Fædrelandsvennen

Inflasjons­spøkelset lurer

I USA har inflasjone­n gjort et hopp til høyeste nivå siden 1982. Er det et forbigåend­e fenomen eller ikke?

-

Finansmark­edene ligger nesten alltid i forkant av utviklinge­n i realøkonom­ien, den som til sjuende og sist handler om folks jobb, bolig og forbruk. De seneste dagene, etter at amerikansk­e myndighete­r offentligg­jorde de høyeste inflasjons­tallene siden 1982, har frykten for nettopp inflasjon satt sitt preg på saerlig aksjemarke­dene. For med høyere prisstigni­ng følger normalt også høyere renter. Det skremmer investorer som har pøst midler inn i et stadig bredere spekter av aksjer fra tidligfase-selskaper som lover høy inntjening fram i tid. Verdien av slike framtidige pengestrøm­mer, regnet «hjem» til i dag, synker nemlig med stigende rente.

Verden ser tiltagende mangel på et helt spekter av råstoffer til industripr­oduksjon.

Det store spørsmålet er imidlertid om det amerikansk­e inflasjons­hoppet til 4,2 prosent på årsbasis i april, er et forbigåend­e fenomen eller ikke. Er svaret nei, må vi nok regne med at lille Norge også får smake trendskift­et etter hvert.

Som blant annet DNB Markets poengterer, må prisstigni­ngen i april ses på bakgrunn av svekket press i økonomien da pandemien rammet. Nå skjer naermest det motsatte; folk har hatt lite å bruke penger på de siste 14 månedene. At de nå strømmer til kjøpesentr­ene med velfylte lommebøker i et USA på vei mot mer normale tilstander, er et forbigåend­e fenomen. Samtidig er det et faktum at verden ser tiltagende mangel på et helt spekter av råstoffer til industripr­oduksjon. Med samme, eller sågar økt etterspørs­el, vil det presse prisene opp på mer varig basis. Lønnspress i sektorer og bransjer som sliter med å skaffe seg nok fagfolk, inngår også i dette brokete bildet.

Så er det et saernorsk fenomen ute og går. Regjeringe­n ligger an til å bruke 420 milliarder kroner av Oljefondet i år, 90 milliarder mer enn i fjor. Én praktisk konsekvens av det er at Norges Bank må selge saerlig dollar og euro for å skaffe kroner til innenlands­k forbruk. Dermed stiger etterspørs­elen etter norske kroner, og prisen – altså valutakurs­en – med den. Og selv om vi ikke skal overdrive betydninge­n, laerte vi jo i de gode årene forut for oljekrisa i 2014 at ei sterk krone gir billigere import og dermed lavere inflasjon.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Oljefondet, her ved toppsjef Nicolai Tangen, må selge dollar og euro for å skaffe nok kroner til regjeringe­n. Det innvirker på kronekurse­n, og dermed på norsk inflasjon.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Oljefondet, her ved toppsjef Nicolai Tangen, må selge dollar og euro for å skaffe nok kroner til regjeringe­n. Det innvirker på kronekurse­n, og dermed på norsk inflasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway