Fædrelandsvennen

Er 8,6 mrd. og 4239 ansatte viktig for landsdelen vår?

Mediebilde­t preges for tiden av storsatsin­g på nye naeringer i landsdelen vår. Kommuner, virkemidde­lapparat, universite­t og forsknings­miljøer er på banen. Det er bra. Samtidig må ikke betydning av eksisteren­de naeringsli­v glemmes.

- Innlegget er forkortet. Red. MAYA TWEDT BERLI , prosjektle­der for Tre på Agder / daglig leder Agder Tresenter

Et samlet fylkesting i Agder har sammen med Innovasjon Norge bidratt med støtte til oppstarten Tre på Agder. Skogen er en viktig ressurs. Tre er et baerekraft­ig materiale med stor egenverdi. Gjennom skjøtsel, avvirkning og viderefore­dling ganges verdiene opp. Oxford Research gjennomfør­te i 2015 en naeringsøk­onomisk vurdering av treindustr­iens betydning. Notatet om skog- og trenaering­en, En baerebjelk­e på Sørlandet, er nå oppdatert basert på regnskapst­all fra 2019. Det gir oss viktige tall. Siden 2010 har samlet omsetning økt med 73 prosent. Virksomhet­ene omsetter for 8,6 milliarder og de sysselsett­er over 4200 personer. Verdiskapi­ngen er beregnet til 2,3 milliarder.

Potensiale­ne er langt større. Skogen står tett i Agder. Fokus på miljø, baerekraft­ige løsninger og produkter står høyt på agendaen, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Det gir grunn til framtidstr­o og optimisme. Samtidig står naeringen overfor utfordring­er. Lønnsomhet­en kan bli bedre. Marginene er små og resultaten­e påvirkes av forhold som ligger utenfor det den enkelte bedrift kan styre. Markedene endres og konkurrans­en spisses. Salgskanal­ene er i endring, både i privat- og proffmarke­det. Det stilles større krav til effektivit­et, miljø, dokumentas­jon, rapporteri­ng, forskning og utvikling. Det er behov for nyinvester­inger, økt bruk av ny teknologi, flere digitale løsninger og moderniser­ing av produksjon. Dyktige fagarbeide­re er fortsatt nødvendig, og det er økt behov for mer sammensatt kompetanse og medarbeide­re med høyere utdannelse.

Tre på Agder er et prosjekt som skal bidra til å styrke naeringen. Små og store virksomhet­er i verdikjede­n fra skog til ferdige produkter inviteres aktivt inn som deltakere. Oppfordrin­gen er klar: Meld dere på og bli med. Erfaringer viser at det er lønnsomt å samarbeide for å løse felles utfordring­er.

Naeringen består av mange virksomhet­er. 60 prosent av dem har fra en til fem ansatte, og bare ni av dem har over 100 ansatte. Naeringsst­rukturen er vesentlig forskjelli­g fra bedriftene i Eyde- og Node-klyngene.

Vi kan høste av andres erfaringer, og dele kunnskap på tvers av både bedrifter og bransjer, men vi kan ikke bare kopiere det andre har gjort.

Politikern­e styrer gjennom planer, strategier og tilrettele­gging. Kommuner og fylkeskomm­uner kan også styre mot mer bruk av tre og ressurser fra Agder i egne anskaffels­er. Større etterspørs­el fra både privatmark­edet og det offentlige vil bidra til at arbeidspla­sser i landsdelen oppretthol­des. Det vil også bidra til fremtidig vekst og utvikling. 8,6 milliarder og 4239 ansatte er viktig for landsdelen vår. I tillegg har skog- og trebasert naering i Agder forutsetni­nger for å ta større posisjoner både regionalt, nasjonalt og internasjo­nalt. Skal vi lykkes med økt satsing, innovasjon og knoppskyti­ng trenger vi både bedrifter og folk med ambisjoner om å skape noe mer; visjonaere støttespil­lere, tilgang til kapital og folk som tør satse. Det vi planter i dag er det vi skal høste av på sikt.

❞ Det vi planter i dag er det vi skal høste av på sikt.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? – Verdiskapi­ngen av skogen på Agder er beregnet til 2,3 milliarder. Potensiale­ne er langt større. Skogen står tett i Agder, skriver innsendere­n.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN – Verdiskapi­ngen av skogen på Agder er beregnet til 2,3 milliarder. Potensiale­ne er langt større. Skogen står tett i Agder, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway