Fædrelandsvennen

Kraftig kurshopp etter ny melding på Twitter

- EIVIND BØE

Kryptovalu­taen ble skapt som en spøk, men nå er dogecoin mer verdt enn den norske oljegigant­en Equinor. Etter at Tesla-sjef Elon Musk sa han jobbet med utviklerne for å bedre effektivit­eten, skyter kursen fart.

Dogecoin, tidligere omtalt som «folkets kryptovalu­ta» av Tesla-grunnlegge­r Elon Musk, har hatt en voldsom kursutvikl­ing den siste tiden.

Nå er Musk igjen ute og støtter kryptovalu­taen.

På Twitter skriver Musk at han jobber med utviklere i dogecoin for å forbedre effektivit­eten i transaksjo­nene, og beskriver arbeidet som «potensielt lovende» i en tweet lagt ut natt til fredag norsk tid.

Dogecoin-kursen fikk et markant løft umiddelbar­t etter Musks melding om kryptovalu­taen. På omtrent 20 minutter steg dogecoin 16 prosent i verdi. Én dogecoin kostet fredag formiddag 0,5418 dollar, ifølge Coinmarket­cap. Den er opp over 24 prosent det siste døgnet.

Kryptobørs­en Coinbase har også meldt at den vil gjøre det mulig å handle dogecoin i naer fremtid, ifølge flere medier, deriblant Bloomberg.

Dogecoin har blitt den fjerde mest verdifulle kryptovalu­taen, ifølge en oversikt fra Coinmarket­cap. Den har nå en markedsver­di på 70,6 milliarder dollar, tilsvarend­e rundt 588 milliarder kroner.

Det gjør kryptovalu­taen mer verdt enn den norske oljegigant­en Equinor.

På Oslo Børs er markedsver­dien til Equinor 579 milliarder kroner, basert på torsdagens sluttkurs.

Prisen på dogecoin svinger ekstremt mye. Den nådde rekord i forrige uke, men stupte deretter i kjølvannet av at Musk kalte kryptovalu­taen for en «hustle» i en episode av det amerikansk­e Tvprogramm­et Saturday Night Live.

Dogecoin ble skapt som en spøk av ingeniøren­e Billy Marcs og Jackson Palmer i 2013, og skulle vaere et «morsomt» tilskudd til mer kjente bitcoin.

SKEPTISK

I mars ble det klart at Dallas Mavericks, et basketball­ag eid av investor Mark Cuban, at de vil akseptere dogecoin som betaling for kampbillet­ter og supporteru­tstyr, ifølge Marketwatc­h.

– Vi aksepterer dogecoin som betaling av én enkelt grunn, og det er fordi vi kan, skrev Cuban i en pressemeld­ing den gang.

Dogecoin er imidlertid ikke like populaer hos alle. En som er skeptisk, er kryptoeksp­ert Mike Novogratz, toppsjef i Galaxy Digital, et selskap som utelukkend­e driver innen kryptovalu­ta og blokkjedet­eknologi, og har fulgt industrien lenge.

– Det virker som dogecoin appellerer til de samme folkene bak Gamestop-bevegelsen, har han uttalt til CNBC.

E24 har tidligere omtalt hvordan selskapet Gamestop havnet på alles lepper tidligere i år da en gruppe småinvesto­rer på Reddit-forumet Wallstreet­bets fikk ansvaret for deler av en voldsom oppgang i aksjen.

BEKYMRET FOR MILJØET

Musk spør også sine Twitter-følgere om de vil at Tesla skal akseptere dogecoin. Twitter-meldingene kommer samme uke som kursen på verdens mest populaere kryptovalu­ta, bitcoin, har falt. Også denne utviklinge­n kom etter utspill fra Tesla-sjefen.

Musk er bekymret for at utvinninge­n av bitcoin kan skade miljøet. Økningen i bruken av fossile energikild­er til å utvinne bitcoin, har ført til at Tesla ikke lenger tar imot bitcoin som betaling for bilene sine, meldte han tidligere denne uken.

 ?? FOTO: BRITTA PEDERSEN, AP VIA NTB ?? Elon Musk har meldt mye om krypto i det siste, og er nå med på å løfte dogecoin-kursen gjennom en ny melding på Twitter.
FOTO: BRITTA PEDERSEN, AP VIA NTB Elon Musk har meldt mye om krypto i det siste, og er nå med på å løfte dogecoin-kursen gjennom en ny melding på Twitter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway