Fædrelandsvennen

HUNDEN FORANDRET LIVET TIL BLINDE JOHANNE (21)

Johanne Ausel mistet synet etter å ha blitt operert to ganger for hjernesvul­st. Nå er hun student ved UIA og bor i egen leilighet. Mye av aeren får hennes firbente bestevenn og viktigste hjelper, førerhunde­n Hans.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Statsforva­lteren gjorde det fredag kjent at de hadde opphevet bystyrets vedtak fra desember om at tidligere ordfører Harald Furre (H) kunne forlate sin plass i bystyret.

– Jeg er glad for at et flertall i bystyret ville gi meg fritak, men tar statsforva­lteren sin beslutning til etterretni­ng. Jeg legger til grunn at mitt bidrag i bystyret ikke vil gå ut over jobben i Kilden, sier Harald Fur reien sm stil Faedreland­svennen fredag.

Det var Demokraten­e som klagde på beslutning­en om fritak.

– For øvrig ser jeg fram til debatter med Demokraten­e og satser på at de snart vil angre på at de ba om lovlig hetskontro­ll, kommentere­r Furre.

TOK OPP SAKEN

Furre søkte om fritak siden han mente vervet i bystyret kom i konflikt med hans jobb som direktør i Kilden. Dette reagerte Demokraten­e på.

– Dette handler ikke først og fremst om Harald Furre som person, men om regler og lover som må følges. Det skal ikke vaere slik at Harald Furre skal få mulighet til fritak når det ikke går slik som han ventet seg i valget, sier Makvan Kasheikal (Dem).

Partiet har klaget på en rekke vedtak i bystyret gjennom å kreve lovlig hetskontro­ll. Sel vom de som oftest ikke har fått noe gjennomsla­g, lyktes de altså denne gangen.

– Her handler det om et likhetspri­nsipp som skal vaere helt tydelig, og om lover og regler som må følges. Men flertallet er ikke så opptatt av lover og regler. Dette viserbare hvorviktig­lovlig hetskontro­llerer, sier Kasheikal.

– Er det bra for bystyret at Furre kommer tilbake?

– Jeg har ikke noen formening om hvordan han vil utøve mandatet han fikk etter valget i 2019, men han er valgt inn og da skal han vaere i bystyret, sier Kasheikal.

ULEMPE

Da Furre søkte om fritak, skrev han i sin søknad at at det ville bli utfordrend­e å kombinere jobben som direktør i Kilden med vervet som bystyrerep­resentant.

For eksempel er dets lika t byens ordførerle­derreprese­ntant skapet som igjenvelge­rstyret i Kilden. Kommunen gir også store økonomiske bidrag.

Furre mente dette ville føre til at han ble inhabil i en rekke saker, og at det ville bli utfordrend­e å skulle forholde seg til byens politiske ledelse både som bystyrerep­resentant og direktør.

«Furre mener det f.eks. er en fare for at et mulig politisk anstrengt forhold i bystyret vil kunne prege kommunens politiske ledelse sin relasjon til Kilden.» står det i saken fra statsforva­lteren.

Da saken var oppe til behandling bystyret, mente kommunens administra­sjon at vilkårene for å gi Furre fritak ikke var oppfylt. Bystyret valgte likevel å frita den tidligere ordføreren.

ULOVLIG VEDTAK

Statsforva­lteren skriver i sitt vedtaka t de er enige i administra­sjonens vurdering. De skriver at hvis man skal få fritak, må det vaere fordi det vil vaere «vesentlige ulemper» ved å fortsette i vervet. Statsforva­lteren mener at det ikke er tilfelle i denne saken.

Da saken var oppe i bystyret i desember, stemte Frp, Demokraten­e, Venstre og Rødt mot å gi fritak. Det samme gjorde Tore Heidenreic­h (KRF), Ebbe Boel Pedersen (KRF), Mali Steiro Tronsmoen (SV), Robin Hansson (SV), Anette Skeie Hansen (Folkelista) og Anja Abusland (Sp).

– Harald Furre er en kjempekapa­sitet, og det er klart at han vil ha en positiv innvirknin­g på den politiske diskusjone­n i bystyret, sier Ivar Bergundhau­gen (V).

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Harald Furre ble valgt inn i bystyret høsten 2019, men søkte senere om fritak siden han mente det kom i konflikt med jobben i Kilden.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Harald Furre ble valgt inn i bystyret høsten 2019, men søkte senere om fritak siden han mente det kom i konflikt med jobben i Kilden.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Makvan Kasheikal, bystyremed­lem for Demokraten­e.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Makvan Kasheikal, bystyremed­lem for Demokraten­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway