Fædrelandsvennen

Smittede med symptomer har ventet med test

Kommuneove­rlegen advarer: Friheten innbyggern­e nå har fått gjennom lettelser i smittevern­tiltak, kan fort bli til ny runde med restriksjo­ner dersom innbyggern­e slapper av.

- TEKST: MONA WIKØREN mona.wikoren@fvn.no

Kristiansa­nd kommune har registrert ni nye smittetilf­eller siste døgn. I tre av tilfellene er smitteveie­n ukjent. De ni smittetilf­ellene gjør at 29 personer er satt i karantene.

Nasjonale myndighete­r overvåker situasjone­n tett.

– I dag lettes det på tiltakene like før en helg. Ni nye smittede er ikke så mange når man sammenlign­er med smittetall­ene vi har hatt den siste tiden. Men tre av tilfellene har ukjent smittevei. Det minner oss om at det er personer i kommunen som er smitteføre­nde uten at de vet det selv, sier kommuneove­rlege Styrk Fjaertoft Vik.

SYMPTOMER – IKKE TESTET

Han understrek­er at det er ekstremt viktig at folk tester seg ved minste antydning til symptomer.

– Vi påviser smitte hos mennesker som har hatt symptomer en stund, men som har ventet med å teste seg. Da risikerer man å smitte andre, poengterer Vik.

Han legger til at det er helt avgjørende at folk holder avstandsre­gler og bruker munnbind innendørs i det offentlige rom, der man ikke kan holde avstand.

Kommuneove­rlegen forteller også at kommuneled­elsen fredag har vaert i møte med Helsedirek­toratet, Folkehelse­institutte­t og Statsforva­lteren.

FULGTE IKKE ANBEFALING

Kristiansa­nd formannska­p fulgte ikke de faglige anbefaling­ene helt da det ble vedtatt å lette på en del av tiltakene fra og med fredag. Kommuneled­elsen ønsket i utgangspun­ktet å følge FHIS anbefaling om at treningsse­ntre skal holdes stengt, men under møtet sa kommuneove­rlegen at han hadde endret mening.

– Sentrale myndighete­r følger svaert nøye med på situasjone­n og signaliser­er at vi må vaere klare til raskt å innføre strenge tiltak på nytt hvis situasjone­n tilsier det. Kristiansa­nd er hovedstad i regionen. En dårlig utvikling her vil påvirke hele Sørlandet, presiserer Vik.

Kommuneove­rlegen vil ikke gi noen «terskel» for en situasjon hvor det igjen kan bli aktuelt med innstrammi­nger.

– Men vi følger svaert nøye med og har avtalt nye oppfølging­smøter.

Kristiansa­nd kommune har god kapasitet til både testing og smittespor­ing, og følger opp med en oppfordrin­g om at alle som har antydning til symptomer tester seg.

Følgende skoler og barnehager har elever og laerere i karantene:

● Nedre Slettheia skole

● Lindebøska­uen skole

● Vigvoll skole

● Havlimyra barnehage

● Wilds minne

● Fergefjell­et barnehage

DROP-IN I HAVNA

Kommunen vil ha drop-in-testing i havna i Kristiansa­nd denne helgen, hver dag mellom 12.30 og 19.00. Den mobile teststasjo­nen står fredag i Dyreparken og lørdag og søndag i Sørlandet Travpark.

Torsdag testet totalt 329 seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway