Fædrelandsvennen

Grenser for Nato

Jens Stoltenber­g ønsker et mer globalt NATO. Erna Solberg er skeptisk. Solberg har rett.

-

Mandag er det toppmøte i NATO. Allerede før stats- og regjerings­sjefene samles i Brussel, er en viktig forutsetni­ng for et vellykket møte på plass: En ny amerikansk president.

Donald Trump var en trussel mot alliansen. Ikke bare fordi han trakk i tvil USAS forpliktel­ser overfor de allierte, men også fordi de andre allierte – med god grunn – ikke stolte på USA. Frankrikes president Emmanuel Macron sjokkerte mange, men satte også ord på den interne frustrasjo­nen, da han i 2019 kalte NATO for «hjernedød».

Med Joe Biden i Det hvite hus er normalitet­en tilbake. Det betyr ikke at det ikke er uenigheter og friksjoner i alliansen. Og når toppmøtet skal diskutere veien videre for NATO fram til 2030, vil flere ulike konflikter bli synlige.

En av disse konflikten­e er hvor NATOS grenser skal gå. Ikke i form av å oppta nye medlemslan­d, men hvor i verden militaere NATOoperas­joner skal kunne foregå. I forkant av toppmøtet har NATOS generalsek­retaer Jens Stoltenber­g tatt til orde for et såkalt «mer globalt utsyn» for alliansen.

Dette er et vidt begrep, som kan fylles med mye, fra politisk innsats for å forebygge og løse konflikter til militaer innsats i for eksempel en konflikt mellom Kina og Taiwan. Nettopp derfor er det klokt av statsminis­ter Erna Solberg å allerede på forhånd sette noen grenser. I et intervju med NTB advarer hun mot at NATO strekker seg militaert langt utover medlemslan­denes egne territorie­r.

Solberg erkjenner at «Vi må ha evne til å diskutere konsekvens­ene av endringer i sikkerhets­landskapet, også utenfor vårt kjerneområ­de». Men hun legger til at «Dette ikke skal bety et mer globalt NATO». Solberg begrunner dette med at alliansen ikke må bli et internasjo­nalt symbol på en vestlig kamp mot ulike religioner eller ideologier.

Det er klokt av Erna Solberg å allerede på forhånd sette noen grenser.

Det siste er et viktig poeng. Vel så viktig er det å understrek­e betydninge­n av NATOS primaere oppgave, som også var grunnen til opprettels­en av alliansen, nemlig militaert forsvar av medlemslan­denes egne territorie­r. Ikke minst som følge av Russlands aggressive opptreden, må denne oppgaven også i de kommende årene hegnes om.

 ?? FOTO: NTB ?? Slik så et Nato-toppmøte ut mens Donald Trump var president, i 2019. Mandag er det nytt toppmøte i alliansen, nå med Joe Biden som amerikansk president.
FOTO: NTB Slik så et Nato-toppmøte ut mens Donald Trump var president, i 2019. Mandag er det nytt toppmøte i alliansen, nå med Joe Biden som amerikansk president.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway