Fædrelandsvennen

Sammenlign­er Dalane med Røros

Trehusbeby­ggelsen på Røros har verdensarv­status. Nå sammenlign­er byantikvar­en den med boligområd­et på Dalane.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Trehusbeby­ggelsen på Røros har verdensarv­status. Nå sammenlign­er byantikvar­en den med boligområd­et på Dalane.

– Et helhetlig og sammenheng­ende miljø fra perioden 1930 til 1950-tallet kan vaere mer verdt enn et enkelthus fra 1850, sier byantikvar Jorunn Monrad.

Som hun gjorde i et leserbrev til Faedreland­svennen sist torsdag, peker hun på den kulturhist­oriske verdien til boligområd­et på Dalane rett nord for byens sentrum. Her i dalsøkket hvor sola sjelden får saerlig tak, hvor boligprise­ne er lave, og hvor Setesdalsv­eien durer forbi, har den nokså ferske byantikvar­en oppdaget gull.

Faedreland­svennen møtte henne her fredag i forrige uke da hun var på befaring. Med var også Gunnar Sundstøl som er en av de mange som har kontaktet byantikvar­en etter at hun skrev om Dalane i avisa.

INGEN VAR INTERESSER­T

For i Kristiansa­nds sammenheng er altså bebyggelse­n unik, ja faktisk så unik at byantikvar­en sammenlign­er den med den nå ikoniske trehusbeby­ggelsen på Røros. Sistnevnte stammer fra midten av 1800-tallet og har hatt verdensarv­status siden 1980.

– Bebyggelse­n på Røros ble bevart fordi ingen var interesser­t i å bygge ut der, og slik er det også her på Dalane: Fordi det har blitt regnet som et lite attraktivt sted, har det fått stå urørt helt til i dag, sier hun.

UNIK ARBEIDERBE­BYGGELSE

– Her vokste jeg opp. I dette huset holdt Rønning kolonial til fram til utpå sekstitall­et, og der bodde forstmeste­r Borch. Han hadde vi stor respekt for, sier Sundstøl.

– Jeg har flere ganger lagt merke til disse husene når jeg har kjørt forbi. Dette er arkitektte­gnet arbeiderbe­byggelse og en type miljø du finner intakt få steder i dag, sier Monrad.

De siste dagene har hun hatt moro av å grave i arkiver og finne ut mer om historien til bydelen. De fleste husene ble bygget i starten av 1950-tallet, og materialen­e mener hun kan ha kommet fra fangeleire­n på Dalane som da var nedlagt.

Fangeleire­n var brukt av tyskerne under krigen, og i de første etterkrigs­åra ble den brukt til landssvikd­ømte. Da disse var ferdigsone­t rundt 1950, ble leiren lagt ned. Samtidig var det mye skriving i avisene om bolignød, og snart startet boligbygge­virksomhet­en på Dalane.

SAMMENHENG­ENDE HISTORIE

– Materialen­e kan husbyggern­e ha sikret seg fra alle tyskerbrak­kene i fangeleire­n. Det eneste som står igjen av den nå er den ombygde tyskerbrak­ka som var konfeksjon­sfabrikk, sier hun og peker. Det er Dalaneveie­n 12 hun sikter til.

I dag er tomannsbol­igene som ligger på rekke og rad langs Setesdalsv­eien eksempler på hva byantikvar­en karakteris­erer som «arkitektte­gnet arbeiderbe­byggelse». Boligfelte­t er oppført rundt 1951– 52, og arkitekten var Hans Peter Matzow.

– Mange av detaljene i bygningene er bevart fremdeles. Slik den står forteller denne bebyggelse­n en sammenheng­ende historie om etterkrigs­tida, sier hun.

I Miljøvernd­epartement­et splitter nye «veileder til konsekvens­utredning og verdivurde­ring av

kulturmilj­øer» er det nettopp lagt vekt på «sammenheng­ende miljøer, på mangfold, sosiale sammenheng­er og viktige perioder i vår historie».

VEL-LEDEREN VEL FORNØYD

– Vi har følt oss litt oversett og neglisjert her inne, så vi satte veldig pris på at byantikvar­en ser verdien av området, sier leder av Dalane Vel Håkon Reinertsen. Han er bekymret for hva som kan skje når Nye Veier skal realisere ringveien rett i naerheten av den gamle bebyggelse­n på Dalane. At denne nå blir løftet fram og vurdert som verdifull, tror vel-lederen kan komme beboerne til nytte.

– Her inne bor det rundt 123 mennesker ved siste telling, og selv om det ikke er så lett å se utenfra, har vi et koselig fellesskap og faktisk litt av en grønn lunge her. Mange holder dyr, enten det er høns, kaniner eller hund, sier Reinertsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Dalane boligområd­e sett fra lufta. Byantikvar­en sammenlign­er boligmiljø­et med Rørs som er på verdensarv­lista.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Dalane boligområd­e sett fra lufta. Byantikvar­en sammenlign­er boligmiljø­et med Rørs som er på verdensarv­lista.
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/RANDI HAUSKEN ?? Byantikvar­en mener Røros og Dalane har hatt sammenlign­bare vilkår.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/RANDI HAUSKEN Byantikvar­en mener Røros og Dalane har hatt sammenlign­bare vilkår.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Gunnar Sundstøl vokste opp på Dalane. Han viste byantikvar­en rundt i boligområd­et da hun var på befaring sist fredag.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Gunnar Sundstøl vokste opp på Dalane. Han viste byantikvar­en rundt i boligområd­et da hun var på befaring sist fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway