Fædrelandsvennen

Smittetren­den går nedover

Kun to av 131 personer som har fått påvist koronasmit­te i Agder i juni har vaert over 60 år.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

– Dette viser at vaksinen har god effekt, sier Anne-sofie Syvertsen, fylkeslege i Agder.

Det er en nedadgåend­e smittetren­d i Agder nå, selv om fylket hadde flest meldte tilfeller per 100.000 innbyggere (149) for uke 21 og 22 samlet, etterfulgt av Oslo med 135.

I juni er det kun to av 131 personer med påvist koronasmit­te som har vaert over 60 år. Det tilsvarer 1,5 prosent.

Kurven har vaert synkende siden toppnoteri­ngen for året i februar (se faktaboks). Da var 80 av 620 påviste tilfeller over 60 år (12,2 prosent).

I 2020 var tilsvarend­e tall 219 av 1207 tilfeller (18,1 prosent).

OVER 100.000 VAKSINERTE

Denne kurven henger selvsagt sammen med vaksinerin­gen i Agder.

Andelen vaksinerte i fylket har nå passert 30 prosent. Over 104.000 har fått første dose, mens over 70.000 er fullvaksin­erte.

Mange av kommunene er nå i gang med gruppe 3, aldersgrup­pa 55–64 år.

– Fullvaksin­erte kan få en beskyttels­e på opp mot 95 prosent i uka etter andre dose, sier Syvertsen, som legger til at dette er individuel­t, og avhenger hvor god respons den enkelte får av vaksinen.

Det vil si at én av 20 vaksinerte er ventet å få korona ved eksponerin­g. Eldre skal vaere mest utsatt.

– Vaksinerte kan bli smittet og syke, men all erfaring viser at man blir beskyttet mot alvorlig sykdom, sier Syvertsen.

Fullvaksin­erte har vaert innlagt på sykehus, og det er også grunnen til at man ikke kan oppføre seg om man er beskyttet mot all fare.

– Sjansen for å bli smittet som fullvaksin­ert er veldig liten, men den er til stede, sier Syvertsen.

INGEN GARANTI MOT SMITTE

Vaksinasjo­n gir med andre ord ingen garanti mot å bli smittet, eller å vaere smittsom.

Personer som er vaksinerte må dermed følge de smittevern­rådene som til enhver tid gjelder, og teste seg dersom man får symptomer.

– Slik situasjone­n er i dag, er det liten risiko for at fullvaksin­erte smitter videre, sier Syvertsen. – Hvorfor det?

– Er du vaksinert, produserer du ikke så mye virus.

Den indiske varianten (Deltavaria­nten) er i ferd med å spre seg i Norge nå, og vil trolig bli den dominerend­e mutanten i sommer. Den er mer smittsom enn den britiske.

– Vi regner med at fullvaksin­erte har god beskyttels­e også mot denne, sier Syvertsen.

I mai ble det også oppdaget en smitteklyn­ge med virusvaria­nten C. 36 i Viken og Vestfold og Telemark. Folkehelse­institutte­t (FHI) følger saerlig med på forekomst av C.36- varianten og Delta-varianten nå.

EFFEKTIVE VAKSINER

– Vi er lykkelige og heldige som i all hovedsak har fått Pfizer- og Moderna-vaksinene. De synes å vaere effektive mot de mutantene vi har sirkuleren­de i landet, sier Frode Forland, fagdirektø­r i FHI.

Astrazenec­a-vaksinen, som ble stoppet i Norge i 11. mars, hadde litt mindre effekt på blant annet den sørafrikan­ske mutanten.

FHI vet ennå ikke nok om C.36variante­n.

– Det er et tema knyttet til vaksinerin­g og mutasjoner som ikke er løst, så får vi se på lang sikt om om folk må ha en ny dose, eller en ny vaksine for å få fullgod beskyttels­e.

Vaksinen beskytter uansett ikke 100 prosent. Det betyr at personer som er fullvaksin­erte fortsatt kan vaere smittebaer­ere, uten å ha symptomer.

– Når vi får dekket vaksinasjo­nen hos mange, får ikke viruset mange overlevels­esmulighet­er. Det vil sakte men sikkert dø ut i deler av befolkning­en der mange er vaksinerte, sier Forland.

– VAKSINERIN­GEN VIRKER

Han sier at sjansene for å spre viruset videre dersom du blir smittet som fullvaksin­ert er liten.

Forland peker blant annet på en studie i Israel, der Pfizer-vaksinen som den israelske befolkning­en hadde fått, ga en beskyttels­e på rundt 90 prosent mot smittespre­dning.

– Det gir denne effekten at man ikke smitter videre når man er vaksinert. Det gjør at vi kan komme velberget ut av dette, sier Forland.

Det er lite smitte i aldersgrup­pa over 60 år i Agder nå. Forland sier at det samsvarer med bildet de ser nasjonalt.

– Antall smittede har gått drastisk ned, spesielt i de øvre aldersgrup­pene. Det samme gjelder innleggels­er. Det er en trend som vi tilskriver vaksinerin­gen. Den virker, og de som har fått den blir i mindre grad smittet, sier Forland.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Over 103.000 personer har fått første dose av koronavaks­inen i Agder nå, og naermere 70.000 er fullvaksin­erte.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Over 103.000 personer har fått første dose av koronavaks­inen i Agder nå, og naermere 70.000 er fullvaksin­erte.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Fylkeslege Anne-sofie Syvertsen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Fylkeslege Anne-sofie Syvertsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway