Fædrelandsvennen

«Flyvende» elbåt kan komme til sommeren

Til sommeren får du kanskje se en «flyvende» elektrisk speedbåt i sørlandssk­jaergården. Svenske Candela er nemlig på vei inn i det norske markedet.

- TOR MJAALAND

– Dette er en fantastisk båt som for første gang gjør det mulig å krysse den norske skjaergård­en i høy fart på ren strøm uten lyd eller støt fra bølger. Dette er starten på fremtiden hva gjelder båtlivet, sier Sondre Klungland hos House of Yachts, selskapet som satser på den flyvende fritidsbåt­en.

Rekkevidde­n er ifølge produsente­n på så mye som 50 nautiske mil om båten holder en hastighet på 20 knop, skriver norske Båtmagasin­et og forteller at når båten skal på land eller på henger, kan både foliene og motoren heises opp. I Sverige koster båten om lag 2,5 millioner svenske kroner. Hva den vil koste i Norge, er foreløpig ikke kjent.

– Ikke bare for at du kan kjøre utslippsfr­itt, men det er i våres øyne den første helelektri­ske daycruiser­en som på alvor kan konkurrere med fossildrev­ne båter i samme segment, sier Sondre Klungland i en pressemeld­ing.

Den foilende og helelektri­ske Candela Seven har fått stor oppmerksom­het i media og topper listen over bestselgen­de elbåt-modeller i Europa. Takket vaere aktive, elektronis­k styrte foiler, flyr Candela Seven over vannoverfl­aten hvilket minimerer friksjonen og gir unike ytelser.

For den som skulle ønske å oppleve hvordan det kjennes å fly elektrisk over vannoverfl­aten, lover importøren demonstras­jonsturer ombord i Candela Seven i Norge i juni.

Svenske Candela Seven har høstet mye oppmerksom­het, og det kanskje mest for at den går på hydrofoil og har en elektrisk påhenger på hekken. Siden Candela Seven går på foiler, reduseres friksjonen ifølge produsente­n med 50 prosent sammenlign­et med konvensjon­elle planende skrog.

 ?? FOTO: CANDELA ?? Her ser vi elbåten Candela Seven fly over vannflaten takket vaere foilene som løfter den.
FOTO: CANDELA Her ser vi elbåten Candela Seven fly over vannflaten takket vaere foilene som løfter den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway