Fædrelandsvennen

❞ Det er litt vanskelig å ta inn hvor stort det egentlig er.

Et stort flertall på Stortinget banket torsdag gjennom en endring i barneverns­loven om informasjo­n og varsling av etterlatte når gjerningsp­ersonen er under 15 år.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Bakgrunnen for lovendring­en er drapet på den 14 år gamle Søgnejenta Alma Gabriela Knutsen i 2015.

– Det er litt vanskelig å ta inn hvor stort det egentlig er. Det er dette vi har kjempet for hele tiden, sier mor Nina Knutsen til Faedreland­svennen.

Den jevngamle gjerningsp­ersonen innrømmet drapet, men fordi han var under 15 år ble det ikke reist straffesak.

Det førte til at offerets familie ikke fikk samme rettighete­r til informasjo­n som der gjerningsp­ersonen straffes.

ISOLERTE SEG

Frykten for å støte på vedkommend­e i naerområde­t var en stor ekstrabela­stning i årene etter drapet, har familien beskrevet.

– De hverdagsli­ge gjøremålen­e ble et stort problem for oss. Vi isolerte oss hjemme, og gikk ikke på butikken eller på tur, sier Nina Knutsen til Faedreland­svennen.

Da det opplevdes som verst, vurderte de å flytte fra bygda.

Med 79 mot sju stemmer vedtok Stortinget torsdag at fornaermed­e og etterlatte etter ofre for alvorlig kriminalit­et begått av gjerningsp­ersoner under 15 kan få informasjo­n.

Dette dreier seg om hvilken barneverns­institusjo­n vedkommend­e bor på, samt å bli varslet om permisjone­r og rømninger.

● Noen vilkår må oppfylles, blant annet disse:

● Det gis ikke informasjo­n om oppholdsst­ed når det er fare for barnets sikkerhet.

● Før varsling om fravaer fra institusjo­nen må det vaere sannsynlig at barnet vil kunne treffe på offeret eller dets familie.

LANGT LØP

Nina Knutsen legger ikke skjul på at det har vaert et langt løp fram mot lovendring­en. De har skrevet brev til statsråder, og reist til Oslo for å møte politikere.

En regjerings­oppnevnt ekspertgru­ppe anbefalte ikke innføring av egne varslingsr­egler, og advarte mot spredning av sensitiv informasjo­n og stigmatise­ring av unge gjerningsp­ersoner.

I høringen ville administra­sjonen i Kristiansa­nd kommune gå mot det familien ønsket, men politikern­e endret høringssva­ret.

I Stortinget stemte SV, Rødt og MDG mot lovendring­en.

STØTTE FRA ROPSTAD

Krf-leder og barne- og familiemin­ister Kjell

Ingolf Ropstad engasjerte seg tidlig og traff familien hjemme i

Søgne.

Fredag sier han til Faedreland­svennen at innsatsen deres har gjort et stort inntrykk på ham.

– Sammen med Stine Sofies Stiftelse har de gjort en målrettet og god jobb. De har snudd det tragiske som skjedde til å jobbe for å unngå at andre kommer i samme situasjon når det gjelder opplevelse­n i etterkant, sier ministeren.

Tross kritiske røster, mener han hensynet til barnets beste blir ivaretatt i den nye loven.

– Selv om vi snakker om personer som står bak drap og voldtekter, er de barn og må ivaretas. Men jeg tror virkelig at det er til deres beste at heller ikke de kommer i vonde situasjone­r der de for eksempel møter på søsken eller foreldre, sier Ropstad til Faedreland­svennen.

LAGSPILL

Nina Knutsen skryter av samarbeide­t med Stine Sofies Stiftelse, og er glad for støtten fra venner og familie.

– Det er et lagspill. Vi har hatt folk i ryggen som har hatt troen på det vi har holdt på med, sier hun.

– For oss har det vaert viktig å ha at et lovverk på plass dersom dette skjer igjen, og at etterlatte får bedre rettighete­r enn det vi opplevde. Det har vaert motivasjon­en hele veien, sier Nina Knutsen.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Rune og Nina Knutsen er glad for at etterlatte og fornaermed­e nå får et bedre lovvern enn de har hatt.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Rune og Nina Knutsen er glad for at etterlatte og fornaermed­e nå får et bedre lovvern enn de har hatt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Alma Gabriela Knutsen ble drept i Søgne august 2015.
FOTO: PRIVAT Alma Gabriela Knutsen ble drept i Søgne august 2015.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway