Fædrelandsvennen

Rapport: Sykehusbyg­gene er i dårlig stand

Sørlandet sykehus har et totalt oppgraderi­ngsbehov på 3,3 milliarder. Store deler av bygningsma­ssen er i dårlig stand. Bygget for kvinner og barn vil alene koste 160 millioner kroner å sette i stand.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Sørlandet sykehus har et totalt oppgraderi­ngsbehov på 3,3 milliarder.

– Maling og tapet er billig. Det er de andre tingene som koster. Alle som har pusset opp et hus vet at bad og kjøkken er de dyreste rommene. Slik er det her også, forklarer teknologid­irektør ved Sørlandet sykehus, Per Torgersen.

En fersk tilstandsr­apport for byggene til Sørlandet sykehus, viser at store deler av bygningsma­ssen er i dårlig stand. Totalt har sykehuset et oppgraderi­ngsbehov tilsvarend­e 3,3 milliarder. Bare i Kristiansa­nd bør bygningsma­ssen oppgradere­s for naermere 1 milliard innen fem år.

Tilstandsv­urderingen­e går fra 0 (svaert god) til 3 (svaert dårlig). Store deler av bygningsma­ssen i Kristiansa­nd er på nivå to og beskrevet som dårlig stand.

De siste ukene har Faedreland­svennen

rettet søkelyset mot forholdene på barne- og ungdomsavd­elingen (BUA) og Kvinneklin­ikken (KK), som holder til i bygg fem. Ansatte forteller om jevnlige lekkasjer, små og trange rom, og mødre som drar tidlig hjem på grunn av forholdene.

MÅ VENTE

Opprinneli­g ønsket sykehuset å inkludere kvinne/barn-avdelingen­e i det nye akuttbygge­t som skal reises, men det har de ikke penger til. Det er nemlig sykehusene selv som må finansiere nybygg og nødvendige oppgraderi­nger.

Derfor blir det ikke noe nytt bygg for kvinner og barn på minst ti år. Skal bygget settes i god stand vil det koste 160 millioner kroner, opplyser Per Torgersen.

– Kombinasjo­nen av funksjonel­l uegnethet og dårlig teknisk stand gjorde at vi landet på at vi må bygge nytt i istedenfor å oppgradere.

– Er det gjort noen konsekvens­utredning av hva som skjer dersom BUA og KK ikke får nytt bygg innen x antall år?

RISIKOVURD­ERING

– Vi har et stort oppgraderi­ngsbehov både i Kristiansa­nd, Flekkefjor­d og Arendal. Vi prioritere­r innenfor den rekkefølge­n vi mener er fornuftig. Konsekvens­en er at noe blir utsatt. Vi gjør mer risikovurd­eringer knyttet til driften og setter inn mindre tiltak der det er nødvendig.

Bygg 5, som rommer barne- og ungdomsavd­elingen og kvinneklin­ikken, har store begrensnin­ger, spesielt når det gjelder tekniske installasj­oner og anlegg. Det gjelder både varme, ventilasjo­n, sanitaeran­legg, elektriske anlegg og heiser. De er så gamle at det er betydelige svakheter ved dem.

– Sykehuset prøver å prioritere oppgraderi­ng av disse anleggene i riktig rekkefølge for å hindre driftsstan­s. Det er risikovurd­eringer knyttet til feil som kan oppstå, og konsekvens­ene for driften av klinikken, utdyper Torgersen.

LEKKASJER

– Vi har fått flere meldinger om at det har vaert lekkasjer i bygget, så langt tilbake som 1991. Har det lek

ket så lenke?

– Det er flere typer lekkasjer. Det har i flere år vaert problemer med vannlekkas­jer fra taket. Vi har skiftet taket over fødeavdeli­ngen, og skal skifte resten av taket til høsten og neste år. Det andre som omtales som lekkasjer tror jeg dreier seg om tette servanter og dusjer. Det har det vaert lenge, og er et grunnlegge­nde problem med sanitaeran­leggene. Det er behov for store utbedringe­r, som vi prioritere­r i riktig rekkefølge.

Teknologid­irektøren påpeker at bygg 5 er i like dårlig stand som hovedbygge­t, bygg 10. Også der er det problemer med sanitaeran­legget.

Konkret står følgende på vedlikehol­dsplanen de neste årene, som er finansiert:

● Utskifting av resten av taket på kvinne/barn-bygget (bygg 5)

● Utskifting av kloakk-avløpsrør i både hovedbygg (bygg 10) og i kvinne/barn-bygget.

● Utskifting av heiser i begge byggene, gradvis over flere år – Ellers er både elektroanl­egg og sanitaeran­legg høyt prioritert for neste år, og avhengig av årlige budsjettve­dtak, informerer Torgersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Per Torgersen er teknologid­irektør ved Sørlandet sykehus.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Per Torgersen er teknologid­irektør ved Sørlandet sykehus.
 ??  ??
 ??  ?? Bildet viser legenes kontor på fødeavdeli­ngen. Her henger det ei bøtte i et åpent hull i taket som tar i mot vannlekkas­jer.
Bildet viser legenes kontor på fødeavdeli­ngen. Her henger det ei bøtte i et åpent hull i taket som tar i mot vannlekkas­jer.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Bildet viser de trange korridoren­e på fødeavdeli­ngen.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Bildet viser de trange korridoren­e på fødeavdeli­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway