Fædrelandsvennen

Ingen kommuner har ennå søkt om å få

Her er vinnerhytt­a som skal gi deg tak over hodet på naerturene, over hele Agder – hvis kommunene vil.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Dette er en gavepakke til kommunene, sier Bård Andreas Lassen, prosjektle­der for dagsturhyt­teprosjekt­et i Agder.

I konkurrans­e med fem andre arkitektko­ntor er vinneren av konkurrans­en «Qgd» (uttales ågd) fra Feste Sør. Formen, som minner om en spydspiss mot utsikten, tar utgangspun­kt i fylkets geografisk­e form.

Navnet stammer fra norrønt, og betyr nettopp å «vaere skarp».

– Noe av utfordring­en i konkurrans­en er at man tegner et bygg uten å kjenne tomta, samtidig som hytta skal passe inn Agders ulike naturtyper. Vinnerfors­laget oppfyller dette hensynet på en tilforlate­lig og sympatisk måte, sier juryleder Diderik Cappelen.

25 HYTTER I AGDER

Målet er innen 2025 å sette opp minst ei dagsturhyt­te i samtlige 25 Agder-kommuner.

– Alle er invitert til å vaere med, men foreløpig har ingen svart, sier Lassen.

Hensikten med hyttene er å skape attraktive turmål i naermiljøe­t som gjør at flere kommer seg ut på tur i hverdagen der de bor. Målet er at dagsturhyt­tene skal gi mer friluftsli­v, økt fysisk aktivitet og gode naturopple­velser for både fastboende og tilreisend­e i Agder.

Hvor hyttene skal reises, blir opp til den enkelte kommune å beslutte. Hyttene skal koste maksimalt én million kroner. Prosjektet er et samarbeid med

Sparebanks­tiftelsen Sr-bank, som bidrar med 250.000 kroner per hytte.

– De har fått til et tilsvarend­e prosjekt i Vestland fylke, hvor det er reist 38 hytter over tre år. Håpet er at vi får til noe lignende her, sier Lassen.

Fylkeskomm­unen bidrar med 125.000 kroner for hver hytte. I tillegg skal spillemidl­er (en tredel av total kostnad), momskompen­sasjon og lokal egenandel fra kommunene finansiere hyttene.

– Kommunene får mye for en lav egenandel, mener prosjektle­deren.

FOR NAERTURER

Man må ikke vaere ekspedisjo­nstrent for å komme til hyttene – tvert imot.

– De skal vaere lett tilgjengel­ige for mange og kunne brukes i det daglige, påpeker Lassen.

Ett av kriteriene er derfor at atkomst er via merket tursti eller turvei. Turen til hytta bør ta 20–45 minutter å gå fra turens startpunkt, hvor det må vaere god parkerings­kapasitet.

Hyttene er ikke store, men utstyres innvendig med benkeplass slik at en god gjeng kan sitte og spise niste samtidig. De får vedovn og et hyttebibli­otek. Uteområdet skal opparbeide­s og tilrettele­gges med sitteplass­er.

SIKKER PÅ SUKSESS

I løpet av sommeren og høsten skal kommunene gjøre vedtak om og hvor de vil bygge hyttene, som er tenkt oppført i løpet av høsten 2022.

Daglig leder i DNT Sør, Bjørn Andersen-steinsland, har vaert med i juryen for arkitektko­nkurransen.

– Jeg er sikker på at hytta blir en knallsukse­ss som bidrar til at mange flere kommer seg på tur og får oppleve Agders natur. Hytta har smarte og praktiske løsninger, og kommer til å bli et godt sted å besøke. Jeg håper suksessen fra dagsturhyt­teprosjekt­et andre steder i landet motiverer alle kommuner i Agder til å satse på prosjektet, sier Andersen-steinsland i et innlegg på fylkeskomm­unens nettside.

 ?? FOTO: FESTE SØR ?? Vinnerhytt­a har et overbygd inngangspa­rti hvor man kan sette fra seg sko og yttertøy. Rommet har også et stort hjørnevind­u som gir god utsikt og fyller rommet med lys. Hytta bygges med vedlikehol­dsfri kledning i tre, og skal også ha solcellepa­nel for belysning.
FOTO: FESTE SØR Vinnerhytt­a har et overbygd inngangspa­rti hvor man kan sette fra seg sko og yttertøy. Rommet har også et stort hjørnevind­u som gir god utsikt og fyller rommet med lys. Hytta bygges med vedlikehol­dsfri kledning i tre, og skal også ha solcellepa­nel for belysning.
 ?? FOTO: FESTE SØR ?? Slik blir hytta innvendig. Selve oppholdsro­mmet er på 13,7 kvadratmet­er, og består av benker, amfi, vedovn og funksjonsv­egg med et lite hyttebibli­otek.
FOTO: FESTE SØR Slik blir hytta innvendig. Selve oppholdsro­mmet er på 13,7 kvadratmet­er, og består av benker, amfi, vedovn og funksjonsv­egg med et lite hyttebibli­otek.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway