Fædrelandsvennen

ENSOMHET En aktiv og trygg eldregener­asjon

Vi bor i et land som blir definert som et av verdens beste. Vi scorer høyt på velferd, økonomi, helse og arbeid. Vi er heldige, vi som har tilhold i dette landet.

-

● Erna Solberg er blitt kjent for å si «jeg ville ikke brukt akkurat de orda». Med det viser hun at hun vet at ord er viktige. Og hun anerkjenne­r også at ordene er gale. Men hun tar ikke sin egen erkjennels­e alvorlig nok. Hun kunne og burde vaert tydeligere i å ta et oppgjør med nettopp de gale ordene, de som rører i grumsete vann, som sender usynlige tråder til et bakland som inneholder alt fra innvandrin­gskritiske folk, de mest inderlige tilhengere av raseteorie­r og anti-jødisk propaganda, og til de som er hatere av sosialdemo­kratiet og med sin retorikk sprer angst og redsel på sosiale medier. Som bidrar til at andre blir frarøvet tryggheten sin og som begrenses i sin ytringsfri­het. Hun re-innsatte den ministeren som måtte gå på grunn av grove beskyldnin­ger mot Ap. Hun aksepterer millionstø­tte til Human Right Service.

Statsminis­terens aktive valg av handlinger og ord regner vi med er nøye og grundig vurdert. I slike saker tenker man seg godt om, som politiker. Vi er uenige i statsminis­terens valg, men er enig med henne i at ord er viktige. Hadde hun, som landets leder, valgt annerledes, tror vi den offentlige samtalen også hadde vaert annerledes.

10-årsdag for Utøya naermer seg. En vond, vanskelig og viktig erkjennels­e.

Terroren kom kjørende i en hvit varebil av en hvit mann med hvite tanker som ville drepe sosialdemo­kratiske verdier. Det groteske målet var å skyte politisk engasjerte ungdommer og bombe i stykker regjerings­apparatet. Han lyktes.

Og nå, ti år etter, har Auf-ere igjen startet samtalen om hvordan vi kunne komme dit. Den samtalen er viktig, og den må føres med klokskap og tydelighet. Slik våre ungdommer har gjort og gjør.

Norske nazister marsjerer i gatene våre, klistrer opp bannere om hvit makt, stiller seg opp foran synagogen i Oslo med kniv og filmer pride-parader.

● Men – også her har vi noen utfordring­er, og vi har tildels fått noen nye utfordring­er som har vokst frem i takt med økt velstandsu­tvikling. En av de store levekårsut­fordringen­e vi står overfor, er økt grad av opplevd ensomhet.

Antall husholdnin­ger som består av bare ett menneske er økende, og det er mange grunner til det.

For den eldre del av befolkning­en vil en slik opplevd ensomhet kjennes ekstra krevende. Når sirkelen man beveger seg i, blir stadig mindre, når nettverk og venner blir borte, når man sitter i et hus og livet blir stillere etter hvert som tiden går – hvordan rigger vi livene våre da?

Det har i de senere år blitt bygd leilighets­komplekser med tanke på dette.

Men ofte har inngangsve­rdien til disse vaert langt høyere enn

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ??
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD / NTB ??
FOTO: JON OLAV NESVOLD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway