedelige filmen på julaften? Det kan vel ikke vaere fordi NRK viste den og det ikke fantes noe annet å se på?

● Godt voksne filmanmeld­ere med notatblokk var neppe målgruppen filmskaper­ne så for seg. «Tre nøtter til Askepott» vises som vanlig på NRK1 julaften. Regissør Cecilie Mosli fikk i fjor støtte til en norsk nyinnspill­ing.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway