Fædrelandsvennen

Hva nå, Venstre?

- BJØRN D. SOLBERG, medlem Lillesand Venstre Kronikken er forkortet. Red.

Under sterk tvil og med en stor porsjon godvilje kan man kanskje si at Venstre har hatt et par kandidater i nyere tid med et visst snev av statsminis­termateria­le i seg.

I forbindels­e med stortingsv­alget for fire år siden var det en del Høyresympa­tisører i Oslo-området som holdt seg for nesen og stemte Venstre. De skulle hjelpe Venstre over sperregren­sen, og klarte det med et nødskrik. I år ser det ut til at også Høyre-sympatisør­er i andre deler av landet kan bli nødt til å gjøre det samme dersom Venstre skal ha et håp om fortsatt deltagelse i norsk politikk.

Hva er det som er galt med dette flotte partiet som har en så aererik fortid i utviklinge­n av vårt demokrati? Etter en rufsete valgproses­s fikk man for et halvt år siden på plass en ny ledertrio. Det har ikke gitt positivt utslag på meningsmål­ingene, til tross for at hele den nye partiledel­sen fikk statsrådst­aburetter og tilgang til landets viktigste talerstole­r. Man har ikke klart å trekke partiet ut av den politiske hengemyra det har befunnet seg i over lang tid.

Har partiet en leder av statsminis­terformat? En som kan styre landet og sitte øverst ved kongens bord? Har partiet et program som foreslår totalløsni­nger på de utfordring­er landet står overfor i dag og i tiden som kommer? Klarer partiet å kommuniser­e med velgerne på en troverdig og lett forståelig måte?

I Venstre har man ikke hatt partileder­e og sentrale politikere av statsminis­terformat siden Bent Røiseland, Helge Seip, Halfdan Hegtun, Ole Myrvoll m.fl. dominerte partiet for ca. 50 år siden. Bent Røiseland var «Statsminis­teren vi aldri fikk» (biografi av Olav Garvik, Jens Vetland og Marianne Røiseland). Under sterk tvil og med en stor porsjon godvilje kan man kanskje si at Venstre har hatt et par kandidater i nyere tid med et visst snev av statsminis­termateria­le i seg. Men da de ble statsråder ble de så fjetret av sin egen fortreffel­ighet at de i stedet valgte rollen som politiske bajaser og sprellemen­n.

De senere år har Venstre fremstått som et en-sakseller få-saksparti for spesielt interesser­te, med et agiterende tunell-syn på miljø, klima og skole. Prisverdig­e saker, men hva med de andre presserend­e oppgaver samfunnet står over for og som majoritete­n av velgerne er opptatt av? Resultatet av denne politikken har vi nå, over tid, sett utslag av på meningsmål­ingene.

På Venstres landsmøte for et halvt år siden ble det besluttet å gå inn for norsk Eu-medlemskap. Det var en betimelig og viktig avgjørelse. Vi lever i en verden med stadig sterkere understrøm­ninger av polariseri­ng, truende brune og lysebrune antidemokr­atiske krefter. Hvor skal lille Norge ha sitt ståsted i denne utviklinge­n? Skal vi nok en gang satse på alenegang eller på et forplikten­de samarbeid med et Europa som tradisjone­lt har stått oss naert både med hensyn til demokratis­k forståelse, sikkerhet, velferd, økonomi, kima og miljøvern, utdannelse, kultur og etikk? «Sjølrådere­tten» som var et yndet argument mot Eu-medlemskap i forbindels­e med folkeavste­mningene i 1972 og 1994 henger ikke lenger på greip. Det er nettopp ved å inngå et forplikten­de medlemskap i EU at vi kan oppretthol­de sjølrådere­tten i en turbulent og truende verden.

Idisse dager foregår det en intens debatt om hvorvidt norske myndighete­r hadde god nok smittevern­beredskap da covid-pandemien angrep landet vårt. Det er en viktig og nødvendig debatt. Men hvordan står det til med den generelle beredskape­n vår i forhold til en labil verden, der vi er naermeste nabo til verdens nest største diktatur. Et diktatur som rasler med sablene og okkuperer deler av sine andre naboland? Hva med beredskape­n vår i forhold til verdens største diktatur? Et diktatur som satte oss i en handelspol­itisk og diplomatis­k fryseboks fordi de ikke likte tildelinge­n av nobelprise­n til en av deres landsmenn i opposisjon. Hva slags beredskap hadde Norge i den situasjone­n? Å gjøre knefall og svelge kameler for at vi igjen skulle få anledning til å eksportere noen tonn med laks til diktaturet?

De siste fire år har USA hatt en president som har truet med utmeldelse av NATO, som meldte landet ut av Parisavtal­en (klimaavtal­en), som trakk USA ut av atomavtale­n med Iran, som trakk landet ut av WHO (Verdens Helseorgan­isasjon), som har sjikanert gamle alliansepa­rtnere og som fikk USA til å fremstå som en søramerika­nsk bananrepub­likk. Hva slags beredskap har vi dersom USA igjen velger en president av typen Trump? Det er faktisk ikke usannsynli­g at det kan skje. Vi står med andre ord overfor helt nye geopolitis­ke realiteter og utfordring­er som vi i Norge er helt nødt til å forholde oss til og ha beredskaps­planer for. Et sentralt element i disse beredskaps­planer må vaere norsk Eu-medlemskap. Som liten nasjon kan vi ikke lenger stå alene og isolert.

Utrolig nok stikker fortsatt japartiene, Høyre og Arbeiderpa­rtiet, hodet i sanden og sier at Eu-medlemskap ikke er aktuell politikk, og neglisjere­r derved de politiske realiteten­e verden og vi står overfor.

Ved å gi norsk Eu-medlemskap høy prioritet i den kommende valgkampen, vil Venstre igjen kunne fremstå som et attraktivt samfunnsan­svarlig helhetspar­ti, som er opptatt av dagens og morgendage­ns viktige utfordring­er, nasjonalt og internasjo­nalt. Dersom det skjer skal partiet få min stemme uten at jeg holder meg for nesen på valgdagen.

 ?? FOTO: NTB ?? – I Venstre har man ikke hatt partileder­e og sentrale politikere av statsminis­terformat siden Bent Røiseland, Helge Seip, Halfdan Hegtun, Ole Myrvoll m.fl. dominerte partiet for ca. 50 år siden. Bent Røiseland var «Statsminis­teren vi aldri fikk», skriver forfattere­n.
FOTO: NTB – I Venstre har man ikke hatt partileder­e og sentrale politikere av statsminis­terformat siden Bent Røiseland, Helge Seip, Halfdan Hegtun, Ole Myrvoll m.fl. dominerte partiet for ca. 50 år siden. Bent Røiseland var «Statsminis­teren vi aldri fikk», skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway