Fædrelandsvennen

Åpner butikk der man bruker poeng for å handle klaer

Torsdag åpner Anne Lill Gjøvland, Ingvill Rimstad og Mads Nielsen ny butikk i Kristiansa­nd – med et helt spesielt konsept.

- TEKST: MONIKA B. BIRKELAND monika.b.birkeland@fvn.no

– Jeg så hvor mye som hang i skapet mitt. Det ble mye bruk og kast, forteller Ingvill Rimstad.

Hun forteller hvordan hun selv har prøvd å kjøpe og selge sine egne klaer på nett og i apper, men at problemet er at hun ikke har fått prøvd plaggene. Dermed har det vaert en del som ikke har passet, og enda flere klaer har blitt hengende ubrukt i skapet.

Så vokste det fram en idé om en butikk der medlemmene betaler for abonnement og veksler inn egne klaer før de kan ta med andre plagg hjem.

Torsdag åpner hun Skapet på Tangen i Kristiansa­nd sammen med samboeren sin Mads Nielsen og kompanjong­en Anne Lill Gjøvland.

– SKAL IKKE VAERE VANSKELIG

– Vi ønsker å inspirere folk som kanskje ikke finner seg helt til rette som den tradisjone­lle gjenbruker. Det skal ikke vaere så vanskelig å drive med gjenbruk og baerekraft, bare man finner noe som passer for seg, sier Rimstad.

Kundene skal betale en fastpris i måneden. Så kan de levere inn egne klaer de vil kvitte seg med, og få poeng tilbake. For poengene kan kundene velge med seg plagg fra butikken, enten til låns, eller til odel og eie.

– Vi har et mål om hundre medlemmer den første måneden. Det må vi antakelig ha for nok «turnaround» i butikken, sier Rimstad, som har hentet inspirasjo­n fra et liknende konsept i København, der hun og mannen bor deler av tida.

Stina Torjesen, førsteaman­uensis ved UIA, er svaert positiv til konseptet.

– Jeg synes det høres veldig bra ut, det er et topp initiativ. Det er veldig riktig fordi vi får nye klaer uten å i så veldig stor grad øke miljøfotav­trykket vårt, sier Torjesen.

BABYSHOWER

Gjøvland og Rimstad har kjent hverandre i mange år, men det var først i høst at ballen begynte å rulle. Da møttes de på en babyshower til en felles bekjent.

– Vi satt og snakket om framtida og hva vi hadde lyst til, og livet generelt. Jeg trives veldig godt i jobben, men ønsket noe mer og ville laere meg noe nytt. Ingvill hadde tenkt på idéen lenge, men sa ikke noe der og da. Etterpå ringte hun meg fordi hun hadde lyst til å ha med en tredjepart, og lurte på om jeg var interesser­t. Jeg tente på ideen med en gang, sier Gjøvland.

– Det har gått raskt fram siden i høst?

– Ja. Vi er jo ivrige, og alle er veldig glad i å jobbe. Vi har like mye pågangsmot, sier Gjøvland.

MYE I NORSKE KLESSKAP

De to tror det vil bli godt tilfang av klaer i butikken.

– Det finnes så vanvittig mye i norske klesskap som mange andre kan ha glede av, sier Gjøvland.

– Hvordan skal inntjening­en komme?

– Vi blir ikke rike av dette, men vi har også noen baerekraft­ige produkter som vi skal selge i butikken. Vi håper å utvide produktutv­alget etter hvert, og vi har flere andre idéer. Men først må vi få dette på beina, og en drøm er å kunne leve av det etter hvert, sier Rimstad.

Alle de tre beholder jobbene de har nå. Rimstad og mannen driver et fotoproduk­sjonsselsk­ap, og Anne Lill Gjøvland jobber på Hennes og Mauritz på Sandens.

– FELLES KLESSKAP

Det skal ikke vaere mulig å kjøpe klaer for penger i butikken. Man kan kun bruke poeng, som man opparbeide­r seg ved å bytte inn egne klaer.

– Vi prøver å tenke på det som et felles klesskap, sier Rimstad.

Klaerne som leveres inn trenger ikke å vaere ubrukte, men de skal se «tålig» nye ut, vaere uten nupper, hull eller vond lukt. De skal også vaere innenfor trend og sesong, men det er ingen krav til merker.

Spenningen er stor for hvordan responsen blir på gjenbruksk­onseptet.

– Vi prøver ikke å redde verden, og har ikke svaret på alt. Vi prøver oss fram vi også. Men vi er nødt til å gjøre en innsats for miljøet alle sammen, sier Rimstad.

Stina Torjesen ved UIA påpeker at samfunnet er nødt til å fokusere mer på gjenbruk:

– Vi får en butikk som er tuftet på sirkulaer økonomi, som betyr at alle ressurser holdes i spill så lenge som mulig, enten gjennom gjenbruk eller resirkuler­ing. Gjenbruk er veien framover hvis vi skal klare å leve innenfor planetens tåleevne. Vi går tom for ressurser og det er for store miljøkonse­kvenser slik vi lever i dag. Å vri forbruket mer sirkulaert er en måte å møte de store klima- og miljøutfor­dringene vi står overfor. Det er saerlig positivt å se at en butikk i Kristiansa­nd er tuftet på det konseptet. De sprer også tanken om en sirkulaer økonomi i Kristiansa­nd og på Sørlandet, det er utrolig positivt.

– Er det noen ulemper?

– Nei, jeg tenker heller at dette er en ny idé, og jeg håper at kundegrunn­laget deres blir sterkt nok.

 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Anne Lill Gjøvland (t.v.), Mads Nielsen og Ingvill Rimstad gleder seg til å åpne ny butikk med gjenbruksk­onsept. – Jeg tror omløpet av klaer vil vaere stort hvis folk venner seg til det, sier Rimstad.
FOTO: EVA MYKLEBUST Anne Lill Gjøvland (t.v.), Mads Nielsen og Ingvill Rimstad gleder seg til å åpne ny butikk med gjenbruksk­onsept. – Jeg tror omløpet av klaer vil vaere stort hvis folk venner seg til det, sier Rimstad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway