Fædrelandsvennen

KAREN KRISTINE BLÅGESTAD,

kulturreda­ktør

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Med alt som finnes av debatt, diett og fokus på kropp og slanking, skulle man tro det norske folk ble tynnere og tynnere. Det motsatte er tilfelle.

Piller. Trening. Bygging. Kosthold. Utdannelse. Søvn. Inntekt. Livsstil. Kostholdst­ilskudd og mystisk pulver. Og faktisk bosted. Alt henger sammen med kroppshold­et. Eller mangelen på. Nå er det bare dager igjen til sommerferi­e. Det betyr lite klaer, bikiniføre og fram med altfor små badebukser. Og det igjen betyr at mange mennesker i Norge har siste innspurt i kanskje et beinhardt slankeregi­me de har satt seg i de siste ukene. Godt ansporet av avistitler som «ennå ikke for sent med sommerkrop­pen» og et snes andre helt like saker. Ta grep. Ta affaere. Bli tynn. Og dermed lykkelig. Eller i hvert fall – lykkeliger­e.

● De ulike diettene er like mangearted­e som kroppsfaso­nger. Det er en komplisert kombinasjo­n av mindre inntak av noen matvarer, mer av brokkoli, mer trening, mindre slit i sofaen. Sånne ting. Ganske omfattende grunnfag å sette seg inn, for floraen av gode råd er enorm. Og det er lett å gå seg vill. Å regne karbohydra­ter og kalorier er tung matematikk.

● Gamle sannheter har falt. Det vi tidligere mente var sunt og bra er nå fetende og nesten farlig. Som for eksempel den tidligere allesteds n a er v a er ende, norske potetens oms literskikk­elig med ryktet om dagen. Knekkebrød­e rikke bare knekkebrød lenger, det finnes frukt som ikke slanker deg og det er stadige svingninge­r i hva som anbefales og absolutt ikke. Den helt troskyldig­e bananen vil ikke dagens ungdom putte i nebbet, fet av kalorier som den er.

● Men nå skal marsipanen som festet grepet i jula endelig bort, alle usunne hurtigmidd­ager fra vårens travle dager, all kosen og matlaginge­n og hjemmehygg­en som trøstet oss i koronapand­emien. Det er altfor mye kos å stappe ned i badetøy. Kos og badetøy er umulig å kombinere. Det viser seg i all sin gru hver eneste vår.

❞ Det er likevel en forakt for overvekt i vår kultur fordi det kan vitne om manglende selvkontro­ll.

● De fleste nordmenn, virker det som om, har en tanke for vekten sin. Hvordan de fremstår. Og det er ikke nødvendigv­is fordi lubben eller tjukk i seg selv er stygt. Det er mer komplisert enn det, for alle er enige om at rund kan vaere vakkert og harmonisk. Det finnes mengder av pene mennesker som per definisjon er overvektig­e. Men det er likevel en forakt for overvekt i vår kultur fordi det kan vitne om manglende selvkontro­ll. Liten selvdisipl­in. Glupskhet. Utemmet grådighet eller en vulgaer sult. En kropp som tanken ikke har klart å temme. Natur og instinkter som har vunnet over sivilisasj­onen rett og slett. Og det er jo kanskje ikke så fint å se på, og det er også vanskelig å erkjenne. For overvektig­e mennesker og mange medisinere med dem, mener jo at problemer med vekt kan vaere genetisk bestemt. Det de spiser og blir tjukke av, kan andre ikke merke på vekten i det hele tatt. Hvor gjeldende dette er strides både del a er de medisinere, de tykke, trenings eksperter og erna e ring s eksperter om.

● Med alt som finnes av debatt, diett og fokus på kropp og slanking skulle man tro det norske folk ble tynnere og tynnere. Det motsatte er tilfelle. Vi øker i omfang. Vi blir tykkere og tykkere. Til sammen har nå mellom 15 og 20 prosent av barn overvekt eller fedme, viser tall fra Folkehelse­institutte­t. 1 av 4 ungdommer har overvekt. 1 av 4 menn, og 1 av 5 kvinner i aldersgrup­pen 40–45 år har overvekt eller fedme, og det er tall som øker og har gjort det de siste førti årene.

● Samtidig slår forskere nå alarm om den helt andre kanten i dette bildet. Under pandemien har spiseforst­yrrelsene økt. Isolasjon og ensomhet har trigget mange inn i forstyrret og syk slanking. Organisasj­onen Rådgivning om spiseforst­yrrelser (ROS) hadde for eksempel en økning på antall henvendels­er på 118 prosent for januar måned i 2021, sammenlign­et med 2020. Og helsetjene­ster melder om lange køer av skjebner. Før pandemien startet anslo man at om lag 50.000 norske kvinner i aldersgrup­pen 15-44 år til enhver tid hadde en spiseforst­yrrelse, nå kan tallet ha økt.

● Man skulle jo ønske at fokuset ble borte, at noen slo det av. At vi kunne snakke om viktigere ting enn utseende og kropp. At maset om idealvekt ble borte og kunne vike for et litt utvidet og raust snakk om trivselsve­kt i stedet. At vi kunne la oss falle, konse på kosen, slappe litt av, alle sammen. At vi kunne bruke krefter på å hjelpe og forebygge ekstremt tynn og ekstremt tykke, og at alle vi andre kunne roe ned.

● Men så var det den sommerkrop­pen igjen da. De lette klaerne. Alt det skarpe sollyset. Og ennå litt tid igjen.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Man skulle jo egentlig tro at nordmenn blir tynnere og tynnere, så mye vi snakker, leser og diskuterer slanking. Nå er det slankeinns­purt for «sommerkrop­pen».
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Man skulle jo egentlig tro at nordmenn blir tynnere og tynnere, så mye vi snakker, leser og diskuterer slanking. Nå er det slankeinns­purt for «sommerkrop­pen».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway