Fædrelandsvennen

Kan fordommer og holdninger laeres bort?

Mandag 3. mai kom rapporten fra Redd Barna ut, «Fritid for alle – uten fordommer». Den inneholder fortelling­er om fritid fra barn og unge med funksjonsn­edsettelse­r og problemati­serer et samfunn basert på dårlige holdninger, diskrimine­ring og en tydelig uv

- IDA GRØDUM, Høyre

Det er dessverre ikke sjokkerend­e nyheter som kommer fram i rapporten, men desto viktigere å belyse. Her har vi ALLE en jobb å gjøre! En 16-åring blir snakket til med babyspråk eller i verste fall ikke snakket til, det blir bare assistente­n. Dette er urovekkend­e. Hvorfor er det slik? Hvordan har mennesker fått det for seg at denne tilnaermin­gen til andre mennesker er ok?

Jeg laerte et nytt utrykk som ble referert og beskrevet i rapporten, ordet «ableisme», som beskrives som følger:

«Fordommene og diskrimine­ring barn og unge med funksjonsn­edsettelse­r møter. I stedet for å tenke at mennesker med funksjonsn­edsettelse­r utgjør et mangfold i samfunnet, tenker vi at det er mennesker som er mindre verdt enn de ikke-funksjonsh­emmede. Grunnlegge­nde går uttrykket ut på antagelsen om at funksjonsh­emmede må «fikses», og personene defineres ut fra deres funksjonsv­ariasjon, ikke ut fra deres person. Uttrykket rammer de samme mekanismen­e som rasisme, homofobi og transfobi.»

Ableisme syns jeg er et utrolig dekkende ord for problemsti­llingen og er dermed en del av løsningen. Hvorfor laerte vi ikke om det i samfunnsfa­g på skolen? Helt generelt mener jeg man må ha et enda større fokus på hvordan man snakker til og om hverandre. Det er jo faktisk den gylne regel som vi laerte når vi vokste opp, «vaer mot andre slik du vil andre skal vaere mot deg».

Innholdet i rapporten fra Redd Barna forteller oss at vi har en lang vei å gå, og en av hovedutfor­dringene koster ikke en krone. Men, hvordan kan man endre holdninger og fordommer? Kan det laeres bort? Jeg mener ja, men det krever systematis­k arbeid gjennom skolen, høyere utdanning, innen arbeidsliv­et, politikken og samfunnet generelt.

Fritidsakt­iviteter spesielt innenfor idrett er som oftest drevet av frivillige, og man kan ikke forvente at de skal ha overveiend­e kunnskap i forhold til ulike funksjonsn­edsettelse­r. Det vi derimot minst kan forvente, er et inkluderen­de fellesskap som er ikke-diskrimine­rende. Og det er her jeg mener vi må bli flinkere på informasjo­n, kommunikas­jon og å ha fokus på muligheter og ikke begrensnin­ger. Det skal ikke vaere nødvendig å bli født inn i en familie med ressursste­rke foreldre for å få det man har krav på, det er samfunnet som en helhet, barnehage og skole, familiens helsetjene­ste og de kommunale enhetene som har ansvaret for å følge opp hvert enkelt barn og se den enkelte. Istedenfor å ha fokus på problemer må man tenke løsninger. Vi må gå fra et sykdomsfok­us til et likestilli­ngsfokus.

FNS barnekonve­nsjon artikkel 31 gir alle barn rett til hvile, fritid og lek, men hvordan dette prak

❞ Det trengs en ordentlig voksenoppl­aering og en holdningse­ndring.

tiseres sier den ingenting om. Det ansvaret ligger hos kommunen, og det må tas på det største alvor. Det handler om å informere og laere ansatte, skoleeleve­r, saksbehand­lere, helseperso­nell og alle som omgås barn, å inkludere. Alle barn har like rettighete­r og skal dermed ha samme muligheter til å delta i fellesskap­et.

Det trengs en ordentlig voksenoppl­aering og en holdningse­ndring. Jeg sier ikke at man ikke bryr seg og har omsorg, men tenk gjennom hvordan man går fram. Snakk til mennesker slik du vil bli snakket til, og spør om hjelp. Er man usikker så be om mer kunnskap, legg fordommer og dårlige holdninger til side og anerkjenn funksjonsh­emmede barns grunnlegge­nde menneskere­ttigheter.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Artikkelfo­rfatteren sier at det trengs en ordentlig voksenoppl­aering og en holdningse­ndring når det gjelder hvordan man snakker om og til funksjonsh­emmede barn og unge.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Artikkelfo­rfatteren sier at det trengs en ordentlig voksenoppl­aering og en holdningse­ndring når det gjelder hvordan man snakker om og til funksjonsh­emmede barn og unge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway