Fædrelandsvennen

Hun blir ny statsforva­lter

Gina Lund er utnevnt som ny Statsforva­lter i Agder i statsråd fredag. Ap-politikere­n fra Tvedestran­d jobber i dag ved ambassaden i New Delhi.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Gina Lund er utnevnt i statsråd som ny Statsforva­lter i Agder.

– Gina Lund vil bli en god statsforva­lter i Agder. Hun har en god bakgrunn fra privat virksomhet, organisasj­onsliv og offentlig forvaltnin­gen – både som byråkrat og politiker, sier kommunal-og moderniser­ing s minister Nikolai Astrup til F a ed re landsvenne­n.

BRED ERFARING

Han peker blant annet på hennes rolle som statssekre­taer i fire år for Anniken Huitfeldt i Stoltenber­g-regjeringe­n.

– Med hennes brede erfaring fra forvaltnin­gen vil hun skjøtte oppgaven på en god måte. Så vil det også vaere en fordel at hun også har andre typer erfaring. Det vil bidrar til et bredere perspektiv i en enormt viktig rolle. Det har vi ikke minst fått bekreftet under koronapand­emien. Statsforva­lteren er ikke bare statens forvalter, men også kommunenes stemme inn mot staten. Det er en kompleks organisasj­on hun skal lede, og jeg er sikker på at hun vil utføre jobben på en god måte, sier Astrup.

POLITIKER

– Hun er Ap- politiker?

– Det må vaere lov, repliserer Astrup.

– Litt overrasken­de, kanskje? – Hun er den mest kompetente søkeren. Med tanke på hvor viktig rolle statsforva­lteren fyller, må det veie tyngst. Og jeg er helt sikker på at hun har en god rolleforst­åelse. Hun er ikke politiker og skal betjene enhver regjering uansett farge, sier kommunal-og moderniser­ing s minister Nikolai Astrup.

GRATULERER

Mette Gundersen, som var en av søkerne til stillingen, var tidlig ute med gratulasjo­ner fredag.

– Jeg har gratulert henne personlig og på alle plattforme­r. Med Gina får vi den beste statsforva­lteren. Jeg ser fram til et godt samarbeid med henne, sier partiets gruppelede­r i Kristiansa­nd.

Lund er utnevnt av Kongen i statsråd for en periode på seks år. Hun trer inn i stillingen når Stein A. Ytterdahl går av med pensjon fra nyttår. Han ble den første statsforva­lteren etter at Agder fikk felles embetet for begge Agder-fylkene 1. januar 2016.

BAKGRUNN

Fra 1991 til 1992 var Gina Lund politisk rådgiver for Tove Strand Gerhardsen i Arbeids-og administra­sjonsdepar­tementet. Fra 2009 til 2013 var hun stats sekret a er i Arbeidsdep­artementet (2009 –2013) under Anniken Huitfeldt

Gina Elisabeth Lund er 59 år gammel og utdannet jurist.

Hun er gift med Norges ambassadør i New Delih, Hans Jacob Frydenlund, sønn av tidligere utenriksmi­nister Knut Frydenlund. Lund er nå ansatt som spesialråd­giver i Kunnskaps departemen­tet v edden norske ambassaden i New Delhi.

I pressemeld­ingen fra regjeringe­n opplyses det at Lund har 20 års erfaring fra ulike deler av offentlig forvaltnin­g, og omfattende ledererfar­ing fra privat naeringsli­v, organisasj­onsliv, politikk og samfunnsli­v. Hun har jobbet i flere ulike departemen­ter, både som byråkrat og politiker. Hun har også bred kunnskap om kommunesek­toren, blant annet som tidligere direktør for Kompetanse Norge.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Gina Lund er ny statsforva­lter i Agder. Her deltar hun i en debatt om fylker og regioner i Norge i Arendalsuk­a i 2018. Da som direktør i Kompetanse Norge.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Gina Lund er ny statsforva­lter i Agder. Her deltar hun i en debatt om fylker og regioner i Norge i Arendalsuk­a i 2018. Da som direktør i Kompetanse Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway