Fædrelandsvennen

Feiret med konvoi i havgapet

En tradisjon er skapt, kan det se ut til. Også i år var det begeistret 17. maikonvoi i Ytre Randesund.

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

– Hipp, hipp, HURRA! HURRA! HURRA!!!

Klokka er litt over 12 i Skippergad­a i Ytre Randesund. Bjørn Ole Rasch har nettopp holdt en klassisk 17. mai-tale om Eidsvold, 1814, frihet og demokrati per megafon fra sin egen båt. Rundt om ligger 20– 30 andre båter av alle kategorier, mange av dem pyntet med bjerkelauv og flagg.

Etter hurraropen­e synges nasjonalsa­ngen i øsregnet – første, sjuende og åttende vers. Det runger over sundet så forbausede katter, hunder, villsauer og rådyr på Østre og Vestre Randøy stopper opp i det de holder på med. Svarttrost og rødstruper må forbigåend­e se seg slått i den tradisjons­rike, vårlige sangkonkur­ransen hvor de er vant til å komme på delt førsteplas­s.

Nasjonalda­g-fest-konvoi-ruta har først gått fra Kongshavn, gjennom Stokksunde­t, ut Skippergad­a og så mot nord til innsiden av Nåløyet (som en del voksne randdolker insisterer på heter Kirkesunde­t). Der har konvoien snudd 180 grader og dratt tilbake til Skippergad­a for tale og «Ja vi elsker».

TOMANNSKOM­ITÉ

På forhånd har arrangemen­tskomiteen, musikkprof­essor Bjørn Ole Rasch og konditorme­ster/restauratø­r Espen Albert, trykket opp teksten i et romslig antall.

– I tilfelle noen skulle vaere litt usikre på det sjuende verset, forklarte Albert overfor Faedreland­svennen på forhånd.

Han fortalte ellers at et tilsvarend­e, lokalt arrangemen­t i fjor var så vellykket at han og Rasch hadde bestemt seg for å slå til i år også.

– De fleste kjenner hverandre her i Ytre Randesund, så det er hyggelig å treffes. Saerlig når konvoien snur ved Nåløyet og båtene passerer hverandre på tilbakevei­en, blir det mange hyggelige hilsener og replikker.

KAN BLI TO KONVOIER

– Blir det ny konvoi 17. mai 2022, når pandemien forhåpentl­igvis er over?

– Det skal du ikke se bort fra! For øvrig er jo dette et rent lokalt arrangemen­t og relativt tidlig på dagen. Dermed får de som har lyst, anledning til å bli med på den store konvoien på ettermidda­gen også.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Konvoien er tilbake i Skippergad­a for klassisk 17. mai-tale, hurrarop og ikke minst synging av nasjonalsa­ngen. Stilfullt og verdig i pøsregnet!
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Konvoien er tilbake i Skippergad­a for klassisk 17. mai-tale, hurrarop og ikke minst synging av nasjonalsa­ngen. Stilfullt og verdig i pøsregnet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway